Razarac SPLIT

Strana 1 od 2 1, 2  Sledeći

Ići dole

Razarac SPLIT

Počalji od medigo taj Sub Okt 23, 2010 9:42 am

preuzeto iz Nedeljnika Monitor

RAZARAČ SPLIT-KAO BUDUĆA RONILAČKA DESITINACIJA

Već petnaest godina na mrtvom vezu i van plovnog stanja, pod oznakom RF-31, u Kumboru samuje razarač 'Split'. Njime je 15. novembra 1991. bombardovan grad čije ime brod nosi. Inače, pomenuti događaj novija hrvatska istorija bilježi kao "Bitku za Split" i obilježava ga kao Dan obrane Grada i Županije splitsko-dalmatinske.Neko vrijeme je u medijima pominjana mogućnost da njegov povrat zatraži Hrvatska, pošto je pripadao matičnoj luci Split. Međutim, portparol Ministarstva odbrane RH Goran Goršić odagnao je tu sumnju, uz obrazloženje da se radi o brodu građenom osamdesetih godina prošlog vijeka koji je vrlo skup za održavanje, a ima i vrlo nepouzdane motore sklone čestom kvarenju te da se odustaje od njihovog potraživanja.

Fregate na doboš

U međuvremenu, Ministarstvo odbrane Crne Gore već godinu dana, nudi na prodaju tri velika patrolna broda (raketne fregate) RF-31, RF-33 i RF 34 koji su 1991. godine oteti iz splitske ratne luke Lora. Pod oznakom RF-31 krije se, prema klasifikaciji bivše JRM, VPBR-21, poznatiji kao zlokobni razarač “Split”.
Ovaj brod se trenutno nalazi u opštini Herceg Novi, na mrtvom vezu, nasuprot vojne luke u Kumboru. Doduše, postojao je plan za veliki remont spomenutih fregata. Od namjere se odustalo nakon što su u njemačkom brodogradilištu “Blohm und Vossu” pedantni inženjeri izračunali da bi cijena remonta, po svakom brodu iznosila minimalnih 15 miliona eura. Govorilo se da je za razarač ''Split'' zainteresovan kupac iz Egipta, po cijeni od 3,2 miliona eura. No,od tog dila ne bi ništa.

Usamljeni fajter

Da nije sve otišlo u nepovrat, te da postoje načini za čišćenje ''nacionalnog obraza'' svojim pojedinačnim primjerom dokazuje istaknuti ronilac našeg podmorja – Dragan Gačević. On predlaže da se razarač ''Split'' potopi u pograničnom akvatorijumu između Crne Gore i Hrvatske, s metaforom pomirenja i pozicioniranja poučne i zanimljive ronilačke lokacije - za sva vremena.
''Ova ideja potapanja ''Splita'' nije od juče. Svakako da bi služila činu i prilogu konačnom pomirenju dva naroda. Nisam bio očevidac, a još manje učesnik u tim ratnim godinama. Znam samo da su dvije strane akteri tog nemilog događaja. Jedni su oni koji su pucali na razarač iz grada, a drugi što su topovima tukli po gradu. Smatram da je vrijeme najbolji sudija, pa je možda njemu najbolje da ostavimo taj sud- srama.'' – pojašnjava Gačević.

Scenario samog čina potapanja i njegovu organizaciju smatra da treba osmisliti sa stručnim ljudima i obezbjediti punu medijsku pažnju. S obzirom da je Boka poznata po karnevalima, predlaže da bi dobro bilo i na taj način osmisliti čin suđenja, presude i izvršenja kazne kao za karnevale krivce. Odnosno presuditi razaraču za sva zlodjela koja je tokom proteklog vremena ''napravio''.
''Lično sam spreman da ga za taj čin pripremim. Postavio bih eksplozivna punjenja na pravo mjesto, pa da konačno legne na dno mora. I da ga, eventulano, potopi gradonačelnik Splita ili neko ko je tamo od njega stradao. To bi svakako bila izuzetno dobra poruka i slika za čitav svijet, a vjerujem da na ovakav čin ne bi ostali ravnodušni mnogi. Čak i planetarno popularni kanali, poput “Diskaverija” i ostalih. Tu ruinu od broda potopili bismo na dvadesetak metara, dubinu veoma pogodnu za naša buduća zajednička ronjenja i kvalitetnu prezencu u turističkoj ponudi ili nekom budućem ronilačkom informatoru.’’
Po riječima Gačevića, Crna Gora bi se na ovaj način riješila nepotrebnog, dotrajalog, nepoželjnog i sa ekološkog stanovišta opasnog broda. Potapanje na graničnom prelazu između Hrvatske i Crne Gore, doprinijelo bi upoznavanju ronilaca sa jedne i sa druge strane, kao ronilaca iz okruženja. Ovo bi postao svojevrsni okidač za ronilački turizam, jer bi se na malom malom prostoru i odličnoj destinaciji, moglo uživati kao na ostalim lokacijama našeg podmorja, gdje ''leže'' potopljeni brodovi: SMS Franz Josef, Tihany, T76 (T-1-Golešnica), PBR, Higgins i Galija.
U svijetu je uobičajena praksa da se stari ratni brodovi potapaju za potrebe ronilačkog turizma, pa se samo možemo čuditi, zašto se takva navika ne usvoji i kod nas. Da ne govorimo o ronilačkim centrima iz Cavtata, Molunta i budućnosti na Prevlaci, koji bi u ovakvoj ponudi iz bliskog regiona prezentovali kvalitet, atrakciju i parče novije intrigantne istorije.
Gačević je sa svojim stručnim timom spreman da donese predlog pravne regulative, ili pravilnik o podvodnim aktivnostima u Crnoj Gori koji bi išao u skladu sa zakonima EU. Poznato je da standardi EU koji su usvojeni 2004. predviđaju pružanje usluga u ronilačkom turizmu. U pitanju su strogo propisane norme, koje upravo govore, kako se to stručno, tačno i organizovano radi u evropskim ronilačkim centrima. Kod nas, nijedan od ovih obrazaca ponašanja- ne postoji. Postoji samo rigidna zakonska regulativa, koju je napisao jedan čovjek, a potpisali ljudi koji se uopšte ne razumiju u ovu oblast. Da bi se napravio prvi iskorak ka podizanju ronilačkih usluga u ronilačkom turizmu, neophodno je napraviti novi pravilnik ili novu zakonsku regulativu koja validno tretira ovu oblast. Ona mora pratiti zakone EU, sviđalo nam se to ili ne. Naravno da neće biti naklonjena sportskim klubovima, za ubiranje profita, već će se baviti promocijom svoje djelatnosti u svojim okvirima poslovanja.
Razarač ''Split'' se nekada zvao ''Soko''. Naime, taj brod je naručen za potrebe mornarice SSSR-a 1976. Kobilica mu je položena u januaru 1978. u brodogradilištu u Zelenodolskum, a brod je porinut u more 1979. Zatim je unutrašnjim plovnim putevima prebačen u Azovsko, a potom u Crno more.U službeni sastav mornarice SSSR-a ušao je 1979., odakle je izašao 19.februara 1980. a Jugoslovenskoj ratnoj mornarici predan 10.marta 1980.

Napad na Split

Mornarica i avijacija JNA napali su grad Split 15.novembra 1991. Granatirajući i samo sjedište grada, staru gradsku jezgru te Dioklecijanovu palatu, odnosno spomenike kulturne baštine. Napad je počeo u 6.45 sati ujutru, a na udaru artiljerije JNA našle su se i stambene zgrade i Hajdukovo igralište. U napadu na gradsku luku, gdje je granatom pogođen trajekt Vladimir Nazor, dva su pomorca poginula.
avatar
medigo

Broj poruka : 936
Datum upisa : 08.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Razarac SPLIT

Počalji od medigo taj Pon Dec 13, 2010 8:20 am

slobodna dalmacija 13.12.2010

POZIV IZ CRNE GORE "Kerume, spremili smo ti eksploziv, potopi razarač "Split""

Crnogorski ronioci predvođeni instruktorom ronjenja Draganom Gačevićem pokrenuli su ideju o potapanja razarača “Split” na dno uz hrvatsko-crnogorsku granicu ispod rta Kobila kako bi, žrtvujući ratni brod, stvorili zalog trajnog mira i pretvorili ga u međudržavnu ronilačku atrakciju.


Razarač ‘Split’ proživljava neizvjesnu sudbinu ratnih zločinaca- trune na mrtvom vezu u Kumboru


- “Split” bi tako postao ronilačka top-destinacija Jadrana. Umjesto da nesretni razarač JRM trune na vezu u Kumboru, bolje je da se simbolično potopi uz morsku granicu na ulazu u Boku, ispod rta Kobila gdje nije plovni put. Vjerujem da bi kao takav ušao i u svjetski ronilački vodič.

Za ideju već znaju Podgorica i Zagreb, a mogući je prilog konačnom pomirenju dvaju naroda i država. Ne politiziram, ali sam zamislio da se brodu “sudi” kao Berekinu ili Krnjevalu, jer je jedinstven slučaj u svijetu da brod gađa grad čije ime nosi, što je taj razarač uradio u studenom 1991. godine!

Poruka cijelom svijetu
Osobno sam voljan pripremiti brod za taj čin i postaviti eksploziv na prava mjesta kako bi konačno “legao na dno”. Zašto da ne, neka ga pritiskom na botun potopi gradonačelnik Splita Željko Kerum ili neki stradalnik od posljedica granatiranja! Bila bi to izuzetno pozitivna poruka cijelom svijetu, na što ne bi ostali ravnodušni ni TV kanali kao “Discovery”, “History” i slični - govori Gačević i napominje da bi “tu, već ruinu od broda potopili na 20-ak metara dubine koja je vrlo pogodna za ronjenja i turističku ponudu, kraj Prevlake na kojoj se uskoro gradi i veliki turistički kompleks”.

Gačević je trenutačno skiper na jednoj jahti, a sudbina broda nazvanoga po gradu u kojem je do 1985. živio i radio proganja ga godinama. JRM je brod vodio uz oznaku “RF-31”, a nakon tivatskog “Arsenala” sada je, uz nepoznatu sudbinu, na vezu u Kumboru. Brod je 15. studenog 1991. napao Split, a otkad je u Crnoj Gori, više je puta neuspješno prodavan. Građen je 80-ih godina 20. stoljeća i ima ruske motore sklone čestim kvarovima.

Troškovi održavanja su golemi pa ga Ministarstvo obrane Crne Gore već petu godinu ne koristi. Posljednji je put na svoj pogon plovio s izaslanstvom Šri Lanke, samo 15 dana uoči katastrofalnog tsunamija koji je zauvijek i odgodio već dogovorenu prodaju: mala Šri Lanka je novac, planiran od prodaje broda, namjeravala iskoristiti za pomoć stanovništu stradalom od razornih morskih valova.

‘Dobre veze s Pantovčakom’
- S idejom o potapanju upoznao sam jednog od savjetnika crnogorskog premijera, a u Splitu sam o tome razgovarao s Ivanom Brozovićem u sklopu pogranične suradnje. Kod rta Kobila nije plovni put, i to je zbog simbolike granice pravo mjesto, kao i zbog blizine dvaju aerodroma, odakle lako mogu doći posjetitelji. Naš savjetnik ima dobre veze sa članovima kabineta predsjednika Ive Josipovića te vjerujem kako bi od ideje moglo biti nešto na obostranu korist - dodaje Gačević.

Ne znamo hoće li razarač “Split” umjesto potencijalne ekobombe u prelijepom zaljevu Boke kotorske doista završiti na dnu mora, u području koji Dubrovčani nazivaju i Zaljevom hrvatskih svetaca. Ali o njoj bi doista vrijedilo razmisliti, jer simbolika ideje i zajednička korist realizacije neupitni su za obje susjedne države koje s istim ciljem idu u Europsku uniju.

avatar
medigo

Broj poruka : 936
Datum upisa : 08.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Razarac SPLIT

Počalji od Dixie RK Sebastian taj Pon Dec 13, 2010 8:30 am

Zaista divna ideja i inicijativa gospodina Gačevića. To bi zaista bila fenomenalna ronilačka atrakcija sa svom simbolikom koju bi nosila sa sobom.
Jedini problem je taj gradonačelnik Splita, estradni, proustaški moron. Nadam se da vam je svima poznato šta je u jednoj od najgledanijih emisija hrvatske televizije izjavio o Srbima i Crnogorcima. Pronađite to na Youtube, pre nego što vam ta budaletina pokvari sve.
Želim vam uspeh u realizaciji te divne ideje.
avatar
Dixie RK Sebastian

Broj poruka : 334
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 30.11.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Razarac SPLIT

Počalji od medigo taj Pon Dec 13, 2010 8:54 am

Ma znam to govedo, ali zanam i Gacevica....
bojim se da mu nebude pridrzi ovu zutu zicu.. Very Happy
avatar
medigo

Broj poruka : 936
Datum upisa : 08.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Razarac SPLIT

Počalji od ProUrke taj Pon Dec 13, 2010 9:12 am


Ideja je odlicna, samo ne bi trebao ni jedan politicar da joj prisustvuje - dovoljno zla su naneli i jedni i drugi...
avatar
ProUrke

Broj poruka : 355
Godina : 41
Lokacija : Beograd - Komiža
Datum upisa : 23.10.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Razarac SPLIT

Počalji od _ taj Pon Dec 13, 2010 10:31 am

Neka ga potope tiho, bez eksploziva, politicara i novinara. I zatim mora jedno 5 godina da odlezi na dnu da ga nasele morska stvorenja. Tek tada ce moci da se roni na njemu. I pre potapanja nek poskidaju sve "suvenire" sa njega koji bi mogli biti mamac za razne "deminere" Laughing

_

Broj poruka : 469
Datum upisa : 28.10.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Razarac SPLIT

Počalji od medigo taj Uto Dec 14, 2010 9:31 am

Dixie,

Evo Gacevic zove Keruma na eksploziv, a on brze bolje da bude usluzan uzvraca poziv na drugu adresu, ali mislim da je namjera ista EXPLOZIV....

http://www.jutarnji.hr/kerum-zove-crvenu-zvezdu-na-proslavu-100-godina-hajduka--/911489/
avatar
medigo

Broj poruka : 936
Datum upisa : 08.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Razarac SPLIT

Počalji od Dixie RK Sebastian taj Uto Dec 14, 2010 11:11 am

Laughing Danas su u sred Zagreba zapalili autobus sa nižim funkcionerima i gostima grčkog tima PAOK. Mogu samo da zamislim na šta bi ličila ta rođendanska utakmica.
Tamo se ide u tenku ili u podmornici - nema treće !
avatar
Dixie RK Sebastian

Broj poruka : 334
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 30.11.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Razarac SPLIT

Počalji od BS-73 Faust Vrancic taj Uto Dec 14, 2010 11:23 am

Dixie RK Sebastian :: Laughing Danas su u sred Zagreba zapalili autobus sa nižim funkcionerima i gostima grčkog tima PAOK. Mogu samo da zamislim na šta bi ličila ta rođendanska utakmica.
Tamo se ide u tenku ili u podmornici - nema treće !


Decki,

treba ga potopit negde nadomak Splita grada koji je bombardirao, uz prisustvo najvisih drzavnika iz Hrvatske, Crne gore i Srbije.
I to bi trebalo predstavljat simbolicko vracanje broda Hrvatskoj i povjesno pomirenje tri naroda.

Ja osobno mislim da je veci dio brodova bivse Jugoslavenske Ratne Mornarice trebao pripast Hrvatskoj.
Usporedite samo duzine Hrvatske i Crnogorske obale! Sad ste sami sebe doveli u poziciju da vam ti brodovi trunu na vezistima posto nemate novaca ni odrzavati ih kako valja.


@ProUrke,
u pravu si, za kormilara Fausta doveli su curu od 25 godina. Cuj to su valjda Europski trendovi, sto mi matori znamo o tom ...
Inace sam u mirovini skoro jedno desetlece, tako da nisam u toku sa svim desavanjima.
Moja supruga je inace srbkinja iz okoline Ivanjice, i uvjek rado idem u vase krajeve...

BS-73 Faust Vrancic

Broj poruka : 8
Datum upisa : 12.12.2010

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Razarac SPLIT

Počalji od ProUrke taj Uto Dec 14, 2010 11:36 am

BS-73 Faust Vrancic ::
Dixie RK Sebastian :: Laughing Danas su u sred Zagreba zapalili autobus sa nižim funkcionerima i gostima grčkog tima PAOK. Mogu samo da zamislim na šta bi ličila ta rođendanska utakmica.
Tamo se ide u tenku ili u podmornici - nema treće !


Decki,

treba ga potopit negde nadomak Splita grada koji je bombardirao, uz prisustvo najvisih drzavnika iz Hrvatske, Crne gore i Srbije.
I to bi trebalo predstavljat simbolicko vracanje broda Hrvatskoj i povjesno pomirenje tri naroda.

Ja osobno mislim da je veci dio brodova bivse Jugoslavenske Ratne Mornarice trebao pripast Hrvatskoj.
Usporedite samo duzine Hrvatske i Crnogorske obale! Sad ste sami sebe doveli u poziciju da vam ti brodovi trunu na vezistima posto nemate novaca ni odrzavati ih kako valja.


@ProUrke,
u pravu si, za kormilara Fausta doveli su curu od 25 godina. Cuj to su valjda Europski trendovi, sto mi matori znamo o tom ...
Inace sam u mirovini skoro jedno desetlece, tako da nisam u toku sa svim desavanjima.
Moja supruga je inace srbkinja iz okoline Ivanjice, i uvjek rado idem u vase krajeve...

Sto se tice VPBRa i ostalih barki bivse JRM, bolje da su pravili puteve i bolnice i skole nego njih, no, sad je kasno... Wink

A nemoj puno da se obazires na naseg dragog Dixija, dobar je on, samo da ga upoznas... Wink
Cim te put nanese ka Srbiji, prodji kroz Beograd, da sednemo malo da se druzimo u ovim zimskim periodima, a ako te leti vjetar nanese u Komizu, svrati do ISSA Diving Centra na druzenje i price o ronjenju za promenu... Smile
avatar
ProUrke

Broj poruka : 355
Godina : 41
Lokacija : Beograd - Komiža
Datum upisa : 23.10.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Razarac SPLIT

Počalji od _ taj Uto Dec 14, 2010 11:52 am

BS-73 Faust Vrancic ::

Decki,

treba ga potopit negde nadomak Splita grada koji je bombardirao, uz prisustvo najvisih drzavnika iz Hrvatske, Crne gore i Srbije.
I to bi trebalo predstavljat simbolicko vracanje broda Hrvatskoj i povjesno pomirenje tri naroda.

Ja licno mislim da ce "povjesno pomirenje" nastupiti kad ja bez imalo straha budem mogao kolima sa familijom proci kroz Split. O tome da ostavim auto sa BG tablama nocu u Splitu na javnom parkingu bez da im se nesto desi mogu samo da sanjam bar sledecih 20 godina No
Nalazost to je trenutna istina ili ti zbilja sto bi rekli braca hrvati.

Posto ovo nije politicki forum a "nepoznati hrvatski mornar" je dobronameran necu vise daviti sa ovom temom.


Pozdrav za sve zapovjednike i mornare dobre volje
Skylab

_

Broj poruka : 469
Datum upisa : 28.10.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Razarac SPLIT

Počalji od medigo taj Sre Dec 15, 2010 8:50 am

Gospodine BS-73,
Nije valjda da sumnjate u nase mogucnosti da kvalitetno i u cilju pomirenja naroda i narodnosti mozemo potopiti pomenuti razarac Split...
neslazem se da bude igdje drugo potopljen nego u CG, a Split nije bombardirao on nego oni sto su bili na njemu....
avatar
medigo

Broj poruka : 936
Datum upisa : 08.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Razarac SPLIT

Počalji od makso taj Sre Dec 15, 2010 10:21 am

ispravka,
VPBR nije bombardovao Split već je uzvratio na artiljerijsku paljbu sa Marijana.

Maksim

makso

Broj poruka : 16
Datum upisa : 07.04.2010

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Razarac SPLIT

Počalji od medigo taj Sre Dec 15, 2010 10:40 am

popravka
VPBR je tog dana bio angazovan od jednog zastavnika da preveze svatove, sumnja se da su svatovi serluceci u vidno pijanom stanju nanijeli neznatnu materijalnu stetu...
avatar
medigo

Broj poruka : 936
Datum upisa : 08.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Razarac SPLIT

Počalji od makso taj Sre Dec 15, 2010 11:16 am

Da, a svadba je bila u Bijeloj.Materijalna steta je stvar gledista.

M

makso

Broj poruka : 16
Datum upisa : 07.04.2010

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Razarac SPLIT

Počalji od medigo taj Uto Jan 11, 2011 6:27 am

Vijesti 10.01.2011

Biznis umjesto mrtvog veza
NOVLJANIN DRAGAN GAČEVIĆ PREDLAŽE DA SE RAKETNA FREGATA “SPLIT” POTOPI I POSTANE ATRAKCIJA
Herceg Novi – Raketna fregata “Split” koja je već petnaest godina na mrtvom vezu u luci Kumbor mogla bi biti potopljena u pograničnom akvatoriju između Crne Gore i Hrvatske i postati poučna i dobra ronilačku lokaciju. Brod bi trebalo potopiti uz obalu na dubini prihvatljivoj za sve ronilačke kategorije i van plovnih puteva - predlaže instruktor ronjenja i vlasnik ronilačkog centra “Marina” iz Herceg Novog Dragan Gačević.
On tvrdi da bi se na taj način Crna Gora na najbolji način riješila nepotrebnog, dotrajalog, nepoželjnog i sa ekološkog stanovišta opasnog broda. A ronioci i turisti dobili bi jedinstvenu ponudu - da na malom prostoru uživaju u podmorju gdje su potopljeni brodovi: SMS Franz Josef, Tihany, T76 (T1 – Golešnica), PBR, Higgins i Galija.

Prije potapanja- brod bi trebalo “pospremiti”, što znači osloboditi svih dijelova koji su potencijalni zagađivači, poput tankova za gorivo i ulje, mazuta...
A vrlo vrijedni metali koji se nalaze na brodu poput bakra, bronze, mesinga i aluminijuma mogli bi se izdvojiti i prodati, a od tog novca djelimično finasirati potapanja broda i njegovo pripremanje za ronilačku destinaciju.
Potapanje starih brodova za potrebe ronilačkog turizma i stvaranje vještačkih grebena nije nova stvar u svijetu, objašnjava Gačević. On kaže da je to uobičajena praksa u Americi i još nekim zemljama.
Potapaju se razni objekti od kamiona, vagona, tenkova, putničkih, teretnih, ratnih brodova sve do nosača aviona kao što je Oriskany koji je potopljen u Meksičkom zalivu i danas je ekskluzivno stjecište turista ronilaca. Japanci su potopili gromni isluženi tanker koji je ubrzo postao mjesto bogato ribom.
Američki nosač aviona USS Oriskany (CVA-34) je potopljen 17. maja 2006, 24 nautičke milje od obale, južno od plaže Pensacola na Floridi.

Trebalo je 20 miliona dolara de sa sa broda otklone toksične materije, a zatim da ga otegle na poziciju potapljanja, da se postave eksplozivna punjenja i pripremi za potapljanje, a nakon toga da se potopi na dno Meksičkog zaliva.
Prema studiji procjene Florida State University, lokalnoj ekonomiji ovaj umjetni greben može donijeti 92 miliona dolara godišnje od sportskog ribolova i turističkog rekreativnog i drugog ronjenja
Fregata “Split” bi, nakon što bi bila pripremljena, otegljena na mjesto gdje bi bila potopljena. Prije toga bila bi poskidana sva vrata i napravljeni otvori kroz koje bi kasnije ronioci mogli da “zavire” u svaki dio broda. Na brodu bi ostalo i njegovo naoružanje, naravno potpuno bezopasno.
Gačević objašnjava da bi brod trebalo stručno potopiti kako bi na dnu ležao na kobilici i tako bio atraktivan za sve posjetioce.

Otprilike bila bi potrebna godina da brod obraste rastinjem i bude spreman za ronioce i turističke znatiželjnike.
“Brod je vlasništvo države kao i mjesto gdje bi bio potopljen, i to bi moglo donijeti ogromnu finansijsku, ali i promotivnu korist državi i njenom turizmu”, kazao je Gačević.
Sama akcija potapanja broda mogla bi se prodati nekoj poznatoj TV kući i na taj način predstaviti Crna Gora kao atraktivna ronilačka i turistička destinacija. Za očekivati je da će se na Prevlaci, ali i na Luštici i Kobili na crnogorskoj strani graditi turistički kompleksi tako da bi ovakva ronilačka pozicija u neposrednoj blizini puno značila kao ponuda, uvjeren je Gačević.
“Mjesto gdje bi bio potopljen brod je državni resurs, koje normalna država izdaje na korišćenje pod koncesiju. Korisnike koncesije država obavezuje ugovorom u kom se precizira način korišćenja i obaveze zaštite i čuvanja tog prostora, a država ubira ne mala sredstva.„Split“ granatirao Split

Sa fregate Split koja je bila u sastavu JRM - 15. novembra 1991. godine bombardovan je grad čije ime brod nosi. Taj dogadjaj novija hrvatska istorija bilježi kao bitku za Split i obilježava ga kao Dan odbrane Grada i Županije splitsko-dalmatinske. Neko vrijeme u medijima je pominjana mogućnost da Hrvatska zatraži njegov povrat, ali je to demantovano iz Ministarstva odbrane Republike Hrvatske uz napomenu da je riječ o brodu građenom osamdesetih godina koji je vrlo skup za održavanje, a ima i vrlo nepouzdane motore sklone čestom kvarenju.
avatar
medigo

Broj poruka : 936
Datum upisa : 08.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Razarac SPLIT

Počalji od Rudika taj Čet Jan 20, 2011 1:12 am

A mogao bi da se potopi negde kod Jaza tamo ima vec 3 broda !!!

Rudika

Broj poruka : 22
Datum upisa : 06.05.2010

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Razarac SPLIT

Počalji od medigo taj Pet Jan 21, 2011 1:24 am

Rudika ::A mogao bi da se potopi negde kod Jaza tamo ima vec 3 broda !!!

Dobra ideja, ipak nisam siguran da li bi mogao da stane izmedju ta tri.... Ovaj je bas veliki a ta tri su jako blizu jedan drugome.... Shocked
avatar
medigo

Broj poruka : 936
Datum upisa : 08.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Razarac SPLIT

Počalji od Rudika taj Pet Jan 21, 2011 4:02 am

Ma nisu blizu naslo bi se mjesta i za njega ,lepo pescano dno da mu istakne konture !!!!! A inace Medigo imam jedno pitanje :kakva je vidljivost u Boki ??Ja sam ronio na olupinama na ulazu u Boku a prijatelji mi kazu da je tamo oko Kotora ,Bijele dosta mutno i hladno zbog muljevitog dna i brojnih recica sto se ulivaju u zaliv !!!
Unapred hvala i evo teme za razgovore "Ronjenje u Boka Kotorskom zalivu"

Rudika

Broj poruka : 22
Datum upisa : 06.05.2010

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Razarac SPLIT

Počalji od medigo taj Pet Jan 21, 2011 4:25 am

Ali tacno na sredini izmedju njih gdje bi mu bilo i mjesto su ostaci od aviona, a tu je antika u blizini.... Ipak mu je najbolje ovdje, pa kad se vidi ronimo a kada je nevidjelica sacekamo da prodje....
Sto se tice vidljivosti u Boki mogu ti reca da je ovih dana odlicna, prosli vikend smo ronili kod Risna bilo je ok...Sutra smo isto u zalivu pa mogu poslijepodne da obavjestim....
pozdrav
avatar
medigo

Broj poruka : 936
Datum upisa : 08.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Razarac SPLIT

Počalji od ProUrke taj Sub Jan 22, 2011 3:22 am

Rudika ::A mogao bi da se potopi negde kod Jaza tamo ima vec 3 broda !!!

A gde imaju tri olupine kod Jaza? U blizini, koliko je meni poznato ima samo jedna "prava" olupina... Wink
avatar
ProUrke

Broj poruka : 355
Godina : 41
Lokacija : Beograd - Komiža
Datum upisa : 23.10.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Razarac SPLIT

Počalji od Rudika taj Sub Jan 22, 2011 7:35 am

Kod Svetog Stefana su dve istina je da jedna bas i nije nesto za gledanje posto je vec podlegla zubu vremena i ostao samo deo drvenog kostura a treca je Oresta !!! Very Happy

Rudika

Broj poruka : 22
Datum upisa : 06.05.2010

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Razarac SPLIT

Počalji od medigo taj Sub Jan 22, 2011 9:42 am

Rudika ::Kod Svetog Stefana su dve istina je da jedna bas i nije nesto za gledanje posto je vec podlegla zubu vremena i ostao samo deo drvenog kostura a treca je Oresta !!! Very Happy

Neodgovori ti Rudika na pitanje. Pitanje je prosto: Koja su tri potopljena broda kad Jaza? Pomenu o si ime ovog treceg ali pogresno. Taj brod zvao se ORESTE i ronio sam na njega, ako ti nijesi nasao neki drugi pod ovim imenom Oresta. Od rt Jaz do Svetog Stefana ima 4 Nm i nije to bas neka blizina, pogotovo kad se vozis sa GČ i Tomosom.
Ja sam bio ubijedjen da ti znas za neka tri kod Jaza kako si napisao, a ovako ces jos malo do Bara stici, naravno u zavisnosti od vjetra i kurenta.
avatar
medigo

Broj poruka : 936
Datum upisa : 08.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Razarac SPLIT

Počalji od SRDJAN taj Sub Jan 22, 2011 10:09 am

Rudika ::Kod Svetog Stefana su dve istina je da jedna bas i nije nesto za gledanje posto je vec podlegla zubu vremena i ostao samo deo drvenog kostura a treca je Oresta !!! Very Happy

Ha,ha, nema sta, pravi poznavalac lokacija, ako su i kursevi bili takvi................
avatar
SRDJAN

Broj poruka : 1570
Godina : 46
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 15.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Razarac SPLIT

Počalji od medigo taj Pon Okt 31, 2011 1:43 am

Vijesti 30.10.2011

VLADA PRESUDILA

Najjači jugoslovenski ratni brod "Split" odlazi na dno mora ili u staro gvožde

U Hrvatskoj se sa animozitetom gleda na ovaj brod koji je u jesen 1991. otvarao vatru po ciljevima u Splitu - gradu čije je ime nosio
Uvecaj! Staro gvožđe: Ratni brod Split
Vlada Crne Gore je prije dvadesetak dana usvojila dokument nazvan „Predlog rješavanja statusa broda raketna fregata RF-31“, kojim je praktično zakucala posljednji ekser u mrtvački sanduk nekada jednog od najjačih ratnih brodova bivše SFRJ.

Usvajanjem tog dokumenta, RF-31, javnosti mnogo poznatiji pod imenom i oznakom koje je nosio u Jugoslovenskoj ratnoj mornarici kao VPRB-31 „Split“, formalno je prestao da bude ratni brod i proglašen je sekundarnom sirovinom.


“To praktično znači da se RF-31 više na prodaju neće nuditi kao borbeno sredstvo, odnosno ratni brod, već kao sekundarna sirovina – staro gvožđe. Sa broda će biti uklonjeno naoružanje i specifična vojna oprema, prije nego što on bude ponuđen kupcima”, rečeno je „Vijestima“ u krugovima bliskim Ministarstvu odbrane.

Ministarstvo odbrane namjerava i da sa broda demontira tri pomoćna motora tipa M-845, jer je riječ o praktično novim i skoro neupotrebljavanim motorima, koji su na RF-31 instalirani neposredno prije nego što je taj brod izašao iz operativne uporebe u bivšoj RM VSCG.

Već šest-sedam godina neupotrebljiv

Pomoćni motori sa RF-31 iskoristiće se za agregatnu zamjenu ili za djelove za remont motora istog tipa na patrolnim brodovima MCG, P-33 i P-34 koji su u prilično lošem, ili čak neupotrebljivom stanju.

RF-31 već šest-sedam godina nije u operativnom sastavu Mornarice Vojske SCG, odnosno Mornarice VCG koja ga je preuzela.

Ministarstvo odbrane tvrdi da je u proteklom periodu imalo velike troškove za održavanje RF-31.„Split“ se do januara 2008. nalazio na vezu u nekadašnjem MTRZ „Sava Kovačevič“ u Tivtu, odakle je, nakon što je tivatsko vojno brodogradilište kao plac za marinu i stanove za tržište prodato kanadskom milijarderu Piteru Manku, prebačen na novi mrtvi vez u krugu vojnog objekta Pristan na Luštici.

Tamo RF-31 već tri godine propada bukvalno napušten jer na brodu nema nijednog člana stalne posade, već su ga povremeno obilazili stražari u Pristanu i drugi pripadnici MCG koji su imali zadatak da kako-tako brinu o plovilima Mornarice koja su proglašena viškom i za koje se u međuvremenu pokušavao naći kupac.

Iako Ministarstvo odbrane tvrdi da je u proteklom periodu imalo velike troškove za održavanje RF-31, teško da bi se povremeno ispumpavanje morske vode koja je u unutrašnjost trupa broda ulazila kroz rupe na zarđaloj oplati, ili krpljenje tih rupa brzovezujućim cementom, moglo smatrati velikim troškom.

U međuvremenu nisu urodili plodom ni pokušaji da se bivši „Split“, kao koliko-toliko funkcionalan ratni brod, proda nekoj od azijskih država koje su za njega pokazivale interesovanje, čak ni kada mu je cijena na kraju snižena na nešto ispod milion eura.

Staro gvožđe

Inače, ovaj brod je najbliže prodaji bio pred kraj 2004, kada je fregata RF-31 obavila i posljednju vožnju na sopstveni pogon, a na njoj su tom prilikom bili predstavnici Ratne mornarice Šri Lanke.

Maltene, već zaključeni posao po kome bi se „Split“ preselio u Indijski okean i karijeru nastavio u RM Šri Lanke, samo nekoliko dana nakon ove vožnje, upropastio je veliki cunami koji je pogodio tu azijsku zemlju, pa je vlada Šri Lanke zbog ogromnih materijalnih razaranja odustala od kupovine novog naoružanja u inostranstvu, među kojima je bio i RF-31.

To bi imalo i određenu simboliku budući da se u Hrvatskoj sa animozitetom gleda na ovaj brod koji je u jesen 1991, na početku rata u SFRJ, otvarao vatru.Nekada jedan od četiri najveća i najmoćnija broda jugoslovenske Ratne mornarice, RF-31, sada će skončati kao staro gvožđe, osim ako Vlada u međuvremenu ne pokaže malo više smisla za biznis koji može imati i pozitivne propratne političke efekte.

Hercegnovski ronilac Dragan Gačević prije oko godinu i po predložio je da Crna Gora nekadašnji VPBR-31 „Slit“, u dogovoru sa Hrvatskom, namjerno potopi u blizini morske granice dviju država i od njega napravi ronilačku atrakciju za tzv. wreck diving, a koju bi koristili ronioci iz obje države.

To bi imalo i određenu simboliku budući da se u Hrvatskoj sa animozitetom gleda na ovaj brod koji je u jesen 1991, na početku rata u SFRJ, otvarao vatru po ciljevima u Splitu - gradu čije je ime nosio.

Gačević je „Vijestima“ potvrdio da je za ovu inicijativu dobio podršku mnogih kolega-ronilaca iz regiona, ali i pojedinih turističkih radnika svjesnih koliko ovako atraktivan ratni brod, namjerno potopljen van plovnih puteva, na relativno maloj dubini dostupnoj što širem krugu akvanauta, može značiti za dalji razvoj vrlo unosnog ronilačkog turizma.

“Vlada je donošenjem ovakve odluke u vezi sa statusom RF-31 napravila prvi korak u pravcu eventualne realizacije ove ideje, samo još da shvati da bi im taj brod kao potopljena olupina na dnu mora bio finansijski mnogo korisniji nego da ga jednokratno prodaju kao staro željezo u neko rezalište”, istakao je Gačević, dodajući da namjerno potapanje starih brodova za potrebe ronilačkog turizma i stvaranje vještačkih grebena nije novina, već uobičajena stvar u svijetu.

Potapanjem postaje turistička atrakcija

U SAD je tako 2006. kod obala Floride potopljen čak i jedan nosač aviona - „Oriskany“ CVA-34. Troškovi pripreme broda za potapanje (čišćenja svih potencijalno zagađujućih materija) i sama operacija potapanja „Oriskanyja“ koštala je 20 miliona dolara, a računa se da je već naredne godine turistička industrija okruga Pensakola na Floridi ispred čijih obala leži ova olupina, samo od ronilaca koji su došli da rone na „Oriskany“, zaradila preko 90 miliona dolara.

Stoga ne čudi da se pojedine primorske regije u svijetu bukvalno otimaju o stare i rashodovane ratne brodove koje namjerno potapaju i prave nove ronilačke atrakcije, a najnoviji takav slučaj je mali portugalski turistički gradić Portimao koji je imao sreću da mu RM Portugala pokloni čak tri stara ratna broda koja će do ljeta naredne godine biti potopljena tri milje od obale, na dubinu od oko 30 metara.

Brod je vlasništvo države, kao i mjesto gdje bi bio potopljen i to bi moglo donijeti ogromnu finansijsku, ali i promotivnu korist Crnoj Gori i njenom turizmu. Zanimljivo je i da je brod-blizanac „Splita“, nekadašnja raketna fregata „Monkada“ F-356 RM Kube, već upotrijebljena na isti način – septembra 1996. brod koji je od Kubanaca kupila vlada Kajmanskih ostrva i promijenila mu ime u „Captain Keith Tibbets“, potopljen je u jednom od zaliva te države gdje je i danas ronilačka atrakcija.

“Mislim da bi se nešto ovakvo trebalo uraditi i sa RF-31. Brod je vlasništvo države, kao i mjesto gdje bi bio potopljen i to bi moglo donijeti ogromnu finansijsku, ali i promotivnu korist Crnoj Gori i njenom turizmu. Mjesto gdje bi bio potopljen brod je državni resurs, koji normalna država izdaje na korišćenje pod koncesiju. Korisnike koncesije država obavezuje ugovorom u kom se precizira način korišćenja i obaveze zaštite i čuvanja tog prostora, a država ubira ne mala sredstva”, objašnjava Gačević kako to funkcioniše u svijetu gdje isluženi stari ratnici – rashodovani ratni brodovi, umiru mnogo dostojanstvenije – potapaju se kao ronilačke atrakcije i nastavljaju služiti državi koju su godinama štitili na moru, umjesto da ih ta ista država u rezalištima pretvori u sirovinu za šerpe, lonce ili brijaće žilete.

Služili u osam zemalja

RF-31 je jedna od ukupno 14 izgrađenih raketnih fregata klase “Koni” koje su krajem sedamdesetih i tokom osamdesetih godina prošlog vijeka građene u bivšem SSSR-u. Rusi su za sebe uzeli samo prvi brod iz te serije – fregatu “Delfin” izgrađenu 1975, koja je onda do 1990. služila na Crnom moru za obuku posada stranih ratnih mornarica koje su od SSSR naručivale i kupovale fregate klase “Koni”.

Po dva takva broda izgrađena su za bivšu Jugoslaviju i Libiju, a po tri za nekadašnju Istočnu Njemačku, Alžir i Kubu. “

Delfin” su od Rusa 1990. kupili Bugari kojima taj brod pod novim imenom “Smeli” i dan-danas odlično služi, a sa njim RM Bugarske redovno učestvuje i u međunarodnim vježbama po Mediteranu i Crnom moru.

RF-31 je brod punog deplasmana 1.900 tona, dug je 96,4 , širok 12,1 metar, a gaz mu iznosi 4,25 metara. Druga nekadašnja jugoslovenska fregata klase “Koni”, bivši VPBR-32 “Koper” izrezan je u staro željezo krajem 2007. godine u tivatskom Arsenalu, a djelovi naoružanja i pogona sa tog broda kasnije su ugrađeni na dvije libijske fregate istog tipa.

RF-31 je brod punog deplasmana 1.900 tona, dug je 96,4 , širok 12,1 metar, a gaz mu iznosi 4,25 metara.

Maksimalnom brzinom od 32 čvora pokretala su ga dva dizel motora ukupne snage po osam hiljada konja i jedna plinska turbina snage 20 hiljada konja.

Opsluživala su ga 123 člana posade, a bio je naoružan sa dva dvocijevna topa kalibra 76 mm, dva dvocijevna topa kalibra 30 mm, četiri lansera protivbrodskih raketa SS-N-2 “Styx”, lanserom PVO raketa SA-N-4 “Gecko”, dva dvanaestocijevna protivpodmornička raketna bacača RBU-6000 i dva topa kalibra 20 mm. RF -31 izgrađen je 1979. u brodogradilištu Zelenodolsk, u današnjoj Ukrajini
avatar
medigo

Broj poruka : 936
Datum upisa : 08.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Razarac SPLIT

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 1 od 2 1, 2  Sledeći

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu