PREVARE I PREVARANTI

Strana 4 od 19 Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 11 ... 19  Sledeći

Ići dole

Re: PREVARE I PREVARANTI

Počalji od Dixie RK Sebastian taj Pon Mar 15, 2010 9:21 am

Nego Medigo prijatelju,
Šta će biti sa ovim Bleskom sad kad se OVAJ povuče sa vlasti ? Kapiram da će onda da se promene i svi ovi "državni projekti" i da će,ako se promeni vladajuća garnitura, da se pojavi neki drugi Blesko, a ? Mora da je lepo biti Blesko...
avatar
Dixie RK Sebastian

Broj poruka : 334
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 30.11.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: PREVARE I PREVARANTI

Počalji od Gost taj Pon Mar 15, 2010 9:47 am

I POSLE BLESKA....BLESKO!

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: PREVARE I PREVARANTI

Počalji od medigo taj Pon Mar 15, 2010 9:49 am

Da ti kazem druze moj,
Sta god da se desi, ko god da dodje, a dolazili su i Mleci, i Njemci i Italijani, ali ovakvi Turci nisu nikad....
Iskren da budem, uvjerenja sam da Blesko nece jos dugo moci da laze, vara i krade... Jedino sto nemoze da ukrade to je more, da moze odnio bi ga u Niksic....
Malo samo treba biti strpljiv...
Tesko moze vise biti iko takav, ipak je ovo 21. vijek, nema vise nepismenih ljudi, sto neznaci da nema baraba....
Jedno je sigurno neko ce odgovarati za sva nedjela, prevare i neistine koje je uradio....
avatar
medigo

Broj poruka : 936
Datum upisa : 08.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: PREVARE I PREVARANTI

Počalji od medigo taj Pon Mar 15, 2010 9:51 am

A ti doco ako se ne pojavis sutra na sud, a izostanak ne opravdas, ovi zi RSCG su rekli da ce ti ga po..s..i kao sto su namjerili i Gacevicu da to urade....
Lula mira.... affraid
avatar
medigo

Broj poruka : 936
Datum upisa : 08.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: PREVARE I PREVARANTI

Počalji od Gost taj Pon Mar 15, 2010 9:58 am

Još kad bi ja dao da mi to svako radi... Mad A drugovi iz RSCG treba da nauče moju adresu pa ako im šta treba sud pošalje poziv i tu sam...

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: PREVARE I PREVARANTI

Počalji od medigo taj Pon Mar 15, 2010 10:04 am

Nema ti das ili nedas, tu je gospon sudac.... on te odma povuce za clan 5...
avatar
medigo

Broj poruka : 936
Datum upisa : 08.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: PREVARE I PREVARANTI

Počalji od medigo taj Pon Maj 17, 2010 9:25 pm

IZ REGIONALNOG CENTRA ZA PODVODNA ISTRAŽIVANjA NAJAVLjUJU

Nastavlja se potraga za arheološkim blagom ~Ono što je dosad pronađeno u vodama Jadrana ističe potrebu za formiranje Centra za podvodna arheološka istraživanja i odjeljenja za borbu protiv kriminala umjetninama, naglašava Veselin Mijajlović HERCEG NOVI - Podvodna arheološka istraživanja na Crnogorskom primorju koja su započeta lani biće sasvim izvjesno nastavljena i tokom ovog ljeta.
Prema riječima Veselina Mijajlovića, direktora Regionalnog centra za podvodno deminiranje i obuku ronilaca iz Bijele, uskoro se očekuje potpisivanje sporazuma između Centra, Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kotora i američke firme RPM Nautikal sa Floride.
Mijajlović ističe da ova saradnja ide u pravcu formiranja Centra za podvodna arheološka istraživanja upravo u Bijeloj.
Podsjetićemo da je RPM Nautikal, sa timom naučnika specijalizovanih za podvodna arheološka istraživanja, na brodu " Herkules" tokom juna prošle godine 25 dana istraživala podmorje Boke otkrivši mnoge lokalitete dosada nepoznate stručnoj javnosti.
Vilma Kovačević, arheolog iz Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture, koja je lani rukovodila radovima, objasnila je da se radilo o epohalom otkriću netaknutih podvodnih arheoloških nalazišta, među koja spada i jedno veliko i nekoliko manjih amforišta.
- Sa stručnog aspekta otkriće je tim prije značajnije, kako za nauku, tako i za našu državu, jer je kod nas ovaj segment sporadično obrađivan. Otkriveno je i nekoliko nalazišta, od kojih su neka iz novije istorije, tačnije datiraju iz perioda Prvog i Drugog svjetskog rata, o kojima se, relativno, nešto i znalo, poput potonule podmornice i još nekih plovnih objekata, pa do onih koji su najviše zanimali arheološku struku, a to je doba antike. Kada govorim o antici, konkretno mislim na rimski period. U tom kontekstu, pronašli smo dvije potonule rimske trgovačke lađe koje su prenosile teret, a pretpostavljamo da datiraju iz 2. ili 3. vijeka.
U prvoj lađi pronađeno je dosta građevinskog materijala, preciznije krovnih pokrivača za antičke objekte, i to izuzetnog kvaliteta, što upućuje na zaključak da je život u to vrijem u Boki bio obojen blagostanjem.
Na drugoj lađi pronađene su amfore u kojima se u to vrijeme prenosilo ulje, vino i žito. Budući da nije preporučljivo da sve što je pronađeno u moru bude i izvađeno, neke od amfora koje nose žig proizvođača smo izdvojili i sada se nalaze u slatkoj vodi, izložene procesu desalinizacije- objašnjava Kovačevićeva.
Ona je naglasila da nije dovoljno sva ova nalazišta otkriti, kao u ovom slučaju, već ih treba i adekvatno zaštiti, prezentovati i valorizovati kao registrovani spomenik kulture. Ona je uputila apel državnim institucijama koji se bave sprečavanjem devastacije, oštećenja i otuđenja spomenika kulture da povedu računa o ovim lokacijama.
Ružica Ivanović, direktorica Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture, zadovoljna je ostvarenom sardnjom i napominje da je prošlogodišnje istraživanje inicirao Denis Kosgrou, službenik Ambasade SAD u Crnoj Gori, koja je ujedno i donirala sredstva za ovaj obiman posao.
Kostrou je istakao da treba formirati Centra za podvodna arheološka istraživanja i odjeljenja za borbu protiv kriminala umjetninama.
K.MatoviĆ

Kako privući 10.000 ronilaca
Ako se poslužimo logikom i lako shvatljivom računicom da jedan inostrani ronilac boravi u Crnoj Gori u prosjeku sedam dana i da za to vrijeme ostavi oko 1.000 eura, i da će 10.000 ronilaca ostaviti deset miliona eura, možemo se upitati o načinu na koji mi možemo privući tih 10.000 ronilaca godišnje. Napominjem da Hrvatsku godišnje posjeti i u njoj boravi oko 65.000 inostranih ronilaca. Mi se ne možemo pohvaliti turističkim atrakcijama kao što su vulkani, termalne banje, planinski vrhovi iznad 3.000 metara, veliki vodopadi, ali se možemo pohvaliti morem, podvodnim arheološkim lokalitetima, rijekama, jezerima, podvodnim špiljama, kanjonima, što moramo više cijeniti i sa više pažnje, umijeća i odgovornosti prezentovati svijetu- naglašava Mijajlović.


Poznato je pravilo da se najvise laze prije izbora i posle lova. Kada su pomenuti akteri iz ovog priloga u pitanju ovo pravilo ne vazi jer oni lazu stalno. Na lazima i zive. Ne zaboravite da se radi o Javnim ustanovama Crne Gore koje zive na grbaci poreskih obveznika i umjesto da se trude da opravdaju sredstva poreskih obveznika koja nemilosrdno trose oni te iste godinama lazu i pljackaju.
Sjetimo se samo proslogodisnjih “istrazivanja” gore pomenutih ucesnika i njihovih epohalnih otkrica. Objavljena su na sva zvona i u sve medije. Kada od Ministarstva kulzure sporta i medija zatrazite pristup informacijama o pronadjenim potopljenim brodovima i podmornici na osnovu Zakona koji vam to pravo daje, dobijete odgovor da se zahtjev odbija i jos uz njega sramno obrazlozenje kao da zivimo u drzavi najtotalitaritarnijeg rezima sredinom proslog vijeka.

Ako se i mi poslužimo logikom i lako shvatljivom računicom doci cemo do zakljucka da ne znamo ni jednu drzavu da ima Regionalni centar za obuku ronilaca za (humanitarno) podvodno deminiranje osim Crne Gore. Sluzeci se istom logikom i prostom racunicom svakome ko se malo razuma u turizam mine i deminiranje su kintraindikativni za svaki turizam pa i za ronilacki. Kad eventualno potencijalni turista ronilac namjerava posjetiti Crnu Goru kao ronilac i u neki internet pretrazivac ukuca pojmove Crna Gora i ronjenje odmah ce ga zapljusnuti detonujuci talas ogromne kolicine mina “pronadjenih” od strame Regionalnog centra za podvodno deminiranje. O ronilackom turizmu pise onaj koji je otjerao sve ronioce iz Crne Gore na nacin koji smo vidjeli u silnim prilozima na ovom forumu. Prije rata drzao se za skut JNA i TO i pod njihovom zastitom radio to sto je radio. Clanove svog ronilackog kluba vodio kao paravojnu formaciju na dubrovacko ratiste. Mozda su to pocetci ronilackog turizma prema shvatanjima aktera iz ovog priloga. Po meni nijesu. Kada je JNA propala kako je propala isti je odmah pretrcao u MUP Crne Gore i u njega dovezao opremu niksickog ronilackog kluba u ukradenom kombiju sa dubrovackog ratista koji se i danas nalazi u krugu MUP-a na Zagoricu. Isti je koristio i oteti brod dubrovcanina Gorana Krstulovica i sa njme krenuo po moru u obracun sa neistomisljenicima i ronilackim turizmom. O nacinu na koji su “sticane” ronilacke kategorije i zvanja da ne pominjemo. Sa istim takvim “zvanjima se i zaposlio u MUP Crne Gore. Odjednom postaje VD Regionalnog cenzta za obuku ronilaca za podvodno drminiranje i jos puno toga i pocinje dugogodisnje deminiranje Crne Gore na nacin na koji smo vec opisivali u postovima ovog foruma. Da ne pominjemo haos koji je napravio u RSCG, odrzavanje kurseva u ne registrovanim klubovima i savezu. Posto su sve price ispricane i mine izvadjene, Dubrovnik oslobodjen, ronilackih diploma ne fali, cak ih ima na poretek doslo je vrijeme da se okrene ronilackom turizmu i podvodnim arheoloskim istrazivanjima. To sto monopolisticki i bez tendera dobija sve poslove i radi sa svojom privatnom firmom sprejecavajuci druge da i ne pomisljaju na te poslove o tome nema ni rijeci. To sto brod “Explorer” nije registrovan i trune u Risnu nije bitno. To sto je deminirao a u stvari nije ni to nije bitno. Bitno je pisati monopolisticke uredbe I zakone koji ce samo njemu dati pravo da rdi I da istrazuje. To sto hotel “Park” u Bijeloj izgleda bas kao i crnogorski turizam manje je bitno. Dok traje, traje svjesni su I oni da nece jos dugo.
Ako se i mi poslužimo logikom i lako shvatljivom računicom, i uporedimo sa Hrvatskom kao akter iz ovog priloga zakljucicemo da su svi akteri ovakve politike u Hrvatskoj zavrsili ili ce zavrsiti u Remetinci i da nijesu uspjeli sakriti tragove svojih zlodjela tokom vladavine.

Tesko se moze zakljuciti namjena centra u Bijeloj. Vise nije jasno cemu sluzi. Sad vidimo da je tamo Regionalni centar za podvodna istrazivanja i ko zna sta jos.
“Ako se i mi poslužimo logikom i lako shvatljivom računicom” nijesam shvatio Vladu Crne Gore zasto traga za izvodjacima radova za auto put Bar-Boljare. Najbolje je da taj auto put radi Regionalni cemtar za deminiranje i Regionalni centar za arheoloska istrazivanja iz Bijele. Oni rade sve. I tako ce tokom kopanja po trasi autoputa sigurno vec prvi dan pronaci neko arheolosko nalaziste pa neka ga odma nastave istrazivati. Nema ko drigi osim oni. Tako bi Crne Gora bez splitskog Konstruktora ili nekih Grcko-Izraelskih kompanija najprije dosla do auto puta Bar-Boljare, a onda bi istim putem pohrlili ronioci turisti iz Srbije i napokpn krenuo dugo najavljivani ronilacki turizam u Crnoj Gori. A i ovaj most na Verigama najbolje je da previ jedan od centara iz Bijele. I tako je to njima blizu i to ce im dati sansu da budu najkonkurentniji. Kada se uzme jos u obzir da su Verige “deminirane” to ce im biti olaksavajuca okolnost. I jos kad se zna da poslove dobijaju bez tendrea onda nema ko drugi nego neki od centara iz Bijele.
E pa sretno ti bilo Crna Goro.
avatar
medigo

Broj poruka : 936
Datum upisa : 08.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: PREVARE I PREVARANTI

Počalji od medigo taj Sre Maj 19, 2010 4:00 am

Medigo;

Procitao sam one gluposti u DAN-u. Nista novo. Saljem ti jedan clanak iz 2004. godine objavljen u Vecernjim novostima i na njega komentar, okaci ga na forum, neka ljudi citaju pa ce izvuci slicne zakljucke. U njemu je gomila lazi sagovornika. Ono sto me stvarno zabrinjava i sam sebe pitam kada ce se vec jednom poceti stidjeti svega sto su izjavljivali i pisali.
Sve mi ovo po malo lici na onaj vic o Muji i milicajcu kad ga je ovaj zaustavio dok je vozio kamion i pitao zasto mu ne radi zadnji migavac, a Mijo mu odgovara: Jebo te migavac, gdje mi je prikolica. Tako se u kod nas prodaje sve sto za nebo ije zavezano pa cak i spomenici kulture, kakva je Arza i slicni objekti a podize hajka o nepostojecem podvodnom blagu, cime se samo skrece paznja na ono sto nas je zadesilo ili ce zadesiti. Mozda je vrijeme da upalimo sva cetiri migavca, a prikolicu smo davno izgubili.

MNOGO I BLAGA I LOPOVA

Večernje Novosti, 30.08.2004; Strana: 47

Podmorje Južnog Jadrana uporno pustoše pirati u ronilačkim odelima

Stručnjaci: Krađa arheološkog blaga traje godinama. Neoštećena amfora košta 2.500 evra

KOTOR - Morsko dno ispred obale Crne Gore je “preorano” i opustošeno. Blago koje je počivalo uglavnom na potonulim brodovima i lađama, ali i na arheološkim lokalitetima, stiglo je na domaće i svetske pijace umetnina i eksponata posebne vrednosti. I prodato za velike pare.
Vesko Mijajlović, direktor Regionalnog centra za obuku ronilaca iz Bijele, ističe da savremeni pirati u ronilačkim odelima već decenijama sistematski pustoše podmorje Crne Gore.

NEMA EVIDENCIJE

I u Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Kotoru se slažu da dugo već traje krađa i prekrađa arheološkog i drugog blaga iz podmorja. Po rečima direktora Zavoda Ružice Jovanović, mnogo toga je pokradeno do 1979. godine, koja se na ovim prostorima pamti po razornom zemljotresu koji je menjao i geografiju na jugu Crne Gore. I zemljotres, koji je ostavio teške posledice na celom području južnog primorja, korišćen je za piratske poduhvate na dnu mora.
Zakoni, koji su na snazi u Crnoj Gori, kažu da se arheološkim nalazištima, dakle i onima na morskom dnu, ne sme prići bez dozvole Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.
Šta se, međutim, dešava na južnojadranskoj obali? Još uvek ne postoji evidencija arheoloških nalazišta, jer nema novca da se ona lociraju!
A pošto nisu evidentirana i proglašena spomenicima kulture, na njih nasrću nemilosrdno. Oni koji znaju da se blago sa morskog dna može lepo unovčiti, a koji su vični šetnjama po morskom dnu.
Na dno mora zbog krađe idu ronioci amateri. Ima itekako meštana, ali i ronilaca iz Srbije pa i drugih krajeva koji su organizovani u udruženja. Često su to fantomske organizacije koje postoje samo da udare pečat upravo ovim roniocima na sumnjive knjižice kojima dokazuju da su sportisti, izviđači i slično.
Dolaze, navodno, radi treninga, izvesnih “snimanja”, istraživanja i slično, a vraćaju se sa predmetima koje uzimaju sa drevnih lađa koje počivaju na dnu mora. Neki od njih su stari i do 2000 godina.
Najčešće se kradu amfore. Reč je o antičkim ćupovima za vino i maslinovo ulje koji su na ceni kod kolekcionara, kod nas i u svetu. Komad oštećene amfore plaća se do 500, a zdrava 2.500 evra. Amfore kupuju stranci koji ovde stignu, domaći kolekcionari,ali i vlasnici ribljih i drugih restorana čije konobe ukrašavaju ovi predmeti. Itekako putuju i preko granice. No, u inostranstvo znatno više “putuju” manji predmeti sa grčkih i rimskih galija, ali i sa brodova koji su kasnije potopljeni, a koji imaju vrednost.

OSTAO SAMO TOP

Vesko Mijajlović kaže da su se krađe dešavale čak i onda kada se verovalo da su stigle naučne ekskurzije.Tako je, priča on, 1992.godine naprosto opelješen arheološki lokalitet kod Rosa, na ostrvu Luštica. Sniman je film “Podvodni svijet Crne Gore”, a ekipa ronilaca iz Srbije je bila glavni izvođač radova. Usput su “izvedeni” i drugi radovi: na morskom dnu od prebogatog nalazišta je ostao samo jedan top koji nisu mogli da izvuku.
Najviše potopljenih brodova, kao i nalazišta na Crnogorskom primorju ima u Boki Kotorskoj. No, itekako ih ima i ispred Budve, Petrovca, Bara i Sutomora, i naročito ispred ulcinjskih plaža. Pored brodova, veoma starih, kao i onih novijeg datuma, tu su i podmornice, koje skrivaju vredne predmete.
Nadležne institucije u Crnoj Gori su poodavno obaveštene o teškoj devastaciji hidroarheoloških lokaliteta u podmorju. Poznato je da su oni vredni predmeti završili kod kolekcionara u svetu,ali i kod vlasnika kafića i restorana.Kako su predmeti iz našeg mora stigli u svet,ne znam. Zna se da nijedan predmet iz mora, kao i sa kopna koji predstavlja deo arheoloških eksponata ne sme otići u inostranstvo bez posebne dozvole ministarstva kulture.
Mijajlović ističe da MUP i druge službe zadužene za more u poslednje vreme veoma savesno, danju i noću kontrolišu morsku obalu. Naročito pažljivo se pretresaju ronioci koji na morsko dno kreću iz raznih pobuda i sa različitim legitimacijama. Mnogo toga je zauvek otišlo...

Antrfile:

BERZA

Uveliko se priča da je u Risanskom zalivu pod morem ceo grad. Drevni grad Risan koji je potonuo u jednoj pomamnoj igri prirode.Naučnici kažu da još uvek nemaju potvrdu za to.Kod Risna je, međutim, pronađeno najviše afmora.Tu je radila, ali izgleda i još radi, “berza antike”.

KRADU I BALKONE

Na Crnogorskom primorju su na meti i takozvani obični predmeti od kamena, malo finije izrade. Sa palata “Kokotova kula”, ”Jabuka”, ”Ivanović”, ”Tripković” u Dobroti, odneti su ukrasni kameni elementi, arhitravi i kapiteli, portali, dovratnici, stubovi i krune bunara, čak i delovi balkona i stepeništa!
Nekoliko lopova je uhvaćeno, i oni su uglavnom meštani. Sličnih krađa kamenih predmeta bilo je i u drevnom gradu Perastu, a tri osobe su uhapšene.


Autor: S. GREGOVIĆNaslov je nekorektan. Umjesto: MNOGO I BLAGA I LOPOVA trebalo bi stajati MNOGO I BLAGA I LOPOVA I LAZOVA.

Da pocnem redom:

Licitiranja sa cijenom amfora su bazsmislena. Ako je njihov promet zakonom zabranjen onda bi i gospoda iz zvanicnih institucija koja se bave zastitom spomenika kulture trebala da radi svoj posao a ne da odredjuje cijene amfora i time potstice kradljivce na kradju amfora.
Ako institucija za zastitu spomenika kulture Crne Gore nije u stanju da zastiti spomenike onda je red da to prizna i da se pokusa sa nekim drugim. Ovako ispada da oni ne mogu i ne znaju da rade svoj posao. Pa zar im za to treba dati neko visoko drustveno priznanje ili otkaz zaposlenim i nesposobnim. U ostalom zasto drzava njih ne pozove na odgovornost i primjereno kazni. To bi isto bili kao da moj radnik u mojoj firmi ne moze i ne zna da napravi zadati posao i onda ide i trazi niskobudzetnog novinara i izjada mu se a od mene prvoga u mjesecu ocekuje platu. Takav od mene moze dobiti samo radnu knjizicu nazad i otkaz iz firme.


Još uvek ne postoji evidencija arheoloških nalazišta, jer nema novca da se ona lociraju!“
Ocigledno da osoba koja je dala ovakvu izjavu nije upoznata sa istinom ili istu pokusava zaobici.

„A pošto nisu evidentirana i proglašena spomenicima kulture, na njih nasrću nemilosrdno. Oni koji znaju da se blago sa morskog dna može lepo unovčiti, a koji su vični šetnjama po morskom dnu“.
Ako uporedite datum kada je objavljen ovaj tekst (30.08.2004.) i prilog koji slijedi nije problem izvuci zakljucak.

„Na dno mora zbog krađe idu ronioci amateri. Ima itekako meštana, ali i ronilaca iz Srbije pa i drugih krajeva koji su organizovani u udruženja. Često su to fantomske organizacije koje postoje samo da udare pečat upravo ovim roniocima na sumnjive knjižice kojima dokazuju da su sportisti, izviđači i slično“.

Kad vec ne znaju sta pise u njihovim knjizicama onda se postavljaju kao mjerodavni da daju ocjenu o ronilackim knjizicana ronilaca iz Srbije. Koj je ovdje fatntomsa organizacija neka procijene citaoci.

„Dolaze, navodno, radi treninga, izvesnih “snimanja”, istraživanja i slično, a vraćaju se sa predmetima koje uzimaju sa drevnih lađa koje počivaju na dnu mora. Neki od njih su stari i do 2000 godina“.

Posto rekose da je sve opljackani, sad ovim devastatorima ostaje jedino da po nesto skinu sa tog „raketnog broda“ potopljenog izmedju dva svjetska rata i njemacke podmornive U72 potopljene krajem Prvog svjetskog rata, koje je ova druzina pronasla zajedno sa amerikancima.

OSTAO SAMO TOP. Ovakvu izjavu moze da da samo neko ko tamo nije ronio. Na pomenutoj lokaciji imaju tri topa i svakoga koga sam ja vodio na ovu ronilacku poziciju obavezno sam mu pokazao svaki posebno.

„Tako je, priča on, 1992.godine naprosto opelješen arheološki lokalitet kod Rosa, na ostrvu Luštica. Sniman je film “Podvodni svijet Crne Gore”, a ekipa ronilaca iz Srbije je bila glavni izvođač radova. Usput su “izvedeni” i drugi radovi: na morskom dnu od prebogatog nalazišta je ostao samo jedan top koji nisu mogli da izvuku“.

Rekordan broj lazi u tri recenice:
Pomenute godine nije se snimao film „Podvodni svijet Crne Gore“, vec nesta kasnije.
Koliko je meni poznato ronioci ronilackog kluba „Celik“ iz Niksica snimali su tih godina film o nepostojecem potopljenom brodu „Forverc“. Isti je prikazala TV Crne Gore i tako po ko zna koji put obmanuta jevnost Crne Gore od strane ovih arheologa.
TV serial se zvao „Podvodni svijet Crne Gore“
Film koji je snimljen nosio je naziv „Top sa starog trabakula“
Ne radi se o ostrvu Lustica, vec o poluostrvu.
Pored ronilacke ekipe iz Srbije u ovom projektu su ucestvovali :
• Morsko dobro iz Budve
• Regionalni zavod za zastitu spomenika kulture iz Kotora
• Zavicajni muzej iz Herceg Novog
• Jedan broj ronilaca iz Crne Gore

Ja imam u arhivi Izvjestaj arheologa Slobodana Panica, radnog naslova HIDROARHEOLOSKA ISTRAZIVANJA PODMORSKOG LOKALITETA „RT KABALA“ iz 1996. godine, kao i izvjestaj Hidroarheoloske sekcije pri ronilackom klubu „Bezbednost“ iz Beograda i Udruzenja za istrazivanjae i zastitu Jadrana – Beograd iz 1996.godine.
Tamo sve pise i navodi u ovom novinskom clanku su slika i prilika onoga ko je dao izjavu.
Osim toga posjedujem i tada snimljeni film „Top sa starog trabakula“ kojeg je emitovala TV Crne Gore. Na filmu se vide ucesnici ovog istrazivanja i razgovor sa njima. Nadzor ovog projekta ispred Regionalnog zavoda za zsatitu spomenika kulture iz Kotora vodio je gospodin mr. Jovan Martinovic. Nosilac rekognociranja u 1996. godini bio je Zavicajni muzej iz Herceh Novog, pod strucnim nadzorom kustosa Muzeja, arheologa Viktora Varge, a o svemu tome daje misljenje onaj koji na to ima najmanje pravo. Kakve ironije?
U svojoj video arhivi imam i kopiju TV serije „Podvodni svijet Crne Gore“ koju mi je darivao Dusan Varda i tako mi puno pomogao da slozim kockice sta se sve radilo i snimalo tom prilikom. O svemu sto je snimano i kako je snimano razgovarao sam vise puta sa Dusanom Vardom, a na moj zahtjev dao mi je i kopiju scenarija ove TV serije.

„Pored brodova, veoma starih, kao i onih novijeg datuma, tu su i podmornice, koje skrivaju vredne predmete“.

Koje podmornice i gdje su?

Nadležne institucije u Crnoj Gori su poodavno obaveštene o teškoj devastaciji hidroarheoloških lokaliteta u podmorju“.

Koje su nadlezne institucije u Crnoj Gori ako ne ove koje su dozvolile, finansirale i prisustvovale istrazivanju ovog hidroarheoloskog lokaliteta. Jedan top sa ovog arheoloskog lokaliteta zavrsio je nigdje drugo negu u „Nadleznu instituciju Crne Gore“ u Zavicajni muzej Herceg Novog. Bolje reci istovaren je pored muzej i prepusten tragicnoj sudbini koja ga je zadesila, bas kao sto je zadesila i Crnogorsko podmorje od dusebriznika za njim.

„Mijajlović ističe da MUP i druge službe zadužene za more u poslednje vreme veoma savesno, danju i noću kontrolišu morsku obalu. Naročito pažljivo se pretresaju ronioci koji na morsko dno kreću iz raznih pobuda i sa različitim legitimacijama. Mnogo toga je zauvek otišlo...“

Tako se to desava kad je MUP zaduzen za more. Cesta poredjenja sa Hrvatskom koriste se samo ako pojedincima odgovara. Hrvatska ima Ministarstvo mora.
Mozda je to rjesenje i za Crnu Goru. MUP radi drge poslove. Nije uobicajeno da se ronioci pretresaju i da policija ocjenjuje razlicitost legitimacija. Ronioci bi po normalnim pravilima trebali dolaziti u ronilacke centre i koristiti usluge ronilackih centara. Njzainteresovaniji su ronilacki centri da podmorje ostane sacuvano i da imaju sta pokazati roniocima koje vode na ronjenje. To je ujedno i najbolji nacin kako sacuvati podmorje jedne drzave. Problem je to objasniti nekome ko nikada nije bio ni u jednom ronilackom centru a ronilacka zvanja sticao na nacin da je sam sebi za ista zvanja organizovao ispitnu komisiju i ujedno bio njen clan, ocjenjujuci sam sebe. Isti je danas direktor Javne ustanove Crne Gore, izdaje dozvole za ronjenje, organizuje i izvodi ronilacke kurseve u neregistrovanom RSCG i ronilackim klubovima, vozi neregistrivane camce i ronilacki brod Eksplorer, plasira neistine u sredstvima informisanja, dobija za svoju privatnu firmu poslove bez tendera i td. A sve u podignutoj medijskoj prasini pod brigom o kulturnoj bastini Crne Gore.
Nema vece kulture od kulture cutanja kad o necemu nista ne znas.

Dragan Gacevic

[img][/img] [img][/img][img][/img][img][/img][img][/img]
avatar
medigo

Broj poruka : 936
Datum upisa : 08.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: PREVARE I PREVARANTI

Počalji od medigo taj Pon Maj 24, 2010 10:10 am

Medigo;

Pored pomenutog hidroarheološkog lokaliteta za koji skoro svi ronioci u Crnoj Gori i sire znaju, postoji jos jedan takav lokalitet u uvali Bigovica na poluostrvu Volujica kod Bara. O tome sam ti i preicao. Kada smo se sidrili pred spilju Bigovica da bi u istu ronili nijesmo se s razlogom sidrili u uvalu Bigovica jer bi nas neko druknuo policiji i imali bi problema. Saljem ti u attashmentsu prilog koji sam dobio u "relevantnoj instituciji" na Cetinju i sa ovim argumentima nema dileme. Samo su dva hidroarheoloska lokaliteta pod zastitoma Zakona o zastiti spomenika kulture. Samo zlonamjernim i neukim moze pasti na pamet da valjaju gluposti kakve valjaju. Priuceni patriokratski novinari pisu sta ima takvi kazu jer manje znaju od njih i eto haosa.

Dragan Gacevic

[img] [/img][img][/img] [img][/img] [img][/img] [img][/img] [img][/img]

Ispade da Top Menager iz Crenfilda nije upoznat sa stvarnoscu, ali shvatimoga, ipak tolike godine skolovanja po raznim inostranim institucijama su ucinile svoje.... affraid
avatar
medigo

Broj poruka : 936
Datum upisa : 08.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: PREVARE I PREVARANTI

Počalji od medigo taj Ned Avg 15, 2010 8:13 am

POCINJU ZIMSKE CAROLIJE....

Danas je u Vijestima izasao jedan zanimljiv tekst...

Stiže ceh za Dubrovnik

CRNOGORSKE VLASTI POČELE DA, MIMO SUDOVA, PLAĆAJU DIO RATNE ODŠTETE

Ako u zvaničnim nastupima izbjegavaju da govore o plaćanju ratne odštete za uništenu, pokradenu ili oštećenu imovinu fizičkih i privrednih lica sa područja Dubrovačko-neretvanske županije stradalu za vrijeme crnogorske agresije na jug Hrvatske 1991-92. godine, vlasti u Podgorici ipak u pojedinačnim slučajevima tu štetu na razne načine nadoknađuju.

Prema pouzdanim saznanjima „Vijesti“, Vlada Crne Gore je tako prije desetak dana vansudskim poravnanjem jednoj osobi iz Dubrovnika, čiji je identitet poznat redakciji, isplatila 30 hiljada eura na ime obeštećenja za njen brodić koji je 1991. ukraden sa veza u Cavtatu. Taj brod je njegov vlasnik prije nego što su jug Hrvatske napali crnogorski rezervisti u sastavu jedinica JNA i pripadnici MUP-a Crne Gore, koristio za organizaciju izleta i vožnje turista. Zvanično nepoznati počinici iz redova crnogorskih „oslobodilaca Konavala i Dubrovnika“ taj su brodić dužine 10-ak metara odvezli u Crnu Goru, gdje on i danas plovi pod oznakom 97-BD i imenom „Odisej“. Njegov aktuelni vlasnik ga je, prema nezvaničnim saznanjima, svojevremeno sasvim regularno kupio od organa crnogorskog Ministarstva pomorstva i saobraćaja, pa pravnici ne isključuju mogućnost da i on sada tuži državu jer mu je ova prodala ukradenu stvar.

Pravi vlasnik ukradenog broda iz Dubrovnika nije se mirio sa ovakvim razvojem situacije, već je nakon uporne skoro 20-to godišnje borbe i podizanja tužbi pred crnogorskim sudovima, uspio da od zvanične Podgorice vansudskim poravnanjem ipak naplati odštetu od 30 hiljada eura. Novac mu je, međutim, stigao tek nakon što je oštećeni pravi vlasnik obećao da državu Crnu Goru neće tužiti Međunarodnom sudu pravde u Strazburu, a slučajno ili ne, isplata se poklopila i sa interesovanjem novinara „Vijesti“ za ovaj slučaj.
Ministarstvo pomorstva, saobraćaja i telekomunikacija do danas, međutim, nije odgovorilo na pitanja koja su mu povodom ovog slučaja „Vijesti“ poslale još 16. jula. Resor ministra Andrije Lompara (SDP) oglušio se o zahtjev da nam omogući uvid u izvod iz Upisnika čamaca Lučke kapetanije Bar – lučka ispostava Budva za čamac pod oznakom 97-BD iz kojeg bi se, u slučaju da je pravilno i detaljno vođen, morali vidjeti podaci o porijeklu tog plovila - mjesto i godina izgradnje broda kao i način njegovog pribavljanja od starne aktuelnog vlasnika, ali i prethodnih „sopstvenika“ tog plovila kada je ono stiglo u Crnu Goru.

Iz Ministarstva pomorstva i saobraćaja oglušili su se i na pitanja da li su upoznati sa činjenicom da se za pomenuto plovilo osnovano sumnja da je tokom ratnih dejstava 1991-92. godine, ukradeno sa područja dubrovačkog primorja i nezakonito dovezdeno u Crnu Goru, te kako su crnogorski državni organi dozvolili da ono bude registrovano u Crnoj Gori i stavljeno u upotrebu.
- Da li, prema saznanjima Ministarstva pomorstva, saobraćaja i telekomunikacija, u Crnoj Gori i evidencijama organa tog ministarstva (Lučke kapetanije Kotor i Bar, Uprava pomorske sigurnosti), postoji još plovila za koja se sumnja da potiču sa područja dubrovačkog primorja i da su u Crnu Goru dospjeli nezakonito, tokom ratnih dejstava na tom području 1991-92. godine ? Ako da, koja su to plovila i šta je preduzeto da se ona vrate pravim vlasnicima - takodje su pitanja na koje “Vijesti” od ministra Lompara i njegovih saradnika nijesu dobile odgovor, kao i na pitanje da li imaju saznanja o brodovima čiji su vlasnici fizička i pravna lica iz Crne Gore, a koja su se nakon izbijanja rata, zadesila u Hrvatskoj i tamo su otuđena. Prema nezvaničnim informacijama, u Hrvatskoj su tada ostali i otuđeni su jedna crnogorska ribarica i turistički brodić “Petrovac” budvanskog “Montenegroexpressa” koji su tada bili na remontu u hrvatskim brodogradilištima.

Portparolka Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Marina Halužan bila je medjutim, mnogo susretljivija prema interesovanju novinara “Vijesti” od svojih kolega iz Podgorice.
- Lučka kapetanija Dubrovnik je primala prijave nezgoda brodica i brodova za područje ove kapetanije koje su prijavljivali građani tokom ratnih djelovanja na ovom području. Nakon rata, obrađene su sve prijave sa podacima: datum prijave, ime i prezime vlasnika, adresa, opis štete (izgorio, nestao, oštećen, potonuo, pokraden), registarska oznaka plovila, snaga motora. Takođe, postoje podaci o uništenim plovilima u ACI marini Komolac i slike vađenja olupina uništenih plovila iz akvatorijuma luke Dubrovnik – Gruž kao i stare Gradske luke - kazala je „Vijestima“ Halužan dodajući da se, na primjer, „službena brodica Lučke kapetanije Dubrovnik iz Ispostave Cavtat tipa 'Galeb' još nalazi u Meljinama kod Herceg Novog na ledini, gdje se nalaze i neke druge brodice.“

Portparolka hrvatskog Ministarstva povezala nas je i sa Lučkom kapetanijom Dubrovnik gdje posjeduju izuzetno obimnu i veoma preciznu dokumentaciju o svim slučajevima u kojima su snage JNA i crnogorskih rezervista koje su 1991-92.god. napale Dubrovnik i okolinu, uništile, oštetile ili ukrale plovila sa tog područja.
- Sve to imamo veoma precizno obrađeno i evidentirano, sa nizom podataka, od imena ili oznake broda, njegovih karakteristika, mjesta gdje se nalazio, da li je bio u vodi ili na suvom vezu. Takođe, tu su i foto i video zapisi koji svjedoče o uklanjanju olupina uništenih brodova nakon prestanka ratnih dejstava, a sačuvali smo i sve novinske tekstove i priloge koji su na temu nanošenja ratne štete Dubrovniku i okolini napravljeni u posljednjih 20 godina - saopšteno je „Vijestima“ u dubrovačkoj Lučkoj kapetaniji.
Prema podacima koji su svojevremeno objavljeni u uglednom hrvatskom časopisu za pomorske nauke „Naše more“, od 1.oktobra 1991. pa do 28. juna 1992. godine u dejstvima JNA i crnogorskih rezervista samo na užem području Dubrovnika, uništeno je, oštećeno ili ukradeno 336 većih i manjih plovila.

- Na području Mokošice stradala su 33 plovila, Rožata 16, u Komolcu i to bez ACI marine 18 plovila, području Sustjepana 17, u Gružu 117, a u staroj Gradskoj luci 115 plovila. To su podaci samo za uže područje grada Dubrovnika, dakle bez šteta nastalih na priobalnom području Cavtata, Konavala i dijela obale prema Pelješcu- kazali su „Vijestima“ u Lučkoj kapetaniji Dubrovnik, uz napomenu da su od većih brodova tada uništeni ili znatno oštećeni „Baldo Kosić“, „Argosy I“, „Argosy II“, „Adriatic“, „Argolys“, „Artemida“, „Ana Marija“, „Lirica“ i „Iverak“.
„Oslobodioci“ iz Crne Gore tih dana nijesu imali milosti ni prema jednom od najljepših brodova male obalne plovidbe riječke „Jadrolinije“, iako je on nosio ime jednog od gradova u Crnoj Gori. Brod „Perast“ je tako oktobra 1991. u Slanom kod Dubrovnika granatiran, zapaljen i potpuno uništen iako se taj nenaoružani putnički brod teško mogao smatrati legitimnim vojnim ciljem.

Iako se mnogi crnogorski zvaničnici danas javno odriču svojih postupaka sa početka devedesetih i njima prouzrokovanog divljanja dijela naših građana u uniformama vojske i policije 1991. na Dubrovniku i Konavlima, računi polako, ali sigurno, stižu na naplatu. Jedini problem je što ih sada plaćaju svi poreski obveznici Crne Gore, a ne samo oni koji su direktni krivci –propagatori „rata za mir“ i drugi koji su lično potezali okidače na topovima koji su gađali civilne brodove u i oko Dubrovnika, ili su odvezivali njihove konope, teglili ih i tovarili na kamione, „evakuišući“ ih na sigurno, u Crnu Goru.
avatar
medigo

Broj poruka : 936
Datum upisa : 08.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: PREVARE I PREVARANTI

Počalji od medigo taj Sre Avg 25, 2010 8:25 am


NASTAVAK SABRANIH DJELA

„Galeb“ već godinama „pase travu“ u Sutorini

UKRADENA SLUŽBENA BRODICA LUČKE KAPETANIJE DUBROVNIK –LUČKA ISPOSTAVA CAVTAT I DALJE JE U CRNOJ GORI

Tivat - Službeni brodić tipa „galeb“ koji je pripadao Lučkoj kapetaniji Dubrovnik - Lučka ispostava Cavtat, a koji je iz Cavtata ukraden tokom ratnih dešavanja 1991-92. godine i dalje se nalazi u Crnoj Gori, a državni organi za sada ne pokazuju interesovanje da to plovilo vrate pravim vlasnicima u Hrvatskoj.
Nakon informacije koju su “Vijesti“ objavile da je Vlada Crne Gore isplatila 30.000 eura odštete jednom građaninu Dubrovnika na ime naknade za njegov brod koji mu je ukraden za vrijeme crnogorske agresije na jug Hrvatske 1991. godine, a koji i dalje plovi u Crnoj Gori, „Vijestima“ se obratio hercegnovski ronilac i vlasnik firme „Marina“ Dragan Gačević koji je potvrdio da se ovdje i dalje nalazi nekadašnji službeni brodić tipa „galeb“ koji je koristila Lučka ispostava Cavtat.
„Taj brod je i dalje ovdje i nalazi se na suvom vezu, uskladišten na placu moje firme u Sutorini. Do sada sam se u više navrata obraćao nadležnim državnim organima i tražio da mi neko plati dug za transport tog broda iz Bara do Herceg Novog kao i ležarinu jer to plovilo na placevima moje firme, prvo u Meljinama, a onda i u Sutorini stoji još od 1998. godine. Isto tako, bez odgovora je ostalo i moje pitanje MUP-u što da radim sa brodom koji mi je 1998. godine na remont povjerio tadašnji službenik crnogorskog MUP-a, a današnji direktor Regionalnog centra za podvodno deminiranje i obuku ronilaca iz Bijele Veselin Mijailović“, kazao je „Vijestima“ Gačević.
On je ustupio i službeni zapisnik policije od 23. aprila prošle godine koji je sačinio službenik Filijale za suzbijanje opšteg kriminaliteta u Ekspozituri kriminalne policije Područne jedinice policije Herceg Novi, na okolnosti vezane za dugogodišnje ležanje nekadašnjeg plovila Lučke ispostave Cavtat na placevima firme u vlasništvu Dragana Gačevića.
„Po usmenom dogovoru sa Veselinom Mijailovćem koji je tada bio radnik MUP-a Crne Gore, 1998. godine sam pošao u Luku Bar da bih odatle preuzeo motorni brod tipa „galeb“. Mijailović i ja smo se dogovorili da brod dovezem do moje fime u Meljinama i remontujem ga jer je brod bio oštećen i potopljen, što sam i uradio. Brod sam u luci Bar preuzeo od Đoka Đukanovića i u Luci Bar platio 150.000 lira za usluge dizalice, nakon čega sam brod utovario na svoj kamion i dovezao ga u moju firmu radi remonta. Od dovoženja broda u Meljine 1998. godine pa do njegovog prebacivanja na plac u Sutorinu, pošto sam firmu prebacio na drugu lokaciju, na brodu nisam izvodio nikakve remontne radove jer za to Mijailović nije pokazivao nikakvo interesovanje“, kaže se u izjavi Gačevića datoj službenicima kriminalističke policije u Herceg Novom.
Navodi se da je za dovođenje „galeba“ u ispravno stanje trebalo da se kupi novi brodski motor.
„Od kada sam brod preuzeo pa do danas nisam nijednom bio kontaktiran od Mijailovića za nastavak radova, već sam ga ja nekoliko puta kontaktirao telefonom i pitao ga šta misli o sudbini broda, na šta je Mijailović odgovorio da nisu u mogućnosti da sprovedu remont iz finansijskih razloga, odnosno da kupe novi motor“, stoji u izjavi Gačevića koji je policiji saopštio i da ga, osim Mijailovića, niko drugi nije kontaktirao u vezi sa ukradenim „galebom“.
„Ja sam policiji naveo i imena nekoliko osoba koje su im mogle dati podrobnije i detaljnije podatke u vezi sa porijeklom i istorijatom tog broda, ali do danas od policije nisam dobio nikakvu povratnu informaciju niti odgovor na pitanje kome da ispostavim račun u vezi sa ležarinom „galeba“ u mojoj firmi, troškovima njegovog preuzimanja iz Luke Bar i transportom do moje firme, kao i što ja dalje da radim sa tim brodom“, kazao je Gačević, dodajući da je policijski zapisnik koji je ustupio, nastao tek nakon što se lani dopisom u vezi sa ukradenim brodom obratio direktoru Uprave policije Veselinu Veljoviću.
On je kod Gačevića u Sutorinu poslao ekipu za uviđaje koja je sačinila taj zapisnik, ali od tada se do danas ništa nije promijenilo, posebno u smislu vraćanja ukradenog broda pravom vlasniku u Cavtatu, odnosno Dubrovniku.
„Kako zbog prirode posla kojim se bavim često brodom prelazim granicu i pravim prijavu-odjavu u Cavtatu, u više navrata sam razgovarao sa bivšim kapetanom Lučke ispostave Cavtat Đurom Kraljem. Na moj predlog da se nešto učini sa tim brodom, on mi je rekao da bi bilo najbolje da ga vrati onaj ko ga je i odvezao. Kako ga taj sigurno neće vratiti, brod je još na placu moje firme. I ove sam godine u dva navrata razgovarao sa novim kapetanom Lučke ispostave Cavtat i rekao mi je da se povodom toga nešto mora uraditi i da je za ovaj slučaj prvi put čuo“, naveo je Gačević dodajući da će ovih dana ponovno u Lučkoj ispostavi Cavtat razgovarati sa nadležnima „kako bi konačno pokušali riješiti sudbinu ovog broda“.
Portparolka Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Marina Halužan nedavno je u izjavi za „Vijesti“ potvrdila da hrvatska Vlada zna gdje se i danas nalazi ukradeno službeno plovilo Lučke ispostave Cavtat.

Mijailović: Nemam veze sa tim brodom Sad

Direktor Rageionalnog centra za obuku ronilaca i podvodno deminiranje iz Bijele Veselin Mijailović odbacio je tvrdnje Gačevića, naglašavajući da on nema nikakve veze sa dovođenjem spornog plovila iz Hrvatske u Crnu Goru 1991 godine.
„Budući da sam tada radio u Terotorijalnoj odbrani Crne Gore ja sam taj brod samo predao Savezu sportskih ronilaca i ribolovaca Crne Gore shodno riješenju zastupnika komandanta Štaba TO Crne Gore, general-potpukovnika Dragutina Đuričkovića”.
Mijailović je dostavio to rješenje od 17.marta 1992. u kojem general Đuričković prihvata zahtjev Saveza i dodjeljuje im „jedan motorni čamac tipa „MARINA“ sa ugrađenim motorom TORPEDO od 18 ks.“
„Čamac dodeliti po materijalnom listu bez nadoknade, sa obavezom da Savez ronilaca snosi troškove opravke, eksploatacije i održavanja“, stoji u tom dokumentu.
Mijailović je objasnio i da je čamac naknadno oduzet Savezu „jer se radilo o ratnom plijenu za što smo tek kasnije saznali“. On je kazao da ne zna šta se dalje zbivalo sa brodom jer je, kako kaže, 1992. napustio TO koja je ukinuta i stupio u radni odnos u MUP-u Crne Gore.
Mijailović nije želio da polemiše sa ostalim stavovima Gačevića „jer se radi o osobi koja ne zadovoljava tražene kriterijume za dobijanje ronilačke dozvole, pa se zbog toga na ovakav način preko medija, pokušava obračunati sa ljudima iz Ronilačkog saveza Crne Gore iz čijeg je članstva Gačević i njegov roinilački centar „Marina“ isključen zbog niza nepravilnosti, nelegalnosti i protivzakonitih ronilačkih aktivnosti“.

Savez o otimanju čamca

Gačević je “Vijestima” proslijedio i zapisnik sa vanredne sjednice Saveza sportskih ronilaca i ribolovaca Crne Gore, održane 30. maja 1992. godine u Herceg Novom. Jedna od tačaka dnevnog reda bio je i brod „galeb“, pa je tadašnji predsjednik Saveza Radivoj Terzić prisutne upoznao sa činjenicom da je tom Savezu Teritorijalna odbrana Crne Gore ugovorom broj 04-522 od 17. aprila 1992, „ustupila jedan motorni čamac za potrebe obuke članova ovog Saveza“.
Savez je brodić povjerio tadašnjem MTRZ „Sava Kovačević“ u Tivtu radi remonta, odakle su ga 29. maja 1992. godine preuzeli predsjednik Terzić i još dvojica članova Saveza.
„Međutim, za vrijeme vožnje prema Herceg Novom, čamac je presreo patrolni brod Jugoslovenske ratne mornarice, na kome je bio Mijailović Veselin sa još dva člana ronilačkog kluba iz Nikšića i nasilno su oduzeli čamac, pod izgovorom da je čamac od strane TO dodijeljen njima, te su to plovilo odveli u Kumbor. S obzirom na to da je ovaj postupak otuđenja čamca bio nasilan i nelegalan, Predsjedništvo Saveza zaključuje da se Štabu TO Crne Gore uputi protestno pismo i da se usmeno obavijesti general Đurović kao i Komanda Mornarice i Komanda korpusa jer se korišćenje patrolnog broda vjerovatno vršilo na nedozvoljen način za otuđenje čamca i pri tome je zloupotrijebljen autoritet JNA“, kaže se, pored ostaloga, u tom zapisniku.

Siniša LUKOVIĆ
avatar
medigo

Broj poruka : 936
Datum upisa : 08.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: PREVARE I PREVARANTI

Počalji od medigo taj Uto Avg 31, 2010 6:23 am

MEDIJI U CG POCINJU DA LICE NA OVAJ FORUM....
Nastavak price i prepucavanja, mozda nekome nesto i dodje iz dupeta u glavu citajuci sta je deminer sve radio kao mlad i neiskusan...

Nijesam izbačen iz saveza niti sam član
HERCEGNOVSKI RONILAC DRAGAN GAČEVIĆ NEGIRA TVRDNJE DIREKTORA REGIONALNOG CENTRA ZA OBUKU RONILACA I PODVODNO DEMINIRANJE
Tivat - Instruktor ronjenja i vlasnik Ronilačkog centra „Marina“ iz Herceg Novog Dragan Gačević reagovao je juče na tvrdnje direktora Regionalnog centra za obuku ronilaca i podvodno deminiranje iz Bijele Veselina Mijailovića iz teksta „Cavtatski galeb već godinama pase travu u Sutorini“, objavljenog u „Vijestima“ 25. avgusta.
„U pomenutom tekstu u mojoj izjavi u vezi sa činjenicom da još od 1998. na placevima moje firme „Marina“ stoji brod tipa „galeb“ koji je ukraden 1991. u Cavtatu, a meni predat prije 12 godina na remont od Veselina Mijailovića, ni u jednoj rečenici se ne pominje Ronilački savez Crne Gore. Zato su netačne Mijailovićeve tvrdnje da je priča oko ukradenog „galeba“ tobože moja namjera da se obračunam sa ljudima iz Ronilačkog saveza Crne Gore. Ronilački centar „Marina“ iz Herceg Novog je preduzeće registrovano u Centralnom registru Privrednog suda Crne Gore, pa mu nije mjesto u sportskom amaterskom savezu kakav bi trebalo da bude Ronilački savez Crne Gore. Ronilački centar „Marina“ iz Herceg Novog nikada nije bio član Ronilačkog saveze Crne Gore, pa prema tome nije ni mogao biti izbačen iz njega“, stoji u reagovanju Gačevića.
Mijailović je u spornom tekstu u „Vijestima“ odbacio tvrdnje Gačevića o načinu na koji je ukradeni brod dospio na plac firme „Marina“, naglašavajući da on nema nikakve veze sa dovođenjem spornog plovila iz Hrvatske u Crnu Goru 1991. godine, kao i da ne zna ništa o sudbini tog broda još od 1992. kada je napustio Teritorijalnu odbranu Crne Gore. Direktor Regionalnog centra iz Bijele tada nije želio da polemiše sa ostalim stavovima Gačevića „jer se radi o osobi koja ne zadovoljava tražene kriterijume za dobijanje ronilačke dozvole, pa se zbog toga na ovakav način preko medija, pokušava obračunati sa ljudima iz Ronilačkog saveza Crne Gore iz čijeg je članstva Gačević i njegov ronilački centar „Marina“ isključen zbog niza nepravilnosti, nelegalnosti i protivzakonitih ronilačkih aktivnosti“.
„To što je Ronilački centar „Marina“ preduzeće i kao takvo nije moglo biti član Ronilačkog saveza Crne Gore nije jasno Mijajloviću nimalo me ne čudi, jer iz arhive Saveza koja je u mom vlasništvu jasno je vidljivo kako je on sticao ronilačka zvanja u Savezu. Nijedno ronilačko zvanje on nije stekao prema Pravilu ronjenja i obuci lakih autonomnih ronilaca. Uglavnom je sam za sebe organizovao ispite za ronilačka zvanja, a u nekim slučajevima i sam sebi bio u ispitnoj komisiji, ocjenjujući sam sebe. Tako makar kaže arhiva koju sam spreman dati na uvid onome ko to želi, a o „traženim kriterijuma za dobijanje ronilačke dozvole, nizu nepravilnosti u radu i protivzakonitih ronilačkih radnji“ u nekom od nastavaka ove priče“- zaključuje se u reagovanju Gačevića koji je uz njega „Vijestima“ dostavio i dokument Kluba za podvodne aktivnosti i sportove na vodi „Čelik“ iz Nikšića iz 1987. godine u kojem stoji da je Veselin Mijailović tada polagao za zvanje starijeg ronioca pred tročlanom ispitnom komisijom u kojoj je i sam bio član sa zvanjem „starijeg ronioca“.
avatar
medigo

Broj poruka : 936
Datum upisa : 08.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: PREVARE I PREVARANTI

Počalji od medigo taj Uto Sep 07, 2010 8:56 am

Iz danasnjih vijesti...
PRAVI TEKST ZA OVU TEMU....
retoricki nema sta, primjetio sam da urednik nije pomenuo kao u prethodnom tekstu da je uz dopis u redakciju stigla i dokumentacija...
Pitam se zasto????

„Marina” je član od osnivanja
REAGOVANJE RONILAČKOG SAVEZA CRNE GORE
Podgorica - Ronilački savez Crne Gore reagovao je na izjave Dragana Gačevića objavljene u “Vijestima” u tekstu “Nijesam izbačen iz Saveza, niti sam član”, u kome je rekao da Ronilački centar “Marina” iz Herceg Novog nikada nije bio član Ronilačkog saveza Crne Gore, pa prema tome nije ni mogao biti izbačen iz njega.
“U potpunosti smo saglasni sa logiciranjem gospodina Gačevića, da ako Ronilački centar 'Marina' iz Herceg Novog nije bio član Ronilačkog saveza, nije mogao biti ni izbačen iz članstva.
Prema službenoj evidenciji Ronilački centar 'Marina' je članica od dana osnivanja Saveza, a Dragan Gačević bio je njegov ovlašćeni predstavnik i zastupnik.
Ako Ronilački centar 'Marina' nije bio članica Saveza, kako je gospodin Gačević u ranijem periodu mogao obavljati dužnost predstavnika Centra 'Marina' u Savezu.
Gospodin Gačević zna da Savez raspolaže sa svom osnivačkom i drugom poslovnom dokumentacijom, kao i podacima da je Ronilački centar 'Marina', kao članica Saveza od osnivanja učestvovala u donošenju planova i programa rada i donošenju odluka od strane organa Saveza preko svog ovlašćenog predstavnika u ličnosti i imenu Dragana Gačevića.
Poricati takve činjenice, poznate velikom broju lica pa i široj javnosti, s obzirom na to da je Gačević u svojstvu predstavnika Saveza imao istupe u štampi i drugim medijima, može se objasniti samo sa psihološkog aspekta njegove ličnosti, što je u domenu discipline psihologije.
Nažalost, prinuđeni smo da javno saopštimo da je odluci o isključenju Gačevića iz Saveza predhodila, pored ostalog, činjenica da je Savez početkom 2009. godine, došao u posjed dokumentacije u kojoj su navedene činjenice i dokazi iz kojih nesumnjivo proizilazi da je Dragan Gačević u invalidskoj penziji već 20 godina (od 1989.godine).
Nalazom, ocjenom i mišljenjem Više vojnoljekarske komisije, na osnovu dokumentacije sa liječenja, utvrđeno je da je kod Gačevića nastupila trajna invalidnost usljed bolesti koja je u pomenutom nalazu navedena jasno i nedvosmisleno. Uzrok njegovog invaliditeta, predstavlja apsolutnu smetnju za bavljenje ronjenjem i sticanje bilo kakvih ronilačkih kvalifikacija prema domaćim i međunarodnim ronilačkim pravilima i standardima, koju činjenicu Gačević u svom medijskom i drugom predstavljanju svjesno prikriva.
Odluci o isključenju Gačevića iz Saveza predhodili su i njegovi učestali istupi u pogledu lažnog predstavljanja, devastacije podmorja, kao i nepoštovanja pravila i Statuta Saveza.
Još početkom 2005. godine, Gačević je zvanično upozoren od strane tadašnjeg predsjednika Saveza, da njegova diploma instruktora ronjenja nije validna, jer je pribavio na nelegalan način u suprotnosti sa domaćim i međunarodnim ronilačkim pravilima i standardima. U službenoj dokumentaciji Saveza nema podataka da se Gačević do tada uopšte bavio obukom ronilaca, što predstavlja nepremostivu prepreku za sticanje najvećeg instruktorskog zvanja u ronjenju za koje je neophodno predhodno obučiti najmanje 200 ronilaca i dostaviti o tome dokaz od nacionalnog saveza.
Draganu Gačeviću je bilo poznato da se u našem podmorju nalaze arheološki lokaliteti, potopljeni brodovi (ratni, trgovački, putnički i dr.), kao i druga sredstva, te da se na takvim lokalitetima nalaze i predmeti, istorijskog i kulturnog značaja, neprocjenjive vrijednosti, pa je više godina organizovao izvođenje ronilačkih aktivnosti na takvim lokalitetima, koje nije prijavljivao niti je za to imao propisana odobrenja.
Ronilački savez, kao ozbiljna nacionalna organizacija u oblasti ronjenja, ubuduće neće odgovarati na bilo kakve izjave ili komentare gospodina Gačevića koji je sebe, pretpostavljamo radi medijske promocije, predstavljao istraživačem podmorja, instruktorom ronjenja i sl. iako zna da takva zvanja nema”, navodi se u reagovanju Ronilačkog saveza Crne Gore koje je potpisao predsjednik Upravnog odbora Dalibor Todorović.
avatar
medigo

Broj poruka : 936
Datum upisa : 08.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: PREVARE I PREVARANTI

Počalji od medigo taj Pon Sep 13, 2010 6:51 am

ISJECAK IZ DNEVNOG LISTA VIJESTI

LIJEP TEKST, RONILACKA TEME

Kako je kombi stigao u Zagorič

KOD CRNOGORSKOG MUP-A I DALJE JE ”RENO” UKRADEN 1991. NA DUBROVAČKOM RATIŠTU

Tivat - Da osim sada već čuvenog službenog policijskog, pa sudskog „pasata“ koji je prodat, pa oduzet jednom građaninu Ulcinja, naši državni organi imaju još dosta „skeleta po ormanima“ koji će ih podsjećati na neka nečasna vremena i radnje koje su preduzimali, svjedoči i primjer sada već oronulog i napuštenog kombija marke „reno master“ bijele boje koji već godinama trune u objektu MUP-a Crne Gore u Zagoriču.
To vozilo prema pouzdanim saznanjima „Vijesti“ ukradeno je 1991. godine na dubrovačkom ratištu odakle je dovedeno u Crnu Goru i koristio ga je Ronilački klub „Nikšić“ nakon čega je uz drugu opremu sumnjivog porijekla, „reno“ korišten i kao službeno vozilo Ronilačke jedinice MUP-a Crne Gore.
Pored ostalih, taj kombi je svojevremeno nosio i registarske oznake TB 77-22, BN 508-06, kao i registarske oznake Teritorijalne odbrane Crne Gore TO 2-1147. Ta organizacija inače, do ovog kombija došla je pod veoma sumnjivim okolnostima 1991. na dubrovačkom ratištu, odakle počinje dugogodišnji put „renoa“ do ronilaca u Nikšiću, a onda i do policijske Ronilačke jedinice.

Potvrđujući da se sporni kombi i dalje nalazi na parkingu policijskog objekta u Zagoriču kao i da se vozilo ne koristi, portparolka Uprave policije Tamara Ralević „Vijestima“ je saopštila da „ovo vozilo, bez registarskih oznaka, nikada nije registrovano u Ministrastvu unutrašnjih poslova i javne uprave Crne Gore“.
- Putničko vozilo – kombi „reno master“ bijele boje, nije bilo predmet obrade, a Uprava policije ne raspolaže saznanjem da je ovo vozilo predmet krivičnog djela - navela je Ralević u pisanom odgovoru na pitanja „Vijesti“ kako je policija došla u posjed spornog kombija, ima li saznanja o njegovom porijeklu i da li je vršila njegovu provjeru, te ko su osobe koje su vozilo 1991. otuđile na području Dubrovnika i Konavala i što je preduzeto da se one privedu pravdi. Portparolka Uprave policije izbjegla je, međutim, da direktno odgovori na pitanje kako je moguće da je ukradeno vozilo koristila i Ronilačka jedinica MUP-a.
-Uprava policije ne raspolaže saznanjima o osnovu oduzimanja pomenutog vozila, niti za ovo vozilo postoji prateća dokumentacija, s obzirom da je, kada je Uprava policije formirana kao samostalni organ, vozilo zatečeno na pomenutoj lokaciji - saopštila je Ralević dodajući i da će „ukoliko se vozilo bude potraživalo i ako bude utvrđen njegov vlasnik, vozilo će, u utvrđenoj proceduri, biti vraćeno tom licu.“

Budući da je malo vjerovatno da će pravi vlasnik iz Hrvatske danas nakon skoro 20 godina tražiti da mu se vrati oronuli, devastirani i zapušteni kombi u neispravnom stanju, ostaje da se vidi hoće li istražni organi susjedne države iskoristiti činjenicu da su Crna Gora i Hrvatska parafirale sporazum o međusobnom izručivanju svojih državljana optuženih za djela organizovanog kriminala i možda u zahtjevima za izručenje pravosudnim organima Hrvatske, objaviti imena Crnogoraca koji su 1991. kombi „reno“ ukrali na području Dubrovnika, registrovali ga i koristili, čak i u jednoj državnoj službi kakva je bila Ronilačka jedinica crnogorskog MUP-a.

avatar
medigo

Broj poruka : 936
Datum upisa : 08.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: PREVARE I PREVARANTI

Počalji od medigo taj Čet Sep 16, 2010 12:46 am

PROSTO NESTIZEM DA SVE OKACIM.... ALI NASI SU PA MORAM... CMOK

Dok je Prle na sudu, Tihi je na slobodi ili mozda u bjegstvu. Jedno je sigurno, do cega je Tihi dohvatio to je sigurno problematicno. Tako je slucaj i sa ovom barkasom koja truli na uzurpiranom vezu u Risnu. To sto je Tihi vozi ne registrovanu to ce biti posebna prica. Svaki brod kojeg je Tihi koristio je sporan, neregistrovan, tudji i uvijek je neko drugi kriv.Toliko je rezultata obecavano sa ovim brodom a ono ispade sporan, neregistrovan i neispravan. Prema dobro obavijestenim izvorima Tihi ga prodaje s obzirom da je regularan kao bi se rijesio jeos jednog slucaja iz svojih sabranih djela. Ko zna sta ce sve jos biti. Mozda ga unaprede u cin admirala s obzirom na broj neregularno stecenih brodova a sve na putu evro-atlanskih integracija.

Danasnji KURIR 2.strana


[img][/img]
DAVINIĆ OPET NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI
(0) Četvrtak, 16. Septembar, 2010.| Autor:

Prvoslav Davinić optužen za zloupotrebu položaja zbog ustupanja vojnog broda vrednog oko 50.000 dolara Centru za podvodno deminiranje u Crnoj Gori


BEOGRAD - Davinić još jednom na optuženičkoj klupi!
Bivši ministar odbrane Prvoslav Davinić uskoro će se naći na optuženičkoj klupi zbog barkase, broda koji je posle raspada državne zajednice SCG ostao u Crnoj Gori.

Više tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv Davinića zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj i prekršio zakon kada je vojni brod ustupio Regionalnom centru za podvodno deminiranje u Bijeloj. Procenjuje se da je vrednost ovog poklona Crnoj Gori bila nešto veća od 50.000 dolara.

- To je još jedna od besmislenih stvari, samo da bi se pažnja javnosti skretala s bitnih na nebitne stvari - odlučno odbacuje optužbe u izjavi za Kurir Prvoslav Davinić. Bivši ministar tvrdi da o sudbini plovila koje je posle raspada SCG ostalo u Crnoj Gori nije odlučivao sam, već organi državne zajednice.

- Plovilo je bilo registrovano u Crnoj Gori i, s obzirom na to da je reč o pokretnosti, nije moglo da se otuđi bez odobrenja vojske te države. Kako odobrenja nije bilo, već su tražili da im se ustupi, hidrografska barkasa je završila u Regionalnom centru za obuku ronilaca za podvodno razminiranje, koji je prethodno osnovala Vlada Crne Gore - kaže Davinić.

U ministarstvima odbrane Srbije i Crne Gore juče nisu mogli ni da potvrde ni da demantuju Davinićeve navode.

- Sva dokumenta vezana za odluke organa državne zajednice od 2006. nalaze se u Srbiji - rekao nam je portparol crnogorskog ministarstva Vidak Latković.
Iz srpskog ministarstva do zaključenja ovog broja Kurira nije stigao nikakav odgovor.

Davinić je u avgustu 2005. lično predao barkasu Regionalnom centru u Bijeloj. Tada je izjavio da „poklon simbolizuje dobru saradnju Vojske SCG i država članica“. Ovaj događaj odigrao se samo desetak meseci pre raspada državne zajednice.

Istragu zbog ovog slučaja, navodno, inicirao je Generalni inspektorat Ministarstva odbrane. Davinić je saslušan zbog ovog predmeta pred Višim sudom u aprilu 2009. I tada je, kako saznajemo, tvrdio da ništa nezakonito nije učinio prilikom ustupanja vojnog broda centru u Bijeloj.
avatar
medigo

Broj poruka : 936
Datum upisa : 08.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: PREVARE I PREVARANTI

Počalji od SRDJAN taj Čet Sep 16, 2010 4:52 am

A evo i teksta iz dnevnih novina "ALO"

NOVA OPTUŽNICA PROTIV BIVŠEG MINISTRA ODBRANE SCG
Đetićima dao „belu lađu“!!!
Četvrtak - 16.09.2010
Prvoslav Davinić (72), bivši ministar odbrane Srbije i Crne Gore, optužen je da je nezakonito poklonio vojni brod „Barkasa“, vredan 50.000 dolara, crnogorskoj vojsci, bez dinara novčane nadoknade.Optužnica tereti Davinića da je u avgustu 2005. odobrio da se to vojno plovilo iz viška nepokretnosti Vojske tadašnje zajednice SCG ustupi crnogorskom regionalnom centru za obuku ronilaca za podvodno deminiranje u Bijeloj, a da prethodno nije bila podeljena pokretna imovina između Srbije i Crne Gore.
Istraga u vezi s brodom pokrenuta je u aprilu prošle godine, a slučaj je otkrio Generalni inspektorat Ministarstva odbrane Srbije. Davinić je u istrazi izjavio da nije počinio nikakvu zloupotrebu, već da je sve učinio u skladu sa sporazumom između Ministarstva odbrane i crnogorskog centra. Bivši ministar vojni je sudiji izjavio da je brod bio u lošem stanju i pred prodajom, zbog čega je proglašen viškom i dat Crnogorcima.
Davinić je prisustvovao primopredaji plovila, a tada je izjavio da „taj poklon simbolizuje dobru saradnju koja postoji između Vojske SCG i članica državne zajednice“. Posle raspada državne zajednice, prema članu 24 Ustavne povelje, smatra se imovinom Crne Gore, kojoj bi i pripao novac u slučaju prodaje.

Kako „Alo!“ saznaje, u odbranu Davinića i broda, stalo je i crnogorsko Ministarstvo odbrane, koje je uputilo dopis srpskom ministru odbrane Draganu Šutanovcu u kojem navodi da nema ničeg nelegalnog u vezi s dodelom broda.
U dopisu koji je 13. novembra 2008. stigao srpskim državnim organima, a koji je potpisao Boro Vučinić, crnogorski ministar odbrane, navodi se da je brod odlukom tadašnjeg rukovodstva Ministarstva odbrane Vojske SCG proglašen viškom i da se nalazio na takozvanom stoku za prodaju.
- U slučaju da je bio prodat, novčana sredstva bi morala biti uplaćena u budžet Vojske Crne Gore. Međutim, uz saglasnost ministarstva Crne Gore, ovaj plovni objekat je ustupljen regionalnom centru u Bijeloj, čiji je osnivač vlada Crne Gore - navodi se u dopisu ministra Vučinića.
Na kraju, on kolegi Šutanovcu predlaže da se pitanje „Barkase“, „ukoliko se i dalje smatra otvorenim, dodatno razmotri od strane radnog tima dvaju ministarstava, koji pregovaraju o međusobnim potraživanjima pokretne imovine bivše Vojske Srbije i Crne Gore, a koji je i zadužen da predloži sporazum o poravnanju“, stoji u istom dopisu.


Krije se od žene

Davinić se juče pojavio u beogradskoj Palati pravde, gde je trebalo da se održi suđenje za nelegalnu dodelu stana. On je juče za „Alo!“ otkrio da je počeo da krije od žene da ide u sud. Bivši ministar je rekao i da će se suđenja za „pancir“ i „satelit“ odugovlačiti jer oni koji su „pokrenuli procese protiv njega ne žele da priznaju da su pogrešili“.


Davinić rekorder po broju optužnica među bivšim funkcionerima

Davinić je među bivšim funkcionerima rekorder po broju krivičnih postupaka. Osim afere „pancir“ iz 2005, u kojoj mu se sudi za sklapanje štetnog ugovora po državu od oko 300 miliona evra za nabavku velikog broja šlemova, pancira, zaštitne i druge vojne opreme, Davinić je optužen i da za slučaj „satelit“. U aferi „satelit“ tereti se da je bez saglasnosti nadležnih organasklopio štetan ugovor za državu o pravu korišćenja satelita ukupne vrednosti od 45 miliona evra. Davinić je nedavno „gostovao“ u sudu i zbog istrage u kojoj se tereti da je ispod cene prodao nekoliko hiljada pištolja i drugog oružja crnogorskom preduzeću „Jugoimport-Monte“. Bivši ministar odbrane odgovara i da je viceadmiralu Mihajlu Žarkoviću omogućio da neovlašćeno dobije stan u zakup na neodređeno vreme.


D. Ćuruvijahttp://www.alo.rs/vesti/31012/Deticima_dao_belu_ladu

avatar
SRDJAN

Broj poruka : 1570
Godina : 46
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 15.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: PREVARE I PREVARANTI

Počalji od medigo taj Čet Sep 16, 2010 8:20 am

Ma Davinic je smjesan za ovog naseg prevaranta...
Ovaj kad krene na sud morace da uvedu tri smjene kako bi postizavali....
Evo kako je toboz sredio barkasu koju je dilovao sa Prletom

[img][/img]

A nije je ni registrovao, vozi na znacku...

Ali da ne pretjerujemo, nego i kombi zagolicao Hrvate ???
Vijest je prenijela Slobodna Dalmacija...

[img][/img]
avatar
medigo

Broj poruka : 936
Datum upisa : 08.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: PREVARE I PREVARANTI

Počalji od medigo taj Čet Sep 16, 2010 8:18 pm

Jucerasnje Vijesti...


Kako je raditi nelegalno?

REAGOVANJE DRAGANA GAČEVIĆA
Podgorica - Instruktor ronjenja Dragan Gačević reagovao je na izjave predsjednika Ronilačkog saveza Crne Gore Dalibora Todorovića.
Gačević je saopštio da se nije bavio Ronilačkim savezom već čamcem tipa Galeb, lučke ispostave Cavtat koji je ukraden tokom rata 1991. godine, a 1992. godine je dat na korištenje Savezu ronilaca i ribovaca Crne Gore. Gačević tvrdi da je Veselin Mijajlović ovaj čamac oteo i da ga nije predao Savezu, kako se navodi u tekstu od 25.08. i da ga je “koristio dugi niz godina i doveo u neupotrebljivo i devastirano stanje”.
”Sadašnji RSCG sa sjedištem u Podgorici, upisan je na osnovu zahtjeva, a u skladu sa članom 37 stav 2 i članom 38 stav 1 Zakona o sportu („ Sl. list RGG“ broj 49/04 i „Sl. List CG“ broj 13/07) i članom 133 stav 1 Zakona o opštem upravnom postupku, u Registar sportskih organizacija dana 7. 4. 2009. godine. Ronilački centar “Marina” iz Herceg Novog je registrovan u Centralnom registru Privrednog suda Crne Gore 15.05.2008. godine, pa mu nije mjesto u RSCG, koji je sportski amaterski savez, pa prema tome „Marina“ nije ni mogla biti izbačena iz RSCG”, saopštio je Gačević..

On je kazao i da su na osnivačkoj Skupštini RSCG, koja je održana 24.11.1994. godine, od osam ronilačkih klubova, samo dva bila registrovana, iako je po zakonu bilo nužno da savez osnuju najmanje tri registrovane sportske organizacije te da RSCG nije bio član Saveza ronilaca Jugoslavije, te da njegove diplome nije priznavao Nacionalni savez koji je bio član CMAS. Gačević je naveo i da je RSCG bio neregistrovan od sredine 2005. godine do 7.4. 2009. godine, jer nije uskladio organizaciju rada i opšte akte u skladu sa članom 70 Zakona o sportu.
“Bilo bi zanimljivo da gospoda iz RSCG objasne kakav je to osjećaj kad se radi u neregistrovanom ronilačkom klubu i izdaju se ronilačke potvrde i nelegalno ubiraju finansijska sredstva. Kakav je osjećaj kad je sve tako neregistrovano, nelegitimno, doći vikendom na more, roniti pod maskom RSCG i voziti se po moru neregistrovanim čamcima i brodom Regionalnog centra za podvodno deminiranje i obuku ronilaca iz Bijele. I pored svega toga, oni imaju obraza da komentarišu moje ronilačke sertifikate sakupljane 33 godine, kojih imam više nego svi u RSCG. Nijedan moj sertifikat nije štampan u štampariji u Bijeloj. Svi su na internetu i ja ih nijesam tamo kačio, već neko ko je mjerodavan za to”, navodi se u reagovanju.

Gačević je kazao i da je 1989. godine otišao u invalidsku penziju. “Da sam tada ostao u JNA bio bih prinuđen da sa brodom kojim sam komandovao, vozim ronioce Todorovićevog ronilačkog kluba, organizovane u ronilačke paravojne formacije, na dubrovačko ratište da pale i miniraju, kao što ih je vodio i jedan od njegovih prethodnika, na čijem je on daljinskom upravljaču, i zbog kojeg ovo sve i pišem. Ja sam izabrao svoj način da ne učestvujem u takvim glupostima, što bih učinio i danas. Ocjenu o sposobnosti za bavljenjem ronjenjem ne daje Viša vojnoljekarska komisija JNA, to daju neke druge ustanove, nikako ne RSCG i njegov predsjednik. Znao je on kako sam otišao iz JNA i kad sam ga vodio na ronjenje ali mu to tada nije smetalo, jer tada nije bio na daljinskom upravljaču”.
“Svi potopoljeni brodovi su mi poznati, neke od njih sam lično pronašao, a neke identifikovao. Skoro o svima sam pisao, snimio ih i o njima prikupio obimnu arhivsku građu. O njima sam i Todoroviću pisao priloge za časopis Caffe Montenegro, o kojima je on tada govorio u superlativu. Ti brodovi nijesu pod zaštitom i tu ne vidim ništa sporno. O njima bi trebalo da brine neko drugi, a ne Todorović kojem nije smetala ni moja invalidska penzija ni briga za kulturnom baštinom kada sam ga vodio da roni i prvi put vidi neke od tih brodova”, navodi se u reagovanju.
avatar
medigo

Broj poruka : 936
Datum upisa : 08.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: PREVARE I PREVARANTI

Počalji od medigo taj Sub Sep 25, 2010 7:26 am

Nastavak price o ratnim dogodovstinama, otimacinama i prisvajanjem tudjeg nije ni ovog puta zaobisla ronilacku legendu CG, u daljem tekstu "BIVSI KOMANDIR"

Krstulović traži 200 hiljada

DUBROVČANIN KOME SU VOJSKA I CRNOGORSKA POLICIJA1991. OTELE BROD I OPREMU SPREMA TUŽBU PROTIV DRŽAVE

Tivat - Dubrovčanin Goran Krstulović najavio je da će tužiti državu Crnu Goru i u sudskom postupku tražiti da mu na ime nadoknade nanesene štete, Vlada u Podgorici isplati 200 hiljada eura.
Odštetu ovaj poznati dubrovački ronilac traži zbog toga što su mu 1991. godine tadašnji JNA i crnogorski MUP pod vrlo sumnjivim okolnostima, zaplijenili i oduzeli ronilački brod sa veoma vrijednom opremom.
Nakon brojnih peripetija i „potezanjem“ nekih privatnih veza, Krstulović je 1999. uspio da iz Crne Gore izvuče svoj brod, ali mu ronilačka oprema i druge stvari koje su bile na brodu u vrijeme zaplijene osam godina ranije, nikad nijesu vraćeni.

Ponukan informacijom da je Crna Gora nakon podužeg sudskog procesa prije oko mjesec dana osobi iz Dubrovnika vansudskim poravnanjem isplatila 30 hiljada eura odštete za brod koji je 1991. ukrali pripadnici crnogorskih vojnih i policijskih jedinica na dubrovačkom ratištu, Krstulović je takođe odlučio da od zvanične Podgorice dobije nadoknadu za pretrpljenu materijalnu štetu i izgubljenu dobit jer se zbog oduzimanja opreme, dugo nije mogao na pravi način baviti svojom osnovnom djelatnošću – izlovljavanjem korala.
„U septembru 1991. godine u akvatorijumu kod rta Veslo na Luštici, moj ronilački brod je presrela barkasa tadašnje JRM na kojoj su pored vojnika, bili i pripadnici crnogorskog MUP-a. Iako sam imao urednu dozvolu izdatu od nadležnih državnih organa tada još postojeće SFRJ za rad u svim djelovima obalnog mora SFRJ i bio uredeno registrovan za bavljenje privrednom djelatnošću – izlovljavanjem i sakupljanjem korala – oni su skočili na mene i moja dva prijatelja i saradnika i pod prijetnjom oružjem, izvršili su pretres našeg broda i priveli nas u Žanjice. Ne poričem da su nam pri tom na brodu našli pištolj za koji nisam imao dozvolu, ali to sigurno nije mogao biti dovoljan razlog za psihičko i fizičko maltretiranje koje smo pri tom pretrpjeli“, rekao je „Vijestima“ Krstulović, dodajući da je “u krivu svaki onaj koji je prisustvo tog pištolja u mom brodu pokušao iskoristiti za napad na Dubrovnik malo većim kalibrima oružja“.

On je rekao da su im „na temelju gole sile oduzeli brod i opremu“, a Krstulovića i dvojicu njegovih prijatelja priveli u Centar bezbjednosti Herceg Novi gdje su Dubrovčani nekoliko dana proveli u zatvoru uz nimalo prijatna saslušanja pred policijskim isljednicima.
„Imali smo sasvim slučajno, u brodu i neki fotoaparat pa su nam razvili film iz njega da vide što smo snimali jer su nas već u to vrijeme osumnjičili da smo hrvatski špijuni i diverzanti, što nema nikakve veze sa istinom. Pokušaji da im objasnimo da se podvodna diverzantska djelatnost ne može obavljati sa bocama od dva puta po 15 litara zraka, što je kao da ronite sa dva bojlera na leđima iz kojih stalno na površinu izbijaju mjehuri zraka, bili su bezuspješni. Na kraju smo ipak izvedeni pred sutkinju za prekršaje Vrbicu koja nam je odredila pozamašne novčane kazne koje otprilike danas iznose oko 500 eura i bez ikakvog rješenja ili zapisnika o oduzimanju broda i opreme, pušteni smo na slobodu nakon što smo te kazne prvo morali platiti u Herceg Novom“, rekao je Krstulović.
On je rekao da je njegov gotovo nov, 9,5 metara dugi i potpuno opremljeni ronilački brod pod oznakom „29 DB 3“ u to vrijeme bio vrijedan otprilike 180 hiljada današnjih eura. Pored broda i opreme, crnogorski policajci Krstuloviću su tom prilikom oduzeli i oko 50 kilograma već ulovljenih korala koji su se zatekli u brodu, a koji vrijede oko 20 hiljada eura.

Krstulović je rekao da mu sutkinja Vrbica nije odgovorila na pitanje što im, osim posjedovanja pištolja bez dozvole, stavlja na teret i za što su osuđeni na tolike novčane kazne, po kom osnovu im oduzima brod i opremu, kao i zbog čega im ne želi uručiti bilo kakvo riješenje ili zapisnik o kažnjavanju i oduzimanju imovine.
On je rekao da i danas čuva originale uplatnica koje je 1991. platio u Herceg Novom na ime kazni, tvrdi da je sve što mu se tada dogodilo „napravljeno golom silom“.
Desetak dana po njihovom oslobađanju iz policijskog pritvora u Herceg Novom, jedinice crnogorskih rezervista JNA i MUP-a Crne Gore počele su napad na Konavle i Dubrovnik.
Krstulović je i u narednom periodu „preko par ovdašnjih dobrih ljudi“, održavao kontakte i pokušavao spasiti svoj brod i opremu, pa je tako 1992. godine pred splitskim sudom sačinio zvanično ovlašćenje da njegovu zarobljenu imovinu u Crnoj Gori „do daljnjeg“ na korišćenje i čuvanje preuzme Sekcija za podvodne aktivnosti sportskog društva „Jugole Grakalić“ u Herceg Novom.

Sve je međutim bilo uzalud, jer je njegov brod narednih nekoliko godina proveo u posjedu tada tek osnovane Ronilačke jedinice MUP-a Crne Gore, da bi na kraju 1999-te došao u ruke vatrogasaca u Budvi. Da je brod bio u rukama crnogorske policije potvrđuje i dopis predsjednika Saveza ronilaca i ribolovaca Crne Gore Radivoja Terzića, upućen 14. aprila 1993. godine MUP-u i Centru bezbjednosti Herceg Novi, u kome se traži da članovi tog Saveza u skladu sa Krstulovićevim ovlašćenjem, preuzmu brod i opremu „kako bi se isti u dogledno vrijeme vratio vlasniku“.
Naglašavajući da je angažovanjem advokata u Crnoj Gori, potezanjem privatnih veza i razumijevanjem nekoliko ljudi koji su tada bili u vrhu crnogorske izvršne vlasti, u jeku NATO bombardovanja 1999. uspio da dođe u posjed svog broda, Krstulović kaže da je brod koji je bio u veoma lošem, zapuštenom i opljačkanom stanju, preuzeo u budvanskoj marini.

„Za razliku od vatrogasaca u Budvi koji su tada 'dužili' moj brod i koji su bili vrlo korektni i susretljivi, izvjesni policajac Babić koji je tada službovao u jedinici Pomorske policije u Budvi mi je otvoreno i ucjenjivački tražio mito da me otegli do granice crnogorskih teritorijalnih voda i pusti da dalje sam plovim za Dubrovnik. Kada sam brod napokon doveo u Hrvatsku, u Splitu sam naručio ekspertizu stručnjaka Hrvatskog registra brodova (HRB) da moje plovilo detaljno pregledaju i sačine zvaničan zapisnik u kakvom se stanju nalazi“, rekao je Krstulović.
On je „Vijestima“ ustupio i primjerak tog zvaničnog zapisnika HRB-a sa fotografijama, kao dokaz da je njegov brod tokom boravka u Crnoj Gori opljačkan, zapušten i oštećen. Posebna atrakcija u splitskoj marini Špinut u to vrijeme bila je kada je Krstulović počeo brusiti boju na bokovima broda kako bi ga ponovno prefarbao. Tada se ispod tankog sloja bijele boje, počela nazirati tamno-plava farba i kao posebna atrakcija i dokaz gdje se njegovo plovilo koristilo, natpis „Milicija“ ćiriličnim slovima.Bivši komandir se izvinjavao

On je naglasio i da ga je prije oko godinu dana, nakon što su se u crnogorskim medijima prvi put pojavili obrisi ove priče, nazvao aktuelni direktor Regionalnog centra za podvodno deminiranje i obuku ronilaca u Bijeloj i nekadašnji komandir Ronilačke jedinice crnogorskog MUP-a Veselin Mijailović.
„On mi je u tom telefonskom razgovoru pola sata objašnjavao kako mu je žao što mi se to desilo u Crnoj Gori i kako bih ja morao znati da je on najzaslužniji što mi se brod ipak vratio. Odgovorio sam mu da njega ili bilo koga drugog, ja ne optužujem niti na njih upirem prstom jer za to nemam dokaza, ali svakako očekujem da mi država Crna Gora čija me je policija 1991. hapsila, maltretirala i oduzela mi sredstva za rad, sada u pravnom postupku isplati i adekvatnu odštetu“, rekao je poznati dubrovački ronilac.Oštećeno i zdravlje

Krstulović je dostavio i vrlo detaljan spisak ronilačke opreme koja se u momentu zapljene u Crnoj Gori nalazila u njegovom brodu i koja mu, za razliku od plovila, nikada nije vraćena. Na tom spisku su dva ronilačka kompresora, boce, odijela, regulatori, ronilački satovi, manometri, reduktori, ronilački reflektor, eho-sonder i druga navigacijska elektronska oprema, pomoćni motor za brod, te razna druga brodska oprema, alati i navigacijska pomagala.
„Ja sam, dakle, nesporno oštećen i to ne samo materijalno, već i u smislu izgubljene dobiti jer sam ostao bez sredstava za rad, a imao sam i zdravstenih posljedica jer sam kasnijih godina u Hrvatskoj, radeći sa slabijom opremom od ove moje oduzete u Crnoj Gori, imao par puta neke blaže oblike dekompresijske bolesti. Stoga namjeravam tužiti državu Crnu Goru i tražiti odštetu od 200 hiljada eura“, rekao je Krstulović.

Sada je skoro sasvom jasno kako je i od cega formirana Ronilacka jedinica MUP-a Crne Gore. Opljackani, pa oteti brod Lucke kapetanije Cavtat, opljackani kombi Reno Trafic ronilackog kluba „Niksic“ kojeg je iz tog kluba u „miraz“ dovezao Vesko Mijajlovic, oteti brod i ronilacka oprema Gorana Krstulovica, sa kojima je isti haracio po moru otimajuci ronilacku opremu drugim roniocima. Jos kada se u obzir uzmu nacin kako su sticna ronilacka zvanja i diplome, izdavane prije nego je savez registrovan kako bi se zaposlilili, onda je vise nego jasan DNK ronilacke jedinice MUP-a Crne Gore. Onda nije ni cudo kako je covjek postao profesor na DIF-u u Novom Sadu i kako je kod profespra pritisak na 10 metara dubine 30 tona po centimetru kvadratnom. Pa onda na ovakve velike zasluge dolazi poklon ministra odbrane nekadasne drzave u obliku ronilacke barkase za koju ga danas sude. Da ne pominjem nacin na koji su uvezeni gumeni camci, koji se voze neregistrovani kao i pomenuta barkasa koja se krije iza imena Explorer. Ako kombi Reno Trafic koji se nalazi u krugu MUP-a nije bio predmet obrade policije Crne Gore mozda ce nesto od gore navedenog morati biti.
avatar
medigo

Broj poruka : 936
Datum upisa : 08.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: PREVARE I PREVARANTI

Počalji od medigo taj Pon Sep 27, 2010 7:03 am

Hercegnovski sud nije oduzeo brod

REAGOVANJE SUDIJE JASNE VRBICE

Herceg Novi – Sudija za prekršaje iz Hreceg Novog Jasna Vrbica, reagovala je povodom teksta “Krstulović traži od države odštetu od 200 hiljada eura”, objavljenog 25. septembra.
“Dana 18.09. 1991. godine u Sudu za prekršaje u Herceg Novom, u predmetu PP. Br. 4354/91, a po zahtjevu MUP-a Herceg Novi CB Herceg Novi 3795 prekršajno su kažnjeni Krstulović Zoran, L.F. i O.V. svi iz Dubrovnika, zbog prekršaja iz člana 17 Odluke o morskom ribarstvu, novčanim kaznama od po 3.000 dinara, sa troškovima sudskog postupka u iznosu od po 300 dinara. Kažnjeni se nijesu žalili i kazne su platili” - navodi se u reagovanju sudije Vrbice.
Dalje se ističe da je “istog dana, u prekršajnom postupku PP.br. 4355/91, po zahtjevu MUP-a CB Herceg Novi 3796/ Zakon o oružju, kažnjen Krstulović Zoran novčanom kaznom od 5.000 dinara sa troškovima u postupku u iznosu od 300 dinara, zbog prekršaja iz Člana 109 st. 1 t. 5 Zakona o oružju, te da je ta kazna takođe plaćena”.
“Izrečene su samo novčane kazne. Stoga je tačno da im nije dato rješenje, niti zapisnik o oduzimanju imovine, jer takvo rješenje ovaj Sud nije donosio. Sud za prekršaje Herceg Novi brod nije oduzeo, niti se o njemu odlučivalo. Gore navedenim rješenjima nije izrečena nikakva zaštitna mjera ( oduzimanje predmeta i sl.), a ona se po tada važećoj Odluci o morskom ribarstvu nije ni mogla izreći. Ko je i po kom osnovu oduzeo brod Krstulović Zoranu nije mi poznato”, zaključuje se u reagovanju.

Mozda bi tadasnji komandir sem izvinjenja imao jos po nesto da kaze....
Ne nama, mi znamo... Mozda neki kolega od gospodje Vrbice bude zainteresovan....
avatar
medigo

Broj poruka : 936
Datum upisa : 08.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: PREVARE I PREVARANTI

Počalji od medigo taj Pet Okt 22, 2010 8:00 am

PISANJE RIJECKOG NOVOG LISTA

GORAN KRSTULOVIĆ, KOJEMU SU JNA I CRNOGORSKA POLICIJA 1991. GODINE OTELE BROD I OPREMU, PRIPREMA TUŽBU:
Od Podgorice tražim najmanje 200.000 €

Očekujem da mi država Crna Gora čija me policija uhitila, maltretirala i oduzela sredstva za rad u predstojećem pravnom postupku isplati odgovarajuću odštetu

Luko BRAILO

Pripremam tužbu protiv države Crne Gore i u sudskom postupku tražit ću najmanje 200.000 eura naknade za nanesenu mi štetu proteklih godina. Riječi su to poznatog dubrovačkog ronioca Gorana Krstulovića kojemu su bivša JNA i crnogorska policija uoči »Operacije Dubrovnik« u rujnu '91 otele brod i opremu. Na podizanje tužbe protiv Republike Crne Gore Krstulović se odlučio nakon što je saznao da se on i njegov brod u nekim crnogorskim novinama spominju u kontekstu međusobnih razračunavanja unutar tamošnjih ronilačkih krugova. Također je u novinama saznao da je Vlada u Podgorici ljetos, o čemu smo izvjestili, Dubrovkinji Katinki Zec, supruzi pok. Bože Zeca, poznatog dubrovačkog pomorca i brodograditelja, isplatila 30 tisuća eura na ime odštete za brodić njezina muža koji je ratne 1991. godine ukraden s veza u Cavtatu, središtu Konavala. Do isplate te ratne štete u konačnici je došlo temeljem izvansudske nagodbe, što je zanimljiva okolnost budući da »Crna Gora nije učestvovala u ratu '91 koji je vodila bivša JNA«, kako to dosta često znaju reći ondašnji i aktualni podgorički dužnosnici.
No, vratimo se Krstulovićevoj tužbi, točnije priči o ukradenom brodu i opremi koja se zbivala sredinom rujna '91, u vrijeme završnih priprema za početak agresije na dubrovački kraj, što je uslijedilo 1. listopada te godine.

Privođenje u Žanjice

Bio sam ronilac i bavio sam se izlovljavanjem koralja. 13. rujna 1991. godine moj opremljeni ronilački brod je na ulazu u Boku kotorsku, pokraj Luštice, presrela barkasa ondašnje JRM. Na toj su barkasi uz mornare bili i pripadnici crnogorske policije. Iako sam imao urednu dozvolu potrebnu za izlov koralja u svim dijelovima obalnog mora tadašnje SFRJ, pa tako i u akvatoriju oko Luštice, ta je mornarsko-policijska ekipa s oružjem skočila na moje prijatelje i suradnike Francija Lazibata i Vidu Oberana s kojima sam bio u izlovu. Obavili su pretragu broda i priveli nas u Žanjice, nedaleko Herceg Novog – podsjeća se Goran tih rujanskih dana '91. Ne poriče da su tijekom pretrage na brodu policajci našli pištolj za koji nije imao dozvolu.
No, to nije mogao biti dovoljan razlog za psihičko i fizičko maltretiranje koje smo tada pretrpjeli. Moji prijatelji i ja smo za njih jednostavno bili »ubačeni ustaški špijuni i diverzanti« koji su se na ulazu u Boku našli radi »specijalnih zadataka«. Odmah su nam oduzeli brod i opremu, te su nas priveli policiji u Herceg Novome. U pritvoru smo, uz svakodnevna saslušanja i maltretiranja, proveli pet dana. Uz pištolj kao krunski dokaz naše »neprijateljske aktivnosti«, na brodu su pronašli i fotoaparat, pa je policija razvila film da se vidi što smo mi to »potajno snimali«, kazuje Goran.

Bez broda i koralja i uz kaznu

Pet dana kasnije Goranu, Franciju i Vidi sutkinja Prekršajnog suda u Herceg Novome Jasna Vrbica je dosudila novčane kazne koje danas otprilike iznose oko 500 eura. Platili smo te kazne, jer jednostavno nismo imali izbora, ali smo pušteni na slobodu bez ikakva rješenja ili zapisnika o oduzimanju broda i opreme. Tijekom postupka pokušavali smo im objasniti da se, primjerice, podvodna diverzantska aktivnost ne može obavljati s bocama od dva puta po 15 litara zraka. To je kao da ronite s dva bojlera na leđima iz kojih stalno na površinu izbijaju baloni zraka. Svi su ti naši pokušaji prošli neuspješno, pa smo se i bez broda i bez opreme vratili u Dubrovnik – kaže Goran prisjećajući se tih dana »gole sile«. Osim plaćanja kazne Goran i njegovi prijatelji su se vratili u Dubrovnik i bez oduzetih im 50 kilograma već ulovljenih koralja koje je polici
Tužit ću Crnu Goru

Brod sam, dakako, uz velika osobna i odricanja moje obitelji popravio i iznova uredio kako bih mogao obavljati posao od kojega živim. Nesporno je da sam teško oštećen. I to ne samo materijalno, već i u pogledu izgubljene dobiti jer sam ostao bez sredstava za rad. Radeći sa slabijom opremom nekoliko godina od one koja mi je oduzeta u više sam navrata doživio i blaže i teže oblike dekompresijske bolesti. Sve ovo što vam pričam je dokumentirano, i doista kanim tužiti Republiku Crnu Goru i tražiti odštetu, napominje naš sugovornik. Dodaje kako ni na koga konkretno u susjednoj državi ne upire prstom spominjući »dobre ljude« koji su mu pomogli vratiti brod.

»Milicija« koristila oteti brod

Brod s oznakom (29 DB 3) s kojim je Goran Krstulović plovio u rujnu '91 bio je star nepunih mjesec dana. S 9,7 metara duljine i potpunom ronilačkom opremom u to je vrijeme bio vrijedan oko 180.000 današnjih eura. »Crna Gora nije bila u ratu«, ali je crnogorski MUP nedvojbeno koristio otuđeni brod. Najzorniji dokaz tome jest fotografija iz zapisnika HRB-a na kojoj se vidi natpis »Milicija« ćiriličnim slovima koji je dubrovački vlasnik broda otkrio prigodom njegovog popravka nakon povrata iz Crne Gore. Danas Goran plovi na tom posve obnovljenom i opremljenom brodu s oznakom 287 HV s kojim je nekada izlovljavao koralje.
ja zatekla na brodu. Ti koralji, vrijedni oko 20 tisuća eura, također su nestali u rujanskim danima '91.
Nastupilo je doba »rata za mir«, ali je i u tim vremenima Goran preko nekolicine dobrih ljudi u Herceg Novome pokušao spasiti svoj oteti brod i opremu. U Splitu je tijekom 1992. godine, želeći zaštititi svoj brod i opremu, sačinio i sudsku punomoć da njegovu zarobljenu imovinu u Crnoj Gori »do daljnjega« na korištenje i čuvanje preuzme Sekcija za podvodne aktivnosti Sportskog društva »Jugole Grakalić« iz Herceg Novoga. Potpuno suprotno napisanoj punomoći, brod je »preuzela« te godine osnovana Ronilačka jedinica MUP-a Crne Gore, da bi kasnijih godina brod dospio do vatrogasaca u Budvi.
Tih sam godina pomalo slagao mozaik, prikupljao dokumente i onda sam odlučio angažirati jednog crnogorskog odvjetnika da vratim svoj brod i opremu. Ljudima koji su mi pri tome pomogli ne spominjem imena da ih ne bih doveo u nezgodnu situaciju – kaže nam Goran.

I vatrogasci u »igri«

Godine 1999. uspio je doći u Budvu, i u tamošnjoj marini obaviti navodnu primopredaju svoga broda. Navodnu zato jer o tome ne postoji pisani trag unatoč Goranovu inzistiranju da se sastavi primopredajni zapisnik.
Budvanski vatrogasci koji su ga »dužili« korektno su se odnosili prema meni, ali mi je bilo mučno kad sam vidio koliko je brod u lošem i zapuštenom stanju te koliko je opreme opljačkano. Tijekom listopada i studenoga 1999. godine stručnjaci Hrvatskog registra brodova (HRB) detaljno su pregledali moj brod. Tražio sam njihovu ekspertizu iz koje je proizašao zapisnik u kakvom se stanju brod nalazi nakon »korištenja« u Crnoj Gori – priča Goran. HRB-ov zapisnik sadrži 40 stavki u kojima su registrirana brojna oštećenja na brodu i opremi koju je posjedovao u trenutku »zarobljavanja« u rujnu '91. Teško oštećeni brod mu je vraćen bez pomoćnog motora, a šteta na brodu je procijenjena na ondašnjih 70.000 DEM. Usto, Goran je ostao bez dva ronilačka kompresora, boca, odijela, regulatora, ronilačkih satova, manometara, ronilačkih reflektora, eho sondera i druge navigacijsko-elektronske opreme...
– Očekujem, međutim, da mi država Crna Gora čija me policija uhitila, maltretirala i oduzela sredstva za rad u predstojećem pravnom postupku isplati odgovarajuću odštetu. Spreman sam poduzeti sve raspoložive pravne mjere, pa i žaliti se Sudu za ljudska prava u Strassbourgu. Također, 19 godina kasnije želim znati kako glasi presuda temeljem koje smo kažnjeni moji prijatelji i ja u Herceg Novome u rujnu '91. Zanima me njezin sadržaj i zašto mi nikad nije uručena? Želim znati tko mi je tada i na temelju koje sudske odluke '91 u Crnoj Gori oduzeo brod, ako sutkinja Jasna Vrbica danas tvrdi kako to nije učinjeno temeljem odluke Suda za prekršaje u Herceg Novome? Što je bilo s mojom ronilačkom opremom i ulovljenim koraljima za koje sam imao valjanu dozvolu za izlov u cijelom teritorijalnom moru ondašnje SFRJ? Zašto moj brod i ronilačka oprema nisu dati na korištenje Klubu »Jugole Grakalić« u skladu s mojom ovjerenom punomoći? Tko je i kome dopustio korištenje broda čiji sam vlasnik? Po čijem je ovlaštenju moj brod korišten za potrebe MUP-a Crne Gore? Rado bih dobio odgovore na ta i još mnogo sličnih pitanja – zaključio je Goran Krstulović.

NIJE COVJEK IMAO DNEVNIK
avatar
medigo

Broj poruka : 936
Datum upisa : 08.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: PREVARE I PREVARANTI

Počalji od medigo taj Pet Okt 22, 2010 8:01 am

Stetu ce placati poreski obveznici, jesam li u pravu, a Blesko...
avatar
medigo

Broj poruka : 936
Datum upisa : 08.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: PREVARE I PREVARANTI

Počalji od medigo taj Ned Okt 24, 2010 6:14 am

VIJESTI 24.10.2010....

Deminiranje Jadrana uz pomoć stranaca

IAKO ZVANIČNICI ĆUTE ILI MINIMIZIRAJU OPASNOST, CRNA GORA IMA VELIKIH PROBLEMA SA NEEKSPLODIRANIM UBOJNIM SREDSTVIMA U SVOM PODMORJU

Tivat - Istraživački brodovi koji su boravili u Boki i duž obale Crne Gore, u želji da identifikuju kulturno blago u podmorju, definitivno su utvrdili solidnu količinu eksplozivnog materijala na dnu mora, koji je još aktivan – saopštila je na savjetovanju ruskih, američkih i crnogorskih stručnjaka za ekologiju mora “Rusalka” u Kotoru, direktorica Agencije za zaštitu životne sredine Crne Gore Daliborka Pejović. Taj njen istup jedna je od veoma rijetkih prilika u kojima su crnogorski zvaničnici priznali ono što svi koji žive ili rade na našem moru veoma dobro znaju, a to je da na dnu mora, često i na samo nekoliko metara dubine uz plaže i obalu, odbačene stoje stotine i stotine tona raznovrsnih neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUBS) zaostalih iz ratova koji su tokom 20. vijeka vođeni na ovim prostorima.

U Crnoj Gori se sa ovim problemom posljednjih godina “intenzivno bavi“ Javna ustanova Regionalni centar za obuku ronilaca i podvodno deminiranje iz Bijele (RCUD), institucija pod okriljem Vlade, koja je dobila izuzetno velika ovlašćenja, monopol u ovoj djelatnosti i ogromna sredstva poreskih obveznika Crne Gore i stranih država, prvenstveno SAD u vidu brojne opreme, donacija i tehničke pomoći. Direktor RCUD-a Veselin Mijailović u medijima je u više navrata izjavio da je ta ustanova do sada iz mora izvadila više od 100 tona raznovrsnih ubojnih sredstava, a svojevremeno je, veoma smjelo, poručio i da je kompletno Crnogorsko primorje do dubine od 70 metara, praktično očišćeno od svih opasnih eksplozivnih naprava. To su, u međuvremenu, demantovali brojni slučajevi u kojima su ribari, ronioci ili čak kupači na crnogorskim plažama nalazili brojna NUBS, ponekad čak i na samo nekoliko metara dubine uz obalu, kakav je, recimo, lani bio slučaj na Crvenoj plaži i Velikom pijesku kod Bara. Najnoviji slučaj desio se ove nedjelje u Tivtu, gdje je grupa stranih ronilaca u tjesnacu Verige na dubini od samo nekoliko metara u neposrednoj blizini plaže, podvodnom foto i video-kamerom snimila nekoliko topovskih granata većeg kalibra koje leže na dnu mora. Zanimljivo je, međutim, da je RCUD prije nekoliko godina uz veliku podršku tadašnjeg američkog konzula u Crnoj Gori Hojta Brajana Jia, organizovao akciju deminiranja Veriga u kojoj je sa dna tog tjesnaca u srcu Boke izvađeno preko 60 tona neeksplodiranih ubojnih sredstava. Tada je na sva zvona objavljeno kako su Verige napokon “čiste” i bezbjedne, da bi ubrzo počeli stizati demantiji od ronilaca i ribara koji su i dalje na tom najužem mjestu u zalivu Boke, gdje su obale međusobno udaljene samo 300 metara, nalazili stare granate i municiju.

Povodom učestalih prijava ronilaca, ribara i građana da se u Verigama i dalje mogu naći neeksplodirana ubojna sredstva, tadašnji rukovodilac Ekspoziture pomorske granične policije iz Kotora Vaso Marić lično je krajem marta prošle godine na dah preronio dio obale tjesnaca nakon čega je sačinio službenu zabilješku.
- Na tridesetak metara od otvorenog šanka u pravcu Veriga na dubini sedam do devet metara pronašao sam preko 30 raznih topovskih granata od kojih najviše onih kalibra oko 300 mm. Iste se nalaze na oko 15 metara od obale i predstavljaju potencijalnu opasnost za sve kupače i ronioce jer se u neposrednoj blizini nalazi plaža koja je u toku turističke sezone veoma posjećena - stoji, pored ostalog, u toj Marićevoj službenoj zabilješci. Granate koje je on tada otkrio i dalje stoje na istom mjestu i sada ih kao atrakciju snimaju strani turisti.
U ljeto prošle godine dopis Sektoru za vanredne situacije MUP-a i Pomorskoj graničnoj policiji uputio je i Ronilački centar “Marina” iz Herceg Novog, čiji su ronioci obišli “deminirane” Verige i napravili foto i video-zapise NUBS koja i dalje leže na dnu tjesnaca. Udruženje profesionalnih ronilaca Crne Gore tada se dopisom obratilo i gradonačelnici Kotora Mariji Ćatović, upozoravajući je da RCUD nije ni izbliza završio posao deminiranja Veriga, te da bi “logično bilo da onaj koji nije napravio posao do kraja, a za to dobio novčana sredstva, isti posao i dovrši“.
- Međutim, mišljenja smo da ovaj izuzetno delikatan posao zahtijeva stručnost i ozbiljnost, što g. Veselin Mijajlović zasigurno ne posjeduje, te predlažemo da posao čišćenja Veriga, ukoliko do njega dođe, odrade ronioci Mornarice Vojske Crne Gore - stoji u dopisu koji je potpisao predsjednik Udruženja Dragan Gačević.

Da RCUD nije sposoban da odgovori misiji za koju se sam kandidovao i uporno godinama medijski promovisao, dokazuje i drugi dio izjave direktorice Agencije za zaštitu životne sredine Daliborke Pejović sa nedavnog naučnog skupa u Kotoru gdje je ona kazala da Crna Gora “u nedostatku domaćih kapaciteta, očekuje međunarodnu pomoć u rješavanju problema sa eksplozivnim napravama u moru”.
To je, nažalost, sasvim logičan slijed dešavanja u proteklih pet-šest godina u kojima je Crna Gora svjesno ili ne, potpuno uništila sve svoje tehničke mogućnosti da iz sopstvenog podmorja na iole ozbiljnijim dubinama, ukloni potencijalno opasne neeksplodirane naprave. Naše Ministarstvo odbrane je, na temelju nikada javnosti objašnjene tobožnje stručne analize da Crnoj Gori ne treba raketno, torpedno i minsko naoružanje, sa njome ukinulo i protivminske snage (brodove i protivminske ronioce) u Mornarici VCG koja je do prije nekoliko godina raspolagala sa dva relativno savremena lovca mina tipa „sirius“. Ove brodove građene 50-ih godina prošlog vijeka bivša JNA je krajem osamdesetih rekonstruisala u savremene lovce mina, ugradivši na njih tada najmoderniji britanski protivminski sonar „Plessey 193“ i francuski sistem protivminskih ronilica na daljinsko upravljanje PAP-104 sa čime su ovi brodovi mogli otkriti i neutralizovati gotovo svaku ekplozivnu napravu na dnu mora. Ministarstvo odbrane Crne Gore, međutim, odlučilo je da nam lovci mina nijesu potrebni, pa je jedan od njih, brod M-152 prije nekoliko godina u tivatskom Arsenalu isječen kao sekundarna sirovina, a drugi M-153 je nedugo potom prodat jednom privatniku u Sloveniji. M-153, međutim, nikada nije otplovio za Sloveniju i već duže vrijeme trune na „mrtvom vezu“ u mjestu Muo kod Kotora, a visokosofisticirane protivminske ronilice tipa PAP-104 sa ta dva broda propadaju na ledini u bivšoj kasarni Lepetane kod Tivta.

U jednoj od polemika koje je lani vodio sa direktorom RCUD-a, komadant MCG kapetan bojnog broda Rajko Bulatović je saopštio da naša Mornarica sada nema ni specijalne protivminske ronioce koje je nekada, takođe, imala.
- Budući da se država svojevremeno opredijelila da djelatnost čišćenja podmorja od neeksplodiranih ubojnih sredstava povjeri posebnoj instituciji – Regionalnom centru za podvodno deminiranje i obuku ronilaca iz Bijele, Mornarica je iz razloga racionalnosti ukinula tu komponentu u našim ronilačkim jedinicama. Nelogično je bilo imati protivminske ronioce u Mornarici, kada je država već formirala namjensku instituciju za taj posao sa svim neophodnim tehničkim i prostornim resursima, a koja je dobijala i ne male strane donacije za bavljenje tom djelatnošću. Ako država, ipak, smatra da bi mi trebalo da se bavimo i ovom problematikom, Mornarica je spremna da u najskorije vrijeme ponovo u svoje ronilačke jedinice uvede i protivminsku komponentnu, obučavajući naše podvodne diverzante i za posao neutralizacije NUBS u podmorju - istakao je tada Bulatović. Civilno deminiranje mora razlikuje se od protivminskih dejstava koje izvodi Mornarica, ali ona sebi nije ostavila mogućnost da taj mogući problem rješava sama, jer RCUD i ne izvodi protivminska dejstva, već bi to trebalo da čini sama Mornarica zbog pokreta svojih brodova i sigurnosti plovidbe u našoj akvatoriji.

Država, odnosno Ministarstvo odbrane koje je Bulatović tada indirektno prozvao, očito ne smatra da se vojska koja se inače, tim stvarima bavi svugdje u svijetu, i u Crnoj Gori treba baviti protivminskom borbom na moru. Ministarstvo odbrane nije odgovorilo na pitanje „Vijesti“ na koji način namjerava da se nosi sa problemom neeksplodiranih ubojnih sredstava u našem podmorju, kao i sa eventualnim rizicima od terorističkog postavljanja morskih mina u teritorijalno more Crne Gore. Svakome ko iole poznaje ovu materiju potpuno je jasno da su morske mine kao relativno jeftino, jednostavno i okolnostima na političko-bezbjednosnoj sceni modernog svijeta, teroristima vrlo dostupno oružje, veoma opasna i gotovo primarna bezbjednosna prijetnja i rizik sa kojim se može suočiti more jedne države. Da bi se određeni morski pojas i zvanično smatrao kao „minirano područje“, nije potrebo da se on „zasije“ sa nekoliko desetina ili stotina mina, već je dovoljno da neko „nedobronamjeran“ negdje u more izbaci samo jednu takvu napravu. Rizik po bezbjednost plovidbe odmah se enormno povećava, troškovi osiguranja brodova rastu, a može doći i do potpune zabrane plovidbe područjem za koje se sumnja da je minirano. Ukoliko se to, daleko bilo, dogodi kod nas i ako neki naši nesrećni ribari, kao što je to bio slučaj prije desetak godina kod Crnog rta sa jednom barkom kočom, mrežom pokupe minu i odlete u vazduh „očistivši“ na taj način naše more od minske prijetnje, moraćemo skupo platiti neku stranu Mornaricu da njeni lovci mina dođu i pretraže naše suvereno more i podmorje i iz njega uklone mine. U protivnom, možemo samo plakati i sjedjeti na obali, ako već ne želimo da se divimo „mudroj“ politici našeg Ministarstva odbrane koje je onesposobilo protivminske resurse MCG.Mijailović dobio gomilu para, a nije ispunio zadatak

RCUD je proteklih godina zahvaljujući državi i stranim, prvenstveno donatorima iz SAD, sakupio zavidnu opremu u kojoj je i najmoderniji tzv. side scan sonar za precizno mapiranje morskog dna. Takav sonar Mornarica nikada nije imala, a RCUD je svojevremeno dobio i dio vojnih resursa jer mu je ustupljena bivša hidrografska barkasa koja je sada ronilački brod „Explorer“. Nekadašnji ministar odbrane SCG Prvoslav Davinić danas je pred srpskim pravosuđem suočen sa tužbom za zloupotrebu službenog položaja zbog toga što je RCUD-u poklonio taj brod za koji su, u međuvremenu, Amerikanci dali donaciji od 92 hiljade dolara za remont i opremanje. “Explorer” je remontovan u tivatskom Arsenalu, ali se ne koristi baš često u deminerske misije, možda i zbog toga što brod nije uredno registrovan i nema izdatu validnu plovidbenu dozvolu od Lučke kapetanije Kotor. SAD su do sada u razne vidove podrške RCUD-u dale preko 950 hiljada dolara američkih poreskih obveznika, ali i pored toga ta institucija nije dostigla nivo dovoljan da na pravi način odgovori izazovima postojanja NUBS na Crnogorskom primorju. U to su se, prema pouzdanim informacijama „Vijesti“, uvjerili i sami Amerikanci, odnosno saradnici vojnog atašea u Podgorici koji su u pratnji nekoliko članova Udruženja profesionalnih ronilaca Crne Gore lično ronili na mjestima u Boki koja je prethodno RCUD proglasio „čistim“ od mina i granata i uvjerili se da na dnu mora i dalje stoje tone i tone eksploziva. Zanimljivo, nakon tih ronjenja, nijedan američki ratni brod koji je došao u posjetu Crnoj Gori, nije uplovio u Boku Kotorsku, već su isključivo dolazili u Luku Bar.
avatar
medigo

Broj poruka : 936
Datum upisa : 08.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: PREVARE I PREVARANTI

Počalji od medigo taj Ned Okt 31, 2010 9:03 am

Evo jedan dokument skinut sa interneta, tacnije sa sajta direkcije za javne nabavke.....
Ovo je njegovo pravo mjesto, odnosno stvoren je za ovu temu. Zamislitre sta se desava za prave kad ovo smiju da okace na internet. Misle da su svi nepismeni kao oni, e pa nisu....
Pogledajte ko je kontakt osoba za posao i koji je mail referentan....
Ronilacki MAG se pojavljuje svugdje, evo ga i u kanalizaciji je glavni...
Ni govna u more ne mogu da izadju ako ne idu preko njega....
Jbg, odgovoran posao...


VLADA REPUBLIKE CRNE GORE OBRAZAC
Direkcija za nabavke Republike Čl. 36. Zakona o javnim nabavkama
O D L U K A

O DODJELI UGOVORA U PREGOVARAČKOM POSTUPKU BEZ
PREDHODNOG OBJAVLJIVANJA POZIVA
ZA JAVNO NADMETANJE, br. 01/08

I. IME I ADRESA NARUČIOCA
Naručilac:
JP „Vodovod i kanalizacija“ Kotor Kontakt-osoba
Kašćelan Slavica , Dragić Velemir
Adresa:
Škaljari bb Poštanski broj
85330
Grad:
Kotor Identifikacioni broj:
020133121
Telefon:
082 325 214 ;325 217 Faks:
082 325 214
Elektronska pošta (e-mail)
Vodovod.kotor@cg.yu Internet stranica (web)

II.PREDMET JAVNE NABAVKE:
• radovi
III. OPIS PREDMETA JAVNE NABAVKE:

Saniranje oštećenja podmorskog ispusta kanalizacionog sistema Trašte


V. PROCIJENJENA VRIJEDNOST JAVNE NABAVKE
do 400.000,00 € euraVI. BROJ DOSTAVLJENIH PONUDA
3 tri %

VII. IME I ADRESA PONUĐAČA, KOJI JE PONUDIO NAJPOVOLJNIJU PONUDU

Ponuđač:
D.O.O. »AQUANAUT«
Kontakt-osoba
Mijajlović Vesko

Adresa:
Partizanski put bb Poštanski broj
81000
Grad:
Podgorica Identifikacioni broj:
02427362
Telefon:
081281212 Faks:
081281212
Elektronska pošta (e-mail)
mdiving@cg.yu

Internet adresa (web)


VIII. INFORMACIJE O PONUĐENIM CIJENAMA

Ukupna vrijednost ponude – 348.933,31 € sa uračunatim PDV - om
Način plaćanja : 50 % avans po potpisivanju ugovora , 50% u roku od 10 dana po završetku svih radova i predaji izvještaja
Garantni rok: 5 godina
Rok za izvođenje radova 36 dana

IX. DATUM DONOŠENJA ODLUKE 20.05.2008. god.MP
Direktor
Ilija Vujović
avatar
medigo

Broj poruka : 936
Datum upisa : 08.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: PREVARE I PREVARANTI

Počalji od SRDJAN taj Pon Nov 01, 2010 12:49 am

A znas li koja je sifra delatnosti u registraciji preduzeca koja se odnosi na ciscenje govana
avatar
SRDJAN

Broj poruka : 1570
Godina : 46
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 15.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: PREVARE I PREVARANTI

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 4 od 19 Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 11 ... 19  Sledeći

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu