Sto mu DIR-ova!

Strana 8 od 9 Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeći

Ići dole

Re: Sto mu DIR-ova!

Počalji od anibus taj Pet Nov 06, 2009 2:43 am

@ Darko,
Bice tu dosta zainteresovanih, ali samo za slusanje...
avatar
anibus

Broj poruka : 78
Datum upisa : 09.10.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sto mu DIR-ova!

Počalji od SRDJAN taj Pet Nov 06, 2009 6:46 am

Ne znam sta znaci seminar i za koga, seminar je ozbiljna stvar i u principu je za Instruktore, ko bi ga i za koga drzao, jedno je druzenje i zezanje sa neobaveznom pricom i diskusijama, a drugo seminar, ajde neka ostali kazu sta misle.
avatar
SRDJAN

Broj poruka : 1570
Godina : 46
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 15.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sto mu DIR-ova!

Počalji od _ taj Čet Nov 19, 2009 3:06 pm

Evo jos jedan vrlo dobar tekst o DIR-u. (tekst preuzet sa sajta: http://www.krnica.com/web/dirteme2.asp?page=2)
Znam da smo apsolvirali temu ali prosto nisam mogao da odolim...Very Happy Very Happy Very Happy

Što to znači DIR orijentirani? Kako to mislite orijentirani? Što je to uopće DIR? Zašto bi ja trebao pohađati takav tečaj? Samo su neka pitanja na koja ćemo pokušati odgovoriti u ovom tekstu. Pokušat ćemo vam približiti jedan od najnaprednijih i najsigurnijih pristupa ronjenju kako rekreativnom tako i tehničkom. Ali hajdemo se najprije vratiti malo unatrag.

Sve je počelo sa kompenzatorom plovnosti. Sigurno se pitate zašto? Ulaskom kompenzatora plovnosti (Jacketa) u ronilački svijet dogodila se prava mala revolucija. Odjednom svi oni koji su o ronjenju mogli samo sanjati dobili su priliku uživati u podmorju. Sljedeći korak bila je masovna proizvodnja kompenzatora plovnosti i ostale ronilačke opreme svih oblika i boja. Ista ta oprema tada postaje sve dostupnija. Gotovo istovremeno pojavio se i prvi ronilački kompjuter, Aladin, koji je čak i mislio umjesto vas. Više niste morali biti «supermeni» da biste ronili. Sad imate gomilu zainteresiranih potencijalnih ronilaca koji su i inače previše zaokupljeni svojim svakodnevnim obavezama i nemaju puno vremena zezati sa obukom a uglavnom rone ponekad kad stignu. Naravno škole su se prilagodile, skratile obuku i pojednostavile standarde. Desio se ronilački bum u resort turizmu. Sve je to ipak veliki bussines. Super za sve nas instruktore i one koji od toga žive. Ipak sa masovnošću neminovno dolazi i pad kvalitete ronilačkih tečajeva koji sve kraće traju, sve se manje traži od kandidata. Nažalost jedan dobar broj ih je loše obučen sa slabim vještinama i potpuno nesposoban za samostalna ronjenja. Prečesto rone preko vlastitih mogućnosti. Prečesto se vođenje ronjenja svodi na to da pazite gdje će koji od gostiju složiti kakvu pizdariju. Prečesto su ronioci ostajali bez zraka, prečesto ne znaju što je plovnost, kako funkcionira sistem parova ili neke slične osnovne vještine sporta kojim se bave. To sve skupa vodi nesrećama koje su sastavni dio ronilačkog sporta. Naravno i ja kao instruktor sam bio dio cijele te priče manje-više svih ovih godina. Znanje, iskustvo a sigurno i sreća pomogla su da se svih ovih godina kod naših gostiju i učenika nije desio neki ozbiljniji incident. Ipak prije nego sreći dođe kraj odlučio sam poduzeti nešto i promijeniti pristup. Prva stvar koja može biti drugačija jesu ronilački tečajevi. Tu su se moje želje srele sa DIR-om.

DIR orijentacija vratila je ronjenje tamo kamo i pripada. Vratila je čovjeka, ronioca u centar pažnje. DIR zagovara holistički (kompletan) pristup ronjenju. Među ostalim od vas se traži da budete fizički i mentalno spremni za ronjenje. Suština DIR orijentiranih tečajeva svodi se na četiri osnovna elementa koje zajedno čine DIR ronioca. Te četiri elementa jesu: DIR konfiguraciju opreme, teorijska obuka i izvrsnost u izvođenju vještina, ronilačko iskustvo i timski rad. Kod konfiguriranja opreme koristi se samo ono nužno potrebno za ronjenje i sva oprema je ista (ne nužno identična) za sve ronioce, eliminirana je sva suvišna i nefunkcionalna oprema. Morate pokazati izvrsnost u izvođenju osnovnih vježbi i vježbi u slučaju hitnosti. Procedure u ronjenju su pojednostavljene i identične za sve članove tima. Morate imati partnera na kojeg se možete 100 % osloniti i koji se odgovorno ponaša za vrijeme ronjenja. Plinske mješavine su standardizirane za svaku dubinu i jednake za sve ronioce. Ovakav pristup ronjenju omogućava vam da gomilu stresa ostavite na površini i uživate u ronjenju.

Iako sam u kontaktu sa DIR-om i Mario Arenom kao personifikacijom DIR pokreta u ovom dijelu svijeta od devedesetih, očito je trebalo vremena da priča sazrije. Sve se nekako poklopilo ove 2007. godine. Da bi prelazak na standardnih Scuba tečajeva na DIR orijentirane bio moguć potrebno je staviti križ na sve ono što ste do sada radili i krenuti novim putem. Potrebno je uložiti sredstva u novu ronilačku opremu. Istovremeno potrebno se suočiti sa činjenicom da svi zainteresirani kandidati neće htjeti učiti na teži način.

Formalno jedina DIR škola je GUE (Global Underwater Explorers), neformalno već cijeli niz škola i pokreta koristi DIR principe u obuci, iako za sada najviše u Tec ronjenju a manje u rekreativnom. Takav princip neformalne DIR obuke koristi i Krnicadive.

DIR way je superioran svim trenutno poznatim stilovima u rekreativnom ronjenju i omogućava vam sigurno i zabavno ronjenje.

Možda se na početku nije tako činilo, ipak DIR way of diving osvaja ronilački svijet. DIR se rodio krajem 80tih godina prošlog stoljeća na Floridi. Pioniri DIR-a su sigurno vrlo osebujni i jedinstveni ronioci kao Wiliam Hoghart Main, Bill Gavin, Parker Turner, Sheck Exley, kasnije su došli George Irvine, Jarrod Jablonski, Andrew Georgitsis, Mario Arena… Ono što je DIR-u pomoglo da se rodi je činjenica da je već krajem sedamdesetih godina polako stasala jedna generacija ronilaca koji su htjeli više, dublje i dalje. Prije svega po špiljama Mexica i Floride. Među inim ekspedicijama bile su i «Mexico Profundo» te WKPP. Tehnike i procedure koje su se koristile u takvim ronjenjima nisu bile dovoljno dobre i nažalost jedan relativno veliki broj ronioca je stradao. Trebalo je naći novi put.

Jedna od ekipa koja je tražila novi pristup špiljskom ronjenju je i ova gore prije navedena. Prije svih dva Bila, Gavin i Hoghart te Parker Turner koji su bili pioniri WKPP-a, projekta koji je imao za cilj istraživanje potopljenih kraških špilja na Floridi. Osmislili su novi način konfiguracije opreme i nazvali ga Hoghartian way prema Billu Mainu Hoghartu. Napisali su i niz procedura kojih se treba pridržavati u spiljskom ronjenju. Može se reći da je tu počelo. Taj koncept su prihvatili George Irvine i JJ, unaprijedili ga i proširili na sve segmente ronjenja a ne samo na opremu. Hoghartian way je dobio novo ime DIR (Do It Right). Nove procedure omogućile su im da sigurno rone sve dublje i sve dalje.

Iako je među prvim GUE instruktorima koji su navraćali u naše krajeve bio Achim Schloffel, većini je ipak puno poznatiji Sicilijanac iz Trsta Mario Arena. Sigurno najveći i najbolji ronilac kojeg sam ikada osobno upoznao. O Mariu bi se mogao napisati cijela jedna knjiga. Ipak u ovom tekstu zadržat ćemo se na projektu koji je WDS (Wreck Diving Society) iz Trsta organizirala 2000te godine a zove se «La flotta fantasma dell Isola di Pag». U potrazi za nekoliko nekolicinom potopljenih brodova «pretražili» su kanal između Paga i Lošinja. Lokalizirali su njih 6 na dubinama od 70 do preko 80 metara. Može se reći da je to do sada bila prva i jedina DIR ekspedicija u našim krajevima.

Novi pristup ronjenju vratio je ronjenje tamo kamo i pripada. Vratio je čovjeka u centar pažnje, njegove fizičke i mentalne vještine. DIR promovira holistički pristup ronjenju. Traži od vas da budete kompletni i stalni, fizički i mentalno spremni te dobro uvježbani. Kod konfiguriranja opreme koristi se samo ono nužno potrebno za ronjenje i sva oprema je ista (ne nužno identična) za sve ronioce, eliminirana je sva suvišna i nefunkcionalna oprema. Sve ono što mislite da će vam trebati nemojte nositi sa sobom, ostavite to na površini, jedan je od osnovnih principa DIR-a. Nikakva oprema neće nadoknaditi vašu nespremnost i neznanje. Procedure u ronjenju su pojednostavljene i identične za sve članove tima. Morate imati partnera na kojeg se možete osloniti 100 % i koji se odgovorno ponaša za vrijeme ronjenja. Plinske mješavine su standardizirane i jednake za sve ronioce a mijenjaju se prije svega ovisno o najvećoj planiranoj dubini ronjenja. Ovakav pristup ronjenju omogućava vam da gomilu stresa ostavite na površini i uživate u ronjenju.

DIR ronioca je najjednostavnije prepoznati po konfiguraciji opreme koja uključuje nekoliko specifičnih, samo DIR-u svojstvenih elemenata. Prije svega dugo crijevo za primarni regulator iz kojeg se diše (nije zataknuto za bocu). Wing style kompenzator sa metalnom pločom koja osim što je neuništiva omogućava vam da je prilagodite točno svojoj veličini i smanjite količinu olova na pojasu. Podvodna lampa koja se prije svega koristi za komunikaciju a potom i za osvjetljavanje svijeta oko vas. Jetfin tip peraja. Sva oprema je pričvršćena i ništa ne lamata oko vas. Ovo su samo one odmah uočljive razlike. Njih naravno ima još. Ono što je najbitnije za DIR ronioca i razlikuje ga od svih ostalih ronioca je njegov pristup ronjenju. Sve je podređeno timu i timskom radu. DIR ronilac je kompletan ronilac koji izvrsno izvodi sve potrebne vještine počevši od horizontalne plovnosti, komunikacije, promjene smjera i dubine… Trenutno reagira na probleme koji se javljaju i pomaže roniocu u nevolji.

Naravno da ni u DIR-u nije sve idealno. DIR pokret ima elitistički pristup ronjenju koji nažalost privlači i jedan profil ronioca koji mu pošto poto žele pripadati a sigurno im tu nije mjesto. Posjetite bilo koji TEC forum i neće vam dugo trebati da shvatite. Slučajno ili namjerno postavite «pogrešno pitanje» i vrlo često zalit će vas salva neugodnih komentara ili uvreda. Nažalost ti i takvi ronioci kojima je DIR puno dao, ne znaju kako to DIR-u vratiti. Možda su oni i najveća prepreka da se DIR pokret još brže proširi svijetom.
DIR vam u ovom trenutku omogućava najbolji i najkompletniji pristup ronjenju koji od vas puno traži ali vam i za uzvrat puno daje.

_

Broj poruka : 469
Datum upisa : 28.10.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sto mu DIR-ova!

Počalji od ProUrke taj Čet Nov 19, 2009 8:45 pm

Izuzetan tekst... Svaka cast onome ko je ovo napisao... Svi bi posebno trebali da obrate paznju na poslednji pasus... Smile
Jedino se ne bih slozio da je DIR superioran svemu ostalom u rekreativnom ronjenju - uvek zavisite od onoga ko vas uci, kao sto smo u slucaju Pivskog jezera videli... Sistem je dobro zamisljen, ali, sprovodjenje je ono sto moze postati problem...
A moje skromno misljenje je da ce omasovljenje tehnickog ronjenja nazalost dovesti do sve vise i vise incidenata zbog snizavanja standarda obuke...
avatar
ProUrke

Broj poruka : 355
Godina : 41
Lokacija : Beograd - Komiža
Datum upisa : 23.10.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sto mu DIR-ova!

Počalji od Sile taj Pet Nov 20, 2009 1:26 am

I voleo bih da znam šta je to ELITNO ili ko je to ELITA ronjenja? I u kojem to ronjenju? To izgleda svi brkaju i dolazimo do apsurda da svi žele da budu ELITA, a ne da nisu ELITA već idu na pogrešnu stranu ronjenja, koju su izabrali samo zato što je to neko nazvao ELITOM...
avatar
Sile

Broj poruka : 172
Godina : 62
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 05.12.2008

Pogledaj profil korisnika http://www.nautilus.rs

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sto mu DIR-ova!

Počalji od Petkovic Matija taj Pet Dec 04, 2009 11:45 pm


Petkovic Matija

Broj poruka : 77
Godina : 30
Lokacija : Valjevo
Datum upisa : 28.10.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sto mu DIR-ova!

Počalji od TRITON taj Sub Dec 05, 2009 12:19 am

Petkovic Matija ::Doing It Wrong parade

Ima nas svakakvih

http://www.frogkick.nl/index.htm?http://www.frogkick.nl/diw_doing_it_wrong_parade.htm

Ovi su bas napravili arhivu Laughing Laughing Laughing
avatar
TRITON

Broj poruka : 283
Godina : 51
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 16.09.2009

Pogledaj profil korisnika http://www.triton-ast.rs

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sto mu DIR-ova!

Počalji od _ taj Sub Dec 05, 2009 12:29 am

Ima na tim slikama nekih vrlo ozbiljnih ronilaca koji postizu zapazene rezultate. U svakom slucaju oni imaju neki svoj sistem po kome verovatno godinama rone i koji je njima licno najbolji.
Ono sto meni najvise bode oci na slikama su razne gomile creva koje vise svuda okolo sto u DIR konfiguraciji nikako ne mozete videti.

_

Broj poruka : 469
Datum upisa : 28.10.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sto mu DIR-ova!

Počalji od Bane taj Sub Dec 05, 2009 1:59 pm

Petkovic Matija ::Doing It Wrong parade

Ima nas svakakvih

http://www.frogkick.nl/index.htm?http://www.frogkick.nl/diw_doing_it_wrong_parade.htm

Мајчице мила..... добро је ако је пола од њих живо и здраво!
king
avatar
Bane

Broj poruka : 75
Godina : 46
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 04.10.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sto mu DIR-ova!

Počalji od _ taj Ned Dec 06, 2009 6:09 am

Ovako izgleda DIR disalica... Very Happy


_

Broj poruka : 469
Datum upisa : 28.10.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sto mu DIR-ova!

Počalji od . taj Ned Dec 06, 2009 6:34 am

@


Poslednji izmenio vlada747 dana Sre Jun 26, 2013 10:42 am, izmenjeno ukupno 1 puta

.
Admin

Broj poruka : 507
Datum upisa : 29.11.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sto mu DIR-ova!

Počalji od zensea taj Ned Dec 06, 2009 6:44 am

U je! dobro je ovo za snorkel-test, sa jedne strane mu sipas pivo a sa druge kafu i lozu! I onda bljuvanje pale
avatar
zensea

Broj poruka : 346
Godina : 45
Datum upisa : 01.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sto mu DIR-ova!

Počalji od Petkovic Matija taj Ned Dec 06, 2009 6:50 am

Very Happy Ekstra slika Very Happy

Zar ne bese po Hogarthian-u da disaljka nije potrebna cak i nepozeljna? Meni je ona suvisan deo scuba opreme. Koristim je samo za apneu? Kakva su misljenja ostastalih?

Petkovic Matija

Broj poruka : 77
Godina : 30
Lokacija : Valjevo
Datum upisa : 28.10.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sto mu DIR-ova!

Počalji od _ taj Ned Dec 06, 2009 6:53 am

Petkovic Matija ::Very Happy Ekstra slika Very Happy

Zar ne bese po Hogarthian-u da disaljka nije potrebna cak i nepozeljna? Meni je ona suvisan deo scuba opreme. Koristim je samo za apneu? Kakva su misljenja ostastalih?

Ma znam moramo i mi DIR-ovci da se malo nasalimo na racun dir-a... Very Happy

_

Broj poruka : 469
Datum upisa : 28.10.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sto mu DIR-ova!

Počalji od zensea taj Ned Dec 06, 2009 7:30 am

Video ja svojim ocima vise od jednog DIR sledbenika sa disaljkom.
avatar
zensea

Broj poruka : 346
Godina : 45
Datum upisa : 01.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sto mu DIR-ova!

Počalji od _ taj Ned Dec 06, 2009 7:36 am

Mene ZR napao na Visu, zašto ne nosim disaljku? Ja mu rekao da to nije po DIR-u a, on meni ma jebo te taj DIR i ko ga izmisli, ja sam bez DIR-a ronio na 110m u dvobocu 2X10L duro dj... Very Happy Legenda...

_

Broj poruka : 469
Datum upisa : 28.10.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sto mu DIR-ova!

Počalji od PasHke taj Pon Dec 14, 2009 1:57 am

po meni, ovaj strucnjak sa konzervama izmedju boca je pobedio :DDDDDjos da turi i ovu masku mislim da bi se udavio od smeha da tako nesto prodje pored mene Very Happy

avatar
PasHke

Broj poruka : 233
Godina : 35
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 02.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sto mu DIR-ova!

Počalji od _ taj Pon Dec 14, 2009 3:04 am

Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy

I ovaj sa retrovizorom je u konkurenciji...

_

Broj poruka : 469
Datum upisa : 28.10.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sto mu DIR-ova!

Počalji od SRDJAN taj Pon Dec 14, 2009 7:17 am

Samo mu jos fale i parking senzori
avatar
SRDJAN

Broj poruka : 1570
Godina : 46
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 15.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sto mu DIR-ova!

Počalji od PasHke taj Pon Dec 14, 2009 1:45 pm

uzme 4 bljeskalice i upali sva cetiri kad radi deko stop Very Happy
avatar
PasHke

Broj poruka : 233
Godina : 35
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 02.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sto mu DIR-ova!

Počalji od Milance taj Ned Feb 21, 2010 1:58 pm

Petkovic Matija ::Doing It Wrong parade

Ima nas svakakvih

http://www.frogkick.nl/index.htm?http://www.frogkick.nl/diw_doing_it_wrong_parade.htmLicno cenim dosta stvari koje propisuje DIR ali ne mogu da shvatim ozbiljno i potpuno podrzim nekoga ko kaze da je pogresno nositi Posejdonov regulator, slem u pecini, lampu na glavi.... a u isto vreme ti prica kako je SJAJNO nositi crevo regulatora uvijeno oko vrata i lapu u ruci dok opremas objekat i petljas sa arijanom. Fotke sa gore pomenutog sajta su sjajne. Istina je da ima nekih potpuno nelogicnih resenja, ali isto tako i genijalnih. Ja sam pristalica Francuske speleo skole i smatram razdvojene sisteme mnogo sigurnijim od zavrtanja bilo kog ventila u slucaju nuzde. Mislim da svaki iskusan ronilac ima pravo da sam komfigurise svoju opremu kako mu odgovara i da se moze roniti potpuno bezbedno i ako kompleti svih clanova tima nisu isti.
avatar
Milance

Broj poruka : 20
Godina : 41
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 10.02.2010

Pogledaj profil korisnika http://www.jovanovicmilan.com

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sto mu DIR-ova!

Počalji od Milance taj Čet Feb 25, 2010 12:45 am

Pogledajte ovaj link.

https://www.youtube.com/watch?v=mF4iFJ-G74o

U pitanju je poslednje ronjenje jednog od najpoznatijih ribriderasa ikada Dejvida Šoua (David Shaw). Snimak je sa extremne dubine od 270m prilikom vadjenja tela ronioca koji je stradao 10 godina ranije u Bušmans Holu (Bushman's Hole) u Juznoafrickoj Republici. Posebno obratite paznju sta covek radi sa lampom! Uplice se u nju, svetlo nestaje pa se pojavljuje, nista se ne vidi. Ko zna, da je rasveta bila na slemu mozda bi Dejvid i dalje bio medju nama.
avatar
Milance

Broj poruka : 20
Godina : 41
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 10.02.2010

Pogledaj profil korisnika http://www.jovanovicmilan.com

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sto mu DIR-ova!

Počalji od Shale taj Čet Feb 25, 2010 1:23 am

Na slemu je imao veliko kuciste za kameru i zbog toga nije mogao da stavi lampu oko vrata vec je pustio iz ruke. Upetljao se u arijanu koju je ostavio tu na prethodnom zaronu kada je i pronasao telo.
Lampa nije jedini ovog incidenta vec kako to obicno biva citav niz stvari od kojih neke nije mogao nikako da predvidi.
avatar
Shale

Broj poruka : 22
Lokacija : Earth
Datum upisa : 04.12.2008

Pogledaj profil korisnika http://www.h2o-divegroup.com

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sto mu DIR-ova!

Počalji od Milance taj Čet Feb 25, 2010 1:33 am

Pa to se slazem da nije bio jedini razlog. A da nije bilo mesta, to nije tacno. Uvek se nadje malo mesta. Ako je kamera bila na vrh glave, rasveta je mogla da bude sa strane itd. Problem je u tome sto je takva praksa kod nekih ljudi, da se ne nose slemovi i da se rasveta drzi iskljucivo u ruci. Dejvid je imao obicaj da lampu kada petlja sa arijanom prebaci preko vrata, ali sada to nije mogao da uradi zbog kamere.
avatar
Milance

Broj poruka : 20
Godina : 41
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 10.02.2010

Pogledaj profil korisnika http://www.jovanovicmilan.com

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sto mu DIR-ova!

Počalji od Petkovic Matija taj Čet Feb 25, 2010 8:23 am

Tokom spustanja je nisio lamp u ruci. Kada je dosao do lesa samo ju je pustio iz ruke da visi. Nije je okacio oko vrata ili na D ring. Ovde se ne radi o odkazivanju dela opreme ili koriscenju neadekvatne vec o nepostovanju procedure.

Roniti po Hogarthian-u nije samo imati odredjenu konfiguraciju opreme vec pratiti smernice procedura. I upravo jedna od njih je da kada je potrebno nesto raditi sa obe ruke, pri cemu smeta goodman-ova rucka, lampu treba okaciti o D ring kako se ne bi ostetila, ostetila nesto drugo ili kao u nesrecnom slucaju upetljala. Vrlo jednostavno.

On je koristio MK 15.5 koji je sam doradio. Po Hogathian-u se ne koriste CCR. Tako da povezivati ovu nesrecu sa istim. . . . !?

Montirati rasvetu na glavu ne mogu da smilslim nikako. Mogu razumeti samo malo u solo ronjenju. Pridrzavati se Hogartian-a tada nema smisla apsolutno. Kada treba da ronis sa partnerom, timom, suport-om nikako. Svaki put kada pogledas nekoga, bilo slucajno ili namerno, ti ga oslepis. Osamuti me na pola min. Signalizacija je nemoguca sa takvom.

Petkovic Matija

Broj poruka : 77
Godina : 30
Lokacija : Valjevo
Datum upisa : 28.10.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sto mu DIR-ova!

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 8 od 9 Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeći

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu