Licenciranje instruktora u Srbiji

Strana 2 od 5 Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeći

Ići dole

Re: Licenciranje instruktora u Srbiji

Počalji od . taj Uto Nov 06, 2012 12:02 pm

.


Poslednji izmenio vlada747 dana Čet Jun 27, 2013 11:11 am, izmenjeno ukupno 1 puta

.
Admin

Broj poruka : 507
Datum upisa : 29.11.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Licenciranje instruktora u Srbiji

Počalji od Karabiner taj Uto Nov 06, 2012 10:17 pm

Ne znam sta si se ti uhvatio sajta, a s obzirom da si juce dosao na forum i da si koliko vidim poprilicno neinformisan bespredmetno je da sad ti izvodis neke zakljucke i ocenjujes da li nesto vredi i koliko, a i o ljudima koje pominjes se dosta pisalo pa nikom nista, za takve ce ovaj pravilnik biti bogom dan.

Ocigledno je da ti se ne dopada ono sto pisem ali ne moras skakti na svaki moj post - mozda zeli jos neko nesto da kaze? Kad vec etiketiras onda si mogao da u ovoj temi kazes ko zelis da ti se javi i cije misljenje zelis da cujes (npr. samo instruktora, muskih ronilaca, aktivnih clanova foruma duze od 1 ili vise godina ili neko treci...).

Datum registracije na forum ne znaci nista al' te ne bih dalje informisao o Internetu...

O ljudima koje sam pomenuo su ljudi koji se sve vreme pominju kao "ljudi" po celom forumu ali ih niko nije nazvao imenom i prezimenom i stavio na jedno mesto kao informaciju dostupnu svima. O tome se pisalo na forumu koji vise ne postoji ali ta informacija nije dostupna ljudima ovde.
Uostalom, posto sam poprilicno neinformisan, zelim da budem pa te molim da mi kazes ko su ti ljudi?

Karabiner

Broj poruka : 26
Datum upisa : 15.08.2012

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Licenciranje instruktora u Srbiji

Počalji od SRDJAN taj Sre Nov 07, 2012 8:46 am

Aj molim te ne smaraj, ako ti je vec dosadno citaj malo teme unazad pa se informisi, a nisi ni dorastao ovoj temi, a ne bih da skrecemo sa nje.
avatar
SRDJAN

Broj poruka : 1570
Godina : 46
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 15.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Licenciranje instruktora u Srbiji

Počalji od SRDJAN taj Sre Nov 07, 2012 9:39 am

Nego Vlado da se vratimo na temu, kao sto rekoh dosta sam siroko napisao odgovor, ali ode u nepovrat, sada cu biti nesto kraci.

Prvo, pre nego krenemo redom, da ti kazem da nije SOPAS ovo sve pokrenuo sto je bio azuran, verovatno da je do njih jos bi cekalo u fioci neki period, bez obzira sto ih hvalim za promene i dalje moram da ih kritikujem za lenjost, krecu se brzinom puza. Ovo sto se radi je ZAKONSKA OBAVEZA SVIH NADLEZNIH GRANSKIH SAVEZA po novom zakonu o sportu. Znaci vazi i za brdo ostalih sportova. U sledecem postu cu okaciti sve Zakonske akte pa procitaj.
A sad redom.

1.Ruku na srce, ali ni ti ni ja bez obzira na zvanja ili kategorije, nismo legitimno izabrani da odlucujemo o tome, ja doduse kao clan SOPAS-a imam pravo da dam sugestiju, ali se ne mora uvaziti, Zakon je tu jasan i predvideo je da je SOPAS taj ko odlucuje, kakvi god da su, svideli se meni, tebi, ili nekom trecem, legalno su izabrani i to im se ne moze osporiti.

2.Sto se para tice, videces da je i to prepusteno njima, ali u svakom slucaju to nece biti neke velike pare tako da se ne treba mnogo uzbudjivati oko toga.

3.Sloba Panic, sta reci, a ne nasmejati se, ne bih trosio vreme i reci na njega, neka ga neka roni u proslosti i neka se bavi Mistralom i ostalim muzejskim primercima, ono sto ti obecavam je da cu predloziti da ga licno pozovu kada se bude pravila neka zabava, trebace nam neko da animira i nasmeje prisutne.

4.Ovim devojkama svaka cast, ali nazalost one se nisu takmicile u ime SOPAS-a niti su ta disciplina i asocijacija priznate od strane Olimpijskog komiteta pa samim tim nije u njihovom domenu, to je po svim normama amatersko takmicenje i SOPAS nema pravo da to sponzorise cak i da hoce, jer i oni moraju da postuju Zakon.

5.Znas i sam koliko je ronjenje specificno i da tu ne mozes znati da li neko nesto zna ili ne bez provere. Sto se CESE tice, ovo je horizontalna CESA koju kod nas ne radi 90 posto Instruktora, urade normalnu sa 3 metra i to je to, to mogu da potvrdim hiljadu posto, a i radi se samo u bazenu, u otvorenoj vodi treba da se uradi normalno, a i sam znas da neki Instruktori ni ne rade uopste otvorenu vodu, kursisti zavrsavaju OWD u bazenu.

6.Licenca je predvidjena za rad i to je to, ko je raspolozen da ucestvuje u radu SOPAS-a moze da se uclani, ali prvo mora da ispuni propisana pravila, sve to je uredjeno Statutom.

7.Pravilnik je generalno za Instruktore, i oni bi trebalo da odgovaraju za svoje asistente, ali mi ostavi da proverim, nisam siguran, u svakom slucaju pitanje je jako dobro i konstruktivno i trazicu da se i to precizira (eto ucestvovaces i ti u kreiranju pravilnika :-) )

Budimo realni, PADI nema pojma koji Instruktor sta i kako radi niti moze garantovati za nekoga, da je tako pola nasih Instruktora bi odavno bilo suspendovano i bez Licence. Oni su sistem rada bazirali na postenim i odgovornim ljudima, a ne na nama Srbima koji gledamo samo kako cemo nesto da smandrljamo i isfuserimo.

Nemoj me vise Karabinjera, on ne zna sta ce od dosade pa trazi rupu na saksiji, moze se to sa mailovima izvesti, ali je to nepotrebno jer se vecina komunikacije mailom desava na internoj relaciji izmedju clanstva, nije SOPAS Telenor, VIP, NIS ili neka velika firma gde je to od primarnog znacaja.

Nadam se da si zadovoljan, ne mogu ponovo da pisem Rat i Mir :-)
avatar
SRDJAN

Broj poruka : 1570
Godina : 46
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 15.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Licenciranje instruktora u Srbiji

Počalji od SRDJAN taj Sre Nov 07, 2012 10:38 am

Da ne kacim ceo Zakon, evo clanova koji se odnose na ovo


Члан 26.
Спортски стручњаци дужни су да планирају и евидентирају стручни рад који обављају у организацијама у области спорта, у складу са правилима тих спортских организација која обавезно уређују садржину стручних планова и евиденције реализације стручног рада.
Организације у области спорта утврђују потребу стручног образовања, оспособљавања и усавршавања спортских стручњака и стручњака у спорту и обезбеђују услове за остваривање тих потреба, у складу са спортским правилима надлежног националног гранског спортског савеза.
Под стручним усавршавањем, у смислу овог закона, подразумева се стицање знања и вештина спортских стручњака, које обухвата континуирану едукацију током радног века, као и учешће на стручним и научним скуповима, семинарима и курсевима.
Надлежни национални грански спортски савез у сарадњи са високошколском установом издаје, обнавља и одузима дозволу за рад спортским стручњацима у складу са овим законом, правилима тог савеза и правилима надлежног међународног спортског савеза и води евиденцију издатих, обновљених, односно одузетих дозвола за рад.
Надлежни национални грански спортски савез утврђује трошкове издавања и обнављања дозволе за рад, уз претходну сагласност Министарства, које плаћа подносилац захтева за издавање, односно обнављање дозволе за рад.
Надлежни национални грански спортски савез издаје дозволу за рад на период од три године уколико међународним спортским правилима није друкчије одређено.
Дозвола за рад издата спортском стручњаку од стране надлежног међународног спортског савеза сматра се важећом дозволом за рад, у смислу овог закона, за период за који је издата.
Трошкове стручног образовања, оспособљавања и усавршавања плаћају организације у области спорта или заинтересовани појединци.
Ако се трошкови стручног образовања, оспособљавања и усавршавања запослених спортских стручњака и стручњака у спорту обезбеђују из средстава организације у области спорта, у складу са њеним општим актима, међусобна права и обавезе уређују се уговором којим се посебно одређују услови финансирања и обавеза тог лица да у одређеном временском периоду, по завршетку стручног образовања, оспособљавања и усавршавања, ради у тој организацији.
У случају да лице из става 9. овог члана прекине стручно образовање, оспособљавање или усавршавање, дужно је да организацији у области спорта накнади трошкове, осим ако је то учинило из оправданих разлога.
Одредбе о забрани дискриминације из члана 10. овог закона сходно се примењују и на спортске стручњаке и стручњаке у спорту.
Члан 27.
Пословима стручног оспособљавања за обављање одређених стручних послова у спорту могу се бавити високошколске установе, у складу са законом којим се уређује делатност високог образовања.
Пословима стручног оспособљавања за обављање одређених стручних послова у спорту за које се не могу стећи одговарајућа стручна звања у високошколским установама или за које не постоји интерес тих установа да их врше, односно да их врше у довољној мери, могу се бавити и организације у области спорта које испуњавају услове у погледу простора, опреме и кадрова.
Пословима стручног оспособљавања за обављање одређених стручних послова могу се бавити и национални грански спортски савези и национална стручна спортска удружења, ако је то предвиђено спортским правилима надлежног међународног спортског савеза, у сарадњи са одговарајућом високошколском установом.
Министар прописује ближе услове за обављање послова из ст. 2. и 3. овог члана, а њихову испуњеност утврђује спортски инспектор.
Спортски инспектор привремено ће забранити организацији из ст. 2. и 3. овог члана даљи рад на стручном оспособљавању, ако утврди да не испуњава прописане услове, или стручно оспособљавање не врши по утврђеном плану и програму и прописаном начину стручног оспособљавања, до испуњавања тих услова, односно обавеза.
Члан 29.
Спортски стручњак и стручњак у спорту могу да заснују радни однос са спортском организацијом закључењем уговора о раду, у складу са законом или закључују уговор о стручном ангажовању.
Бављење стручним радом у складу са уговором о стручном ангажовању сматра се радом ван радног односа, у складу са законом.
Спортски стручњак, односно стручњак у спорту који се стручним радом бави као члан спортског удружења без уговора и без накнаде има права утврђена спортским правилима и општим актима спортског удружења.
Спортски стручњак и спортска организација приликом закључења уговора о раду, односно уговора о стручном ангажовању, могу посебно уговорити давање једнократне накнаде која нема карактер зараде (накнада за закључење уговора, накнада за коришћење лика спортског стручњака).
Накнаде из става 4. овог члана могу бити утврђене и општим актима спортске организације.
Страни држављанин који обавља стручни рад у спорту у Републици Србији, поред услова прописаних овим законом, мора да испуњава и друге услове утврђене прописима којима се уређује област запошљавања страних држављања у Републици Србији.

avatar
SRDJAN

Broj poruka : 1570
Godina : 46
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 15.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Licenciranje instruktora u Srbiji

Počalji od SRDJAN taj Sre Nov 07, 2012 10:39 am

На основу члана 62. став 2. Закона о спорту („Службени гласник Републике Србије”, бр. 52/96 и 101/05-др. закон),
Министар омладине и спорта доноси

П Р А В И Л Н И К
О НОМЕНКЛАТУРИ СПОРТСКИХ ЗАНИМАЊА И ЗВАЊАЧлан 1.

Овим правилником утврђује се номенклатура спортских занимања и звања, као и услови у погледу стеченог образовања, односно оспособљености за разврставање у звања у области спорта.

Члан 2.

Услови за стицање звања и разврставање у оквиру занимања се стичу школовањем и оспособљавањем.
Нивои оспособљености и степени образовања на основу којих се врши разврставање у звања јесу:

1) оспособљеност I нивоа, која обухвата савладану теоретску и практичну обуку у трајању од најмање 60 часова уз одговарајућу проверу знања и способности за обављање одређене врсте послова;

2) оспособљеност II нивоа, која обухвата савладану теоретску и практичну обуку у трајању од најмање 120 часова уз одговарајућу проверу знања и способности за обављање одређене врсте послова;

3) оспособљеност III нивоа, која обухвата савладану теоретску и практичну обуку у трајању од најмање 240 часова уз одговарајућу проверу знања и способности за обављање одређене врсте послова;

4) високо образовање првог степена (основне струковне студије и основне академске студије) и више образовање;

5) високо образовање другог степена (специјалистичке струковне студије и дипломске академске студије) и високо образовање на основним студијама у трајању од најмање четири године.

Члан 3.

Спортска занимања јесу:
1) спортски тренер,
2) спортски инструктор,
3) организатор спортске рекреације,
4) спортски менаџер,
5) спасилац,
6) професионални спортиста,
7) спортски документалиста,
Cool спортски судија.


СПОРТСКИ ТРЕНЕР

Члан 4.

Спортски тренер је занимање лица која учествују у демонстрирању спортских вештина, програмирању, планирању и реализацији стручно-педагошког рада у одређеној спортској грани.
Назив занимања из става 1. овог члана обухвата и назив одређене спортске гране, као и усмереност на одређену област.

Члан 5.

Звања у оквиру занимања спортског тренера јесу:
1) тренер приправник;
2) оперативни тренер;
3) тренер;
4) тренер специјалиста;
5) тренер професор спорта.

Члан 6.

За стицање звања тренер приправник неопходни су следећи услови:
1) завршена средња школа;
2) завршен најмање програм стручног оспособљавања II нивоа.

Члан 7.

За стицање звања оперативни тренер неопходни су следећи услови:
1) завршена средња школа;
2) завршен најмање програм стручног оспособљавања III нивоа или завршене основне струковне студије у образовно-научној области физичко васпитање и спорт, са дипломским радом из изабраног спорта.

Члан 8.

1) За стицање звања тренер неопходне су најмање завршене основне струковне студије у образовно-научној области физичко васпитање и спорт, са дипломским радом из изабраног спорта.

Право на стицање звања тренер имају и лица која су, пре ступања на снагу овог правилника, стекла више образовање из области физичког васпитања и спорта спорта и тиме стекла звање вишег спортског тренера.

Звање тренера могу да стекну и лица која су, пре доношења овог правилника, завршила основне студије у четворогодишњем трајању и стекла стручни назив професор физичке културе, под условом да имају најмање две године усмерења за одговарајућу спортску грану, дипломски рад из одговарајуће спортске гране и најмање две године био професионални тренер у клубу за одговарајућу спортску грану.

Члан 9.

За стицање звања тренер специјалиста неопходне су најмање завршене специјалистичке струковне студије, односно специјалистичке академске студије, у области спорта.
Звање тренер специјалиста мoже да стекне и лице са завршеним основним студијама у четворогодишњем трајању, основним академским студијама у четворогодишњем трајању, односно дипломским академским студијама, у области спорта у трајању од најмање две године и одбрањен дипломски (или мастер) рад из одговарајуће области спорта.

Члан 10.

За стицање звања тренер професор спорта и тренер професор физичког васпитања и спорта неопходне су завршене основне студије у четворогодишњем трајању, основне академске студије у четворогодишњем трајању, односно дипломске академске студије у области спорта или завршене магистарске студије или одбрањена докторска дисертација, са усмерењем од најмање две године за одређену спортску грану, као и одбрањен дипломски или мастер рад, односно магистарска теза или докторска дисертација одговарајуће спортске гране.

СПОРТСКИ ИНСТРУКТОР

Члан 11.

Спортски инструктор је занимање лица која се баве пословима демонстрирања и основне обуке у одређеној спортској, спортско-рекреативној или спортско-туристичкој активности.
Назив занимања из става 1. овог члана обухвата и назив одређене спортске, спортско-рекреативне и спортско-туристичке активности (скијање, клизање, плес, пливање, планинарење, алпинизам, слободно пењање, орјентиринг, спелеологија, спортско летење, падобранство, параглајдинг, једрење, једриличарство, јахање, рафтинг, лов, риболов, маунтибајкинг и сл.).
Да би се стекло звање спортског инструктора за нову (још нерегистровану) активност, неопходно је да претходно буде основано одговарајуће национално струковно удружење које одобрава и региструје Министарство омладине и спорта у складу са законом.

Члан 12.

Звања у оквиру занимања спортског инструктора јесу:
1) демонстратор;
2) инструктор приправник;
3) инструктор.

Члан 13.

Демонстратор је лице које се бави приказом одговарајућих вештина и не сме самостално да ради, већ у сарадњи са инструктором.
За стицање звања демонстратор неопходни су следећи услови:
1) завршена средња школа;
2) завршен најмање програм стручног оспособљавања I нивоа.

Члан 14.

За стицање звања инструктор приправник неопходни су следећи услови:
1) завршена средња школа,
2) завршен најмање програм стручног оспособљавања II нивоа.

Члан 15.

За стицање звања инструктор неопходни су следећи услови:
1) завршена средња школа,
2) завршен најмање програм стручног оспособљавања III нивоа.
avatar
SRDJAN

Broj poruka : 1570
Godina : 46
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 15.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Licenciranje instruktora u Srbiji

Počalji od SRDJAN taj Sre Nov 07, 2012 10:40 am


"Службени гласник РС", бр. 92/2011


На основу члана 30. став 3. Закона о спорту ("Службени гласник РС", број 24/11),

Министар омладине и спорта доноси

ПРАВИЛНИК
о надзору над стручним радом у области спорта

Члан 1.
Овим правилником уређују се начин и поступак обављања стручног надзора у области спорта, мере за отклањање уочених недостатака, услови за именовање стручног спортског надзорника, образац и начин издавања легитимације стручног спортског надзорника и друга питања од значаја за спровођење стручног надзора у области спорта.
Начин и поступак обављања стручног надзора

Члан 2.
Стручни надзор над стручним радом у области спорта (у даљем тексту: стручни надзор) врши се у свакој организацији у области спорта и над радом сваког спортског стручњака и стручњака у спорту (у даљем тексту: спортски стручњак) који обављају спортске активности и делатности на територији Републике Србије.
Стручни надзор врши Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије (у даљем тексту: Републички завод), а на територији аутономне покрајине - Покрајински завод за спорт и медицину спорта (у даљем тексту: Покрајински завод) као поверени посао.

Члан 3.
Стручни надзор спроводе стручни спортски надзорници.
За спровођење сваког конкретног стручног надзора одређује се, са листе стручних спортских надзорника, по правилу, један стручни спортски надзорник.
Листу стручних спортских надзорника утврђује завод из члана 2. овог правилника.
Листа стручних спортских надзорника утврђује се по областима спортских активности и делатности и спортским звањима.

Члан 4.
У оквиру стручног надзора стручни спортски надзорник остварује увид и оцењује да ли су мере, методе, средства, активности и поступци који се примењују у стручном раду у области спорта (у даљем тексту: стручни поступци) у складу са:
1) савременим достигнућима спортских и других наука и важећим, односно утврђеним стручно спортским доктринама и упутствима;
2) утврђеним планом стручног рада;
3) утврђеним циљевима у погледу степена физичке, техничке и тактичке припремљености спортисте која се жели постићи;
4) прописаним условима за обављање стручног рада у спорту и обављање спортских активности и делатности;
5) савременим стандардима утврђеним спортским правилима надлежног гранског спортског савеза;
6) прописаним начином обављања стручног рада у области спорта.
У оквиру стручног надзора стручни спортски надзорник проверава и да ли се стручни рад обавља од стране лица које испуњава услове у складу са Законом о спорту.
Члан 5.
У зависности од врсте стручног рада у спорту, стручни надзор врши се:
1) посматрањем обављања стручног рада, односно извођења појединих стручних поступака;
2) непосредном, односно личном провером појединих примењених метода и стручних поступака;
3) разговором са лицем овлашћеним за заступање организације и спортским стручњаком о питањима везаним за обављање стручно рада;
4) учешћем у извођењу, односно обављању појединих стручних поступака;
5) прегледом, односно анализом прописаних планова и евиденција везаних, односно од значаја за стручни рад у спорту;
6) прегледом, односно анализом документације о лицима повређеним приликом обављања спортских активности;
7) увидом да ли постоји, каквог је квалитета и да ли се спроводи унутрашњи надзор над стручним радом и план стручног усавршавања спортских стручњака;
Cool провером обезбеђености прописаних услова за обављање спортских активности и делатности, од непосредног значаја за стручни рад;
9) провером извршења предложених мера из претходно обављеног надзора над стручним радом;
10) прибављањем информација од спортиста и других лица о стручном раду спортског стручњака, односно о стручном раду у организацији;
11) увидом у опис послова и задатака, права и обавеза, као и одговорности спортског стручњака у организацији у области спорта;
12) стручним саветовањем спортских стручњака и организација у области спорта;
13) провером испуњености педагошких и методичко-дидактичких захтева и мерила у извођењу обуке и тренинга;
14) провером стручне употребе спортских помагала и опреме.
Члан 6.
Спровођењу стручног надзора присуствује лице овлашћено за заступање или лице задужено за унутрашњи надзор над стручним радом у организацији у области спорта и спортски стручњак над чијим се радом врши стручни надзор.
О вршењу стручног надзора води се записник који потписују лице из става 1. овог члана и стручни спортски надзорник.
На основу записника из става 2. овог члана стручни спортски надзорник саставља извештај који доставља организацији у области спорта у којој је вршен стручни надзор, спортском стручњаку над чијим радом је вршен надзор и спортском инспектору.
Члан 7.
Пре састављања извештаја стручни спортски надзорник обавезно разматра утврђено стање са лицима из члана 6. став 1. овог правилника.
Извештај о обављеном надзору садржи:
1) правни основ за обављање стручног надзора;
2) податке о стручном спортском надзорнику;
3) назив и седиште организације у области спорта у којој је обављен стручни надзор;
4) назив регистра у који је организација у области спорта у којој је обављен стручни надзор уписана и под којим бројем;
5) име, презиме и функцију лица овлашћеног за заступање организације и име и презиме лица задуженог у организацији за унутрашњи надзор над стручним радом;
6) име, презиме, степен стручне спреме, односно оспособљености и послове на којима је спортски стручњак ангажован;
7) место, време и трајање стручног надзора;
Cool податке о лицима која су присуствовала стручном надзору;
9) опис утврђеног стања, односно најважније налазе о стручном раду и условима за његово обављање, са детаљним описом уочених недостатака (налаз);
10) оцену о стручном раду и обезбеђеним условима (мишљење);
11) предлог мера за унапређивање стручног рада и мера за отклањање утврђених недостатака.
Члан 8.
Стручни спортски надзорник проверава да ли су спроведене мере и отклоњени уочени недостаци. Ако утврди да мере нису спроведене, односно да недостаци нису отклоњени, стручни спортски надзорник је обавезан да извештај о томе достави министру.

Организација у области спорта и спортски стручњак над чијим стручним радом је спроведен стручни надзор имају право да, у складу са Законом о спорту, у року од седам дана од достављања стручног налаза, поднесу приговор министру.
Члан 9.
Стручни надзор може бити редован и ванредан.
Редован стручни надзор се врши стално, у складу са годишњим планом надзора.
Редован стручни надзор планира се по организацијама у области спорта, водећи рачуна о свим областима спортских активности и делатности.
Ванредни стручни надзор обавља се у случају писмене притужбе на рад спортског стручњака, иницијативе одговарајућег националног спортског савеза, као и на основу сазнања која упућују на његову потребу.
Ванредни стручни надзор може се спровести и на захтев спортског стручњака ради допунског вредновања његовог рада.
Притужба, односно иницијатива из става 4. овог члана мора бити образложена.
Члан 10.
Надлежни завод је дужан да благовремено, а најкасније осам дана пред планирани стручни надзор, обавештава организацију у области спорта, односно спортског стручњака, о времену обављања стручног надзора и о стручном спортском надзорнику који ће обавити стручни надзор.
Надлежни завод, у року из става 1. овог члана о планираном стручном надзору, обавештава национални грански спортски савез коме припада организација над чијим радом се спроводи стручни надзор, спортског стручњак над чијим стручним радом ће се обавити надзор, спортског инспектора.
Изузетно, стручни надзор може да се обави и без обавештења из ст. 1. и 2. овог члана, ако то захтева сврха надзора.
Члан 11.
Уз писмено обавештење о спровођењу стручног надзора, организацији у области спорта, односно спортском стручњаку доставља се и захтев за доставу података о организацији (упитник) који се односи на:

1) опште податке о организацији у области спорта, организационим деловима за спортску обуку, спортским екипама (тимовима), старосној категорији спортиста, радном времену;
2) податке о броју полазника спортске обуке или броју спортиста у екипи коју одређени спортски стручњак води, односно тренира;
3) податке о врсти и обиму стручног рада, односно спортске обуке или тренинга;
4) податке о здравственој заштити спортиста;
5) податке о ангажованим спортским стручњацима, укључујући податке о стручној спреми, стручном оспособљавању и стручном усавршавању ангажованих спортских стручњака;
6) податке о спортским објектима и опреми;
7) податке о начину вођења евиденције о стручном раду (спортској обуци, тренингу и др.);
Cool остале податке у вези са стручним радом.
Податке из става 1. овог члана организација у области спорта, односно спортски стручњак, доставља надлежном заводу најмање три дана пре почетка стручног надзора.
Члан 12.
Правна и физичка лица у области спорта дужна су да омогуће обављање стручног надзора, у складу са Законом о спорту.
Ако лице из става 1. овог члана одбије или онемогући спровођење стручног надзора, стручни спортски надзорник обавештава о томе спортског инспектора који, сагласно закону, може привремено забранити обављање спортске активности, односно делатности, све док се не омогући обављање стручног надзора.
Члан 13.
Стручни спортски надзорник спроводи стручни надзор у року утврђеном у налогу за стручни надзор, пазећи, при том, да својим поступцима не омета редовни рад спортског стручњака и организације над чијим радом врши надзор.
Ако стручни спортски надзорник не може спровести стручни надзор у току једног радног дана, неке послове који допуштају одлагање може обавити и касније, али најкасније у року од осам дана од дана када је започео стручни надзор.
Мере за отклањање уочених недостатака

Члан 14.
Ради отклањања уочених недостатака у стручном раду, стручни спортски надзорник може:
1) предложити организацији у области спорта код које је ангажован спортски стручњак над чијим радом је вршен стручни надзор, да спортског стручњака упути на додатно стручно усавршавање, односно да спортског стручњака распореди, односно ангажује за обављање оних стручних послова за које је оспособљен;
2) предложити организацији у области спорта, односно спортском стручњаку мере за унапређење стручног рада;
3) предложити да се ангажује други спортски стручњак за обављање стручног рада уместо оног над чијим је радом вршен стручни надзор, све док се утврђени недостаци не отклоне;
4) предложити спортском инспектору да забрани организацији у области спорта, односно спортском стручњаку обављање одређене спортске активности или делатности;
5) предложити организацији у области спорта да утврди дисциплинску одговорност или одговорност органа за утврђене недостатке у стручном раду;
6) предложити подношење прекршајне или кривичне пријаве, у складу са законом.
Уколико стручни спортски надзорник при вршењу стручног надзора посумња да постоји повреда антидопинг правила од стране спортског стручњака или другог лица у организацији у области спорта код које се спроводи стручни надзор, обавезан је да без одлагања о томе обавести Антидопинг агенцију Републике Србије и спортског инспектора.
Услови за именовање стручног спортског надзорника

Члан 15.
За стручног спортског надзорника може бити именовано лице које има највише спортско звање, најмање пет година рада у струци и значајне резултате у раду.
Члан 16.
За вршење стручног надзора над стручним радом спортског стручњака одређује се истакнути спортски стручњак са листе стручних спортских надзорника који има најмање исти степен стручне спреме, односно стручне оспособљености или је категорисан као заслужни тренер у одговарајућој грани спорта као и спортски стручњак над чијим се стручним радом врши надзор.

За вршење надзора над стручним радом у организацији у области спорта одређује се стручни спортски надзорник са листе стручних спортских надзорника, у зависности од планиране врсте и предмета надзора.
Образац и начин издавања легитимације стручног спортског надзорника
Члан 17.
Стручни спортски надзорник има легитимацију којом доказује свој статус и овлашћења.
Легитимацију стручног спортског надзорника издаје Министарство омладине и спорта (у даљем тексту: Министарство).
Ако стручни спортски надзорник изгуби или на други начин остане без своје легитимације, дужан је да о томе одмах обавести надлежни завод.
Стручни спортски надзорник који престане да обавља послове надзора предаје легитимацију директору надлежног завода, најкасније у року до три дана од дана престанка статуса стручног спортског надзорника.
Евиденцију о легитимацијама стручних спортских надзорника води Министарство.
Члан 18.
Легитимација се издаје према обрасцу легитимације формата 65x95 мм датом на Обрасцу 1, који је одштампан уз овај правилник и чини његов саставни део.
Предња страна легитимације стручног спортског надзорника садржи:
1) у горњем делу, у средини, Мали грб Републике Србије;
2) испод Малог грба, на средини, текст: "РЕПУБЛИКА СРБИЈА", испод њега текст: "Министарство омладине и спорта", испод њега текст: "Легитимација", испод њега текст: "стручног спортског надзорника";
3) испод текста из тачке 2) овог става, са леве стране је холограм са Малим грбом Републике Србије, а са десне стране, налази се место за фотографију стручног спортског надзорника, димензија 28 x 32 мм, преко које се у доњем левом углу утискује печат Министарства;
4) испод холограма и фотографије исписане су речи: "ИМЕ И ПРЕЗИМЕ", испод којих је означено место за уписивање имена и презимена стручног спортског надзорника;
5) испод места за уписивање имена и презимена стручног спортског надзорника, на средини, је регистарски број легитимације.
Полеђина легитимације спортског надзорника садржи:
1) у горњем делу, у средини текст: "ОВЛАШЋЕЊА";
2) испод текста: "ОВЛАШЋЕЊА" одштампан је текст следеће садржине:
"У вршењу надзора над стручним радом стручни спортски надзорник има права и дужности да обавља надзор над стручним радом правних и физичких лица у области спорта и предузима прописане мере, у складу са Законом о спорту ("Службени гласник РС", број 24/11)."
3) на левој страни, испод текста о правима и дужностима стручног спортског надзорника, у загради су речи: "датум издавања", изнад којих је означено место за уписивање датума издавања легитимације;
4) на средини обрасца налази се место означено за печат ("МП"), а десно се налази место означено за потпис министра, испод кога је реч: "министар";
5) у доњем делу, лево налази се место означено за својеручни потпис стручног спортског надзорника испод кога су, у загради, наведене речи: "својеручни потпис".
Легитимација се облаже провидном фолијом.
Регистарски број служи за идентификацију стручног спортског надзорника.
Члан 19.
Даном ступања на снагу овог правилника престаје да важи Правилник о надзору над стручним радом у области спорта ("Службени гласник РС", број 18/00).
Члан 20.
Овај правилник ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у "Службеном гласнику Републике Србије".
Број 66-00-15/47/2011-03
У Београду, 29. новембра 2011. године
Министар,
Снежана Самарџић Марковић, с.р.
Образац бр. 1avatar
SRDJAN

Broj poruka : 1570
Godina : 46
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 15.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Licenciranje instruktora u Srbiji

Počalji od SRDJAN taj Sre Nov 07, 2012 10:42 am

На основу члана 120. став 2. тачка 1) Закона о спорту („Службени гласник РС”, број 24/11),
министар омладине и спорта доносиПРАВИЛНИК
о националним гранским спортским савезима преко којих се остварује општи интерес у области спорта у Републици СрбијиЧлан 1.
Овим правилником утврђујe се преко којих се националних гранских спортских савеза остварује општи интерес у области спорта у Републици Србији.

Члан 2.
Општи интерес у области спорта у Републици Србији у спортским гранама које су од посебног значаја за Републику Србију остварује се преко следећих националних гранских спортских савеза:

1) Олимпијски спортови:

(2) Атлетика – Атлетски савез Србије,
(3) Бадминтон - Бадминтон савез Србије,
(4) Биатлон – Биатлон савез Србије,
(5) Бициклизам – Бициклистички савез Србије,
(6) Боб – Боб савез Србије,
(7) Бокс – Боксерски савез Србије,
(Cool Ватерполо – Ватерполо савез Србије,
(9) Веслање – Веслачки савез Србије,
(10)Гимнастика – Гимнастички савез Србије,
(11)Голф – Голф савез Србије,
(12)Дизање тегова – Савез Србије за дизање тегова,
(13)Једрење - Једриличарски савез Србије,
(14)Кајак – кану – Кајакашки савез Србије,
(15)Карлинг – Национални савез за карлинг Србије,
(16)Клизање – Клизачки савез Србије,
(17)Коњички спорт (олимпијске и ФЕИ дисциплине) – Савез за коњички спорт Србије за олимпијске и ФЕИ дисциплине коњичког спорта,
(18)Кошарка – Кошаркашки савез Србије,
(19)Летеће мете – Стрељачки савез за летеће мете Србије,
(20)Мачевање – Мачевалачки савез Србије,
(21)Модерни петатлон – Олимпијски комитет Србије,
(22)Одбојка – Одбојкашки савез Србије,
(23)Пливање – Пливачки савез Србије,
(24)Рагби – Рагби савез Србије,
(25)Рвање – Рвачки савез Србије,
(26)Рукомет – Рукометни савез Србије,
(27)Санкашки спортови – Санкашки савез Србије,
(28)Синхроно пливање - Савез за синхорно и уметничко пливање Србије,
(29)Скијање – Скијашки савез Србије,
(30)Скокови у воду – Савез за скокове у воду Србије,
(31)Стони тенис – Стонотениски савез Србије,
(32)Стрељаштво – Стрељачки савез Србије,
(33)Стреличарство – Стреличарски савез Србије,
(34)Тенис –Тениски савез Србије,
(35)Теквондо – Теквондо асоцијација Србије,
(36)Триатлон – Српска триатлон унија,
(37)Фудбал – Фудбалски савез Србије,
(38)Хокеј на леду – Савез хокеја на леду Србије,
(39)Хокеј на трави – Савез хокеја на трави Србије,
(40)Џудо – Џудо савез Србије.

2) Неолимпијски спортови:

(1) Аикидо – Аикидо савез Србије,
(2) Амерички фудбал – Српска асоцијација америчког фудбала,
(3) Бејзбол – Бејзбол савез Србије,
(4) Билијар – Билијар савез Србије,
(5) Bowling – Bowling савез Србије,
(6) Боди билдинг – Савез Србије за боди билдинг,
(7) Боћање – Боћарски савез Србије,
(Cool Бриџ – Бриџ савез Србије,
(9) Ваздухопловни спорт – Ваздрухопловни савез Србије,
(10)Го – Го свез Србије,
(11)Електронски пикадо – Српска пикадо унија,
(12)Карате – Карате федерација Србије (WKF),
(13)Кендо – Кендо савез Србије,
(14)Кик бокс – Кик бокс савез Србије,
(15)Кјокушинкаи – Кјокушинкаи савез Србије,
(16)Коњички спорт (неолимпијске дисциплине) – Коњички савез Србије,
(17)Корфбол – Корфбол савез Србије,
(18)Крикет – Крикет федерација Србије,
(19)Кунг фу – Ву шу – Кунг фу ву шу савез Србије,
(20)Куглање – Куглашки савез Србије,
(21)Life Saving – Пливачки савез Србије,
(22)Мото спорт – Мото савез Србије,
(23)Оријентиринг – Оријентиринг савез Србије,
(24)Пеинтбол – Paintball савез Србије,
(25)Пикадо – Спортски савез пикадо федерације Србије,
(26)Планинарство – Планинарски савез Србије,
(27)Плес (Спортски плес; Модерни плес) – Плесни савез Србије,
(28)Подводни спорт – Савез организација подводних активности Републике Србије,
(29)Практично стрељаштво – Практично стрељаштво Србије,
(30)Рагби 13 – Рагби 13 федерација Србије,
(31)Рафтинг – Рафтинг савез Србије,
(32)Савате – Савате савез Србије,
(33)Самбо – Самбо савез Србије,
(34)Скај бол – Skyball савез Србије,
(35)Сквош – Сквош асоцијација Србије,
(36)Скијање на води – Савез за скијање на води и вејкбор Србије,
(37)Софтбол – Софтбол савез Србије,
(38)Спорт особа са инвалидитетом – Спортски савез инвалида Србије,
(39)Спорт особа са инвалидитетом ( глуви и наглуви) – Спортски савез глувих Србије,
(40)Спорт особа са инвалидитетом (слепи и слабовиди) – Национални спортски савез слепих и слабовидих Србије,
(41)Спорт особа са инвалидитетом (Специјална олимпијада) – Специјална олимпијада,
(42)Спортски ауто мото – Спортски ауто и картинг савез Србије,
(43)Спортски лов – Ловачки савез Србије,
(44)Спортско пењање – Уједињена спортскопењачка федерација Србије,
(45)Спортски риболов - Савез спортских риболоваца Србије,
(46)Спортска спелеологија – Спортски савез спелеолога Србије,
(47)Традиционални спортови – Свебор савез Србије,
(48)Tug-of-War – Tug of war савез Србије,
(49)Фитнес – Савез за рекреацију и фитнес Србије,
(50)Џу џицу – Ju jutsu савез Србије,
(51)Џет ски – Џет ски савез Србије,
(52)Шах - Шаховски савез Србије.

3) Мулти спортови:

(1) Аеорбик – Савез за рекреацију и фитнес Србије,
(2) Рекреативни спорт – Савез за рекреацију и фитнес Србије,
(3) Сеоски спорт – Савез за рекреативни спорт Републике Србије,
(4) Соколски спорт – СОКО Србије,
(5) Спорт у војсци – Спортски савез Србије,
(6) Спорт у дијаспори – Спортски савез Србије,
(7) Спорт у полицији - Спортски савез Србије,
(Cool Спорт за све – Асоцијација спорта за све Србије,
(9) Спорт у фирмама (раднички спорт) – Асоцијација спорта за све Србије,
(10)Универзитетски спорт – Универзитетски Спортски Савез Србије,
(11)Школски спорт – Савез за школски спорт и олимпијско васпитање Србије.Члан 3.
Овај правилник ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у „Службеном гласнику Републике Србије”.МИНИСТАР


Број: 66-00-15/64/2011-03/1 Снежана Самарџић Марковић
Београд, 20. септембра 2011. године
avatar
SRDJAN

Broj poruka : 1570
Godina : 46
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 15.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Licenciranje instruktora u Srbiji

Počalji od . taj Sre Nov 07, 2012 4:42 pm

.


Poslednji izmenio vlada747 dana Čet Jun 27, 2013 11:12 am, izmenjeno ukupno 1 puta

.
Admin

Broj poruka : 507
Datum upisa : 29.11.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Licenciranje instruktora u Srbiji

Počalji od perop taj Sre Nov 07, 2012 8:51 pm

Srdjane,

u Zakonu koji si poslao nisam uspeo da nadjem ronjenje kao aktivnost na spisku. Isto je i za alpinizam ali posto sam u toj prici znam da alpinizam spada pod planinarske discipline i potpada pod planinarski savez srbije, ali ronjenje nigde nisam mogao da nadjem niti sam uspeo da nadjem neku sportsku granu pod koju potpada. Da li to znaci da zakon tek treba da prepozna ronjenje kao sportsku disciplinu ili ce (malo verovatno) da se preskoci?

pozdrav
Petar

perop

Broj poruka : 32
Datum upisa : 05.03.2010

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Licenciranje instruktora u Srbiji

Počalji od SRDJAN taj Sre Nov 07, 2012 8:58 pm

(28)Подводни спорт – Савез организација подводних активности Републике Србије

Znaci tu spada i ronjenje
avatar
SRDJAN

Broj poruka : 1570
Godina : 46
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 15.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Licenciranje instruktora u Srbiji

Počalji od perop taj Sre Nov 07, 2012 9:27 pm

aha, da glup sam Wink

perop

Broj poruka : 32
Datum upisa : 05.03.2010

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Licenciranje instruktora u Srbiji

Počalji od Maras taj Sre Nov 07, 2012 9:32 pm

Offtopic: Konstruktivan predlog!

Srdjane a svi ostali, razmislite da copy/paste zakone i sl. stavite u spoiler da bi bilo preglednije.

Maras

Broj poruka : 83
Godina : 40
Lokacija : Novi Sad
Datum upisa : 26.03.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Licenciranje instruktora u Srbiji

Počalji od SRDJAN taj Sre Nov 07, 2012 9:42 pm

vlada747 ::Srdjane,

Sto se tice Zakona o sportu, sve je jasno i nema nedoumica
Ali iz Pravilnika (sto je i tema) proizilazi sledece:
"Da mi vama uzmemo pare, necete imati nista od toga niti se ista pitate, ali ce se nama napuniti dzepovi".
Ista prica kao BUS PLUS i PARKING SERVIS. Uzecemo ono sto je vase i jos ce mo da vam naplatimo.


Zasto Pravilnik u ovoj formi nije dobar?
Sve ce ostati po starom, samo ce SOPAS na pravdi Boga sebi puniti kasu. Koliko god da kosta (a sigurno nije 100 dinara) prostom racunicom dolazimo do cifre koja nije zanemarljiva.
Licenciranje instruktore mora da bude besplatno. Time ce te ljudima dokazati da se sve to radi za dobrobit svih ronioca, kako obucenih, tako i buducih. Ili je to nepremostivi problem?
Pogledaj na to ovako. Kao instruktor clan SOPAS-a, placas godisnju clanarinu oko 5000 dinara. A sad ces morati jos i licencu da placas. A ako se instruktorima koji nisu clanovi SOPAS-a razreze veci iznos za licenciranje nego clanovima, to vec podpada pod monopolsko ponasanje. Takav scenario pokrece mogucnost tuzbi, povlacenja po novinama i ko zna sta moze iz toga proisteci. Znaci, licenciranje besplatno i nema glava da vas boli.

Drugo stvar. Ko ce izdavati licencu, tj. ko su te odgovorne osobe koje ce nekom dati a nekom ne? Koliko znam, a znam ih dosta, 99 procenata instruktora radi po pravilima svojih asocijacija. Nisam do sada naleteo na nekoga ko daje kategorije tek tako. A "javlja mi se" da ce licence biti uskracene instruktorima koji su u svadji sa celnicima SOPAS-a. Voleo bi da gresim, ali znas i sam koliko su ronioci sujetni. Dakle, lica koja ce izdavati licence, MORAJU biti predstavnici asocijacija zastupljenih u Srbiji (CMAS, PADI, CEDIP, SSI....). Time ce se iskljuciti mogucnost nepotizma i jednumlja. Oni ce svojom odlukom biti direktno odgovorni za postupke, cinjenja i ne cinjenja licenciranih instruktora.

Sto se tice sprovodjenja Zakona o sportu koji si postavio, mislis li da ce sportski inspektor uci u vodu da proveri kako se odvija obuka? Pa zamisli mucenika koji ce uci pod led na Adi, da proveri da li se korektno odavlja obuka za ICE DIVER-a. Da, da, i onda je mrmot zamotao cokoladu.


Sto se tice devojaka koje su osvojile bronzani medalju kao SRPSKI TIM, SOPAS kao nacionalno udruzenje ronilaca, mora da prihvati i obavezu prema njima, bile one clanovi ili ne. Takva im je uloga dodeljena od strane Ministarstva sporta. To sto si napisao da oni nemaju obavezu prema njima jer nisu clanovi SOPAS-a je cista glupost. Opet delimo ljude na podobne i nepodobne, na nase i njine. Bar tako pise u clanu 10 Statua SOPAS-a.
Jel to znaci da Srbija treba da se odrekne Novaka Djokovica zato sto nije clan ni jedne politicke partije?

Inace, scubasaurusi iz kluba odakle je potekla jedna od njih, ne samo da joj nisu pomogli u zelji da se bavi apneom i takmici, nego su je ogranicavali i odvracali od toga. Sada se kite njenim perjem. Potrazi malo po googlu pa ces naci o kome pricam (necu ja da ih reklamiram, nisu zasluzili). O tome ti pricam. O nebrizi prema ljudima koji to nisu zasluzili. To mora da se promeni. SOPAS u buducnosti MORA da pruzi punu podrsku ljudima koji se takmice za Srbiju i osvajaju medalje. A ponajvise finansijsku. Znas i sam koliko kosta odlazak na neko svetsko takmicenje (kotizacija, prevoz, smestaj....), a ronjenje nije sport od koga mozes da se obogatis.

Kad pomenu Statut SOPAS-a, clan 8, stav 4 je GLUPOST. "Ako je u interesu SOPAS". To ne sme biti predmet rasprave. SOPAS mora da bude clan svetskih asocijacija, koje su zastupljene kod nas, kako bi mogao normalno da funkcionise. Ovim clanom se ne daje mogucnost PADI ili klubovima drugih asocijacija da se uclane i ukljuce u rad Skupstine SOPAS-a.Clan 11, stav 1, potire sve ostale stavove. Kako je moguce da je SOPAS nadlezna organizacija granskog karaktera, a da to vazi samo za clanove? Clan 13, stav 1. "podsticanju i afirmaciji dobrovoljnog rada u sportu". Besplatne licence, jel se taj clan odnosi i na to?

Sto se tice PADI, oni vrlo dobro znaju sta se i kako radi, budi siguran u to. Ali CMAS nema pojma sta se radi, jer
je ostavljeno SOPAS-u da to proverava. E tu nastaje fuseraj. Znam iz licnog iskustva.

Panica sam pomenuo kao osobu koja nije poslusnik i automatski dizac dva prsta kad se nesto odlucuje i u tome ne vidim nista lose.

I daj ako mailovi nisu problem, sredite to. Izgleda poslovnije, ako nista vise.

Ja napisah Enciclopedia BRITANICCA, pa ti vidi SmileSmileSmile

Pozzzzzzz
V.


Slozicu se da imas par konstruktivnih predloga, predlozicu iste pa cemo videti, a vidim i da ukazujes na problem u RK Zandarmerija, na koji nam je ranije i Paske ukazivao, ne znam samo sto kao clanovi cutite i sto se do sada niste pobunili i obratili SOPAS-u, pa ne moze niko da gleda u pasulj i da nagadja sta se tamo desava, presavijte tabak pa cemo videti.
avatar
SRDJAN

Broj poruka : 1570
Godina : 46
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 15.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Licenciranje instruktora u Srbiji

Počalji od . taj Čet Nov 08, 2012 3:09 am

.


Poslednji izmenio vlada747 dana Čet Jun 27, 2013 11:12 am, izmenjeno ukupno 1 puta

.
Admin

Broj poruka : 507
Datum upisa : 29.11.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Licenciranje instruktora u Srbiji

Počalji od . taj Čet Nov 08, 2012 4:26 am

.


Poslednji izmenio vlada747 dana Čet Jun 27, 2013 11:12 am, izmenjeno ukupno 1 puta

.
Admin

Broj poruka : 507
Datum upisa : 29.11.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Licenciranje instruktora u Srbiji

Počalji od Damjan taj Čet Nov 08, 2012 4:45 am

Nisam se dugo kacio na forum, a kad sam se kacio obicno nisam ucestvovao.

Interesuje me jedna druga stvar.

Gde su oni dusebriznici i kojekave spodobe, koje se oglasavaju kad treba nekoga dobro zapljunuti? Cudi me da nista ne komentarisu.
Kako ono bese? DIVER, MICA77, i jos par.
Daj da cujemo kako pljuju ovu temu.

Seticu se.

Damjan

Broj poruka : 2
Datum upisa : 22.11.2010

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Licenciranje instruktora u Srbiji

Počalji od SRDJAN taj Čet Nov 08, 2012 4:52 am

vlada747 ::Bem ti, 700 pregleda a samo mali broj ljudi komentarise.

Jel ima jos neko neki predlog, komentar, psovku na neciji racun? SmileSmileSmile

Cutanje je koliko znam znak odobravanja, uz male prepravke mislim da ce pravilnik biti dobar u praksi, bitno je prvo da ispostujemo Zakon, osiguramo bezbednost, a ostalo cemo resavati u hodu.
avatar
SRDJAN

Broj poruka : 1570
Godina : 46
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 15.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Licenciranje instruktora u Srbiji

Počalji od . taj Čet Nov 08, 2012 5:17 am

.


Poslednji izmenio vlada747 dana Čet Jun 27, 2013 11:13 am, izmenjeno ukupno 1 puta

.
Admin

Broj poruka : 507
Datum upisa : 29.11.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Licenciranje instruktora u Srbiji

Počalji od SRDJAN taj Čet Nov 08, 2012 6:37 am

Evo sta sve treba u Egiptu za slicnu stvar


Dear CDWS Members,
CDWS is pleased to announce that ID cards applications for 2013 will be accepted starting Sunday the 19 November 2012. Please note that all new applicants (except instructor trainers and course directors) are required to successfully pass the evaluation exam to earn the CDWS ID card.
Kindly be informed that the requirements for the ID Cards processing are:

Complete Application (Form No: A.02) approved by a CDWS member signed and stamped.
One color photo 4×6.( first time applicants only )
Copy of passport (for foreigners) or ID (for Egyptians)
A valid license from an internationally recognized agency and a copy.
Intermediate education certificate for those applying for the first time.
Signed legal agreement statement (Form No: D.01).
Score at least 50% in each exam topic and 70% in the total score (if the evaluations test is applicable)
Copy of CDWS 2012 professional card. (if applicable)
Copy of diving insurance or legal declaration (Form No: D.02)
A clear certificate of criminal record.( for the first time)
Work permit (for foreigners) or green receipt (Form No: 4 - foreigners) - Copy and original.
Annual card fee EGP 50.0.


I vidi sad ovo, ti koji ti ovo izdaju su takvi indijanci da to ne mozes da zamislis, najgori Instruktor SOPAS-a je za njih Magistar nauka, a sam SOPAS Harvard, i nikome ne pada na pamet da se buni, svi stranci (ukljucujuci i one iz EU) trce tamo, ljube ih u dupe i srecni su kad uspeju da dobiju tu Licencu. Naravno, bez nje ti nema rada, cak ni na brod ne mozes da udjes, a ako te uhvate odmah ti uzimaju svu opremu, zovu pandure i useru ti se u zivot.
avatar
SRDJAN

Broj poruka : 1570
Godina : 46
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 15.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Licenciranje instruktora u Srbiji

Počalji od mr joy taj Čet Nov 08, 2012 7:10 am

Ne moze da se uporedjuje egipat sa srbijom. Tamo ima puno inostranih istruktora i DM koji rade. I zbog njih je uvedeno sve to.
Uzmimo na primer zemlje okolo.
Madjarska - isto to postoji ali ne funkcionise
Rumunija - koliko znam mozes da radis sta hoces
Hrvatska - trenutno ne znam da li su uveli neki nov zakon, ali ako neko zna neka podeli informaciju
Slovenija - ????
BiH - ???
Crna Gora - bez komentara
Slovacka - raspitacu se
Austrija - ako si clan neke priznate asocijacije mozes da radis
Italija - ????

I nemojte da opet jedna tema predje u pljuvacinu.

Dubok pozdrav mr joy
avatar
mr joy

Broj poruka : 316
Godina : 53
Lokacija : Segedin - Pfaffstatten
Datum upisa : 30.11.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Licenciranje instruktora u Srbiji

Počalji od SRDJAN taj Čet Nov 08, 2012 10:55 am

Ako ces pravi razlog, taj CDWS je u Egiptu osnovan od strane nekoliko vodecih centara (na celu sa Camel-om) koji drze monopol kako bi imali nacin da zajebavaju i zatvaraju ostale centre. A inace Egipcani vise krse pravila od stranaca, najstriktniji su ti Nemci, kod njih je sve po pravilu do zadnje sitnice.
A ove ostale zemlje...........za Madjarsku sam znas najbolje, ne treba ti nicije misljenje, Rumuni su cigani, tamo i dalje vlada korupcija tako da me i ne cudi da ne vaze nikakva pravila, Hrvati polako uvode red, ali je tamo situacija zajebana, vise klanova, interesne grupe, a EU ih guzi svojim pravilima, Crna gora sto i sam kazes, niko nema tako glup komentar, oni sami sebe treba da zabrane zbog neznanja, BiH jos uvek zivi u kamenom dobu, tamo se ne zna ko pije, a ko placa, cuo sam da su se skoro neki podavili tamo ali je neproverena informacija, ostalo ne znam ali znam da su manje vise uredjene drzave i da nema malverzacija, tamo bi Instruktor koji naplati kurs i uradi van standarda tako najebao na sudu kad bi ga neko prijavio da vise nikada ne bi drzao nijedan kurs.
Ali sve ovo nema veze sa nama, Zakon nas je obavezao na sve ovo, a nase je da iskoristimo to kako bi iskorenili nepravilnosti u obuci i povecali sveukupnu bezbednost u ronjenju koja je od primarnog znacaja.
avatar
SRDJAN

Broj poruka : 1570
Godina : 46
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 15.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Licenciranje instruktora u Srbiji

Počalji od perop taj Čet Nov 08, 2012 8:40 pm

U sustini drzavi nije bitno iz koje asocijacije covek dolazi (pricam ovo iz licnog iskustva vezanog za alpinizam jer sam kroz tu pricu prolazio da bih postao instruktor) nego da covek odslusa odredjeni broj casova i polozi odredjene casove na nekoj od viskokoskolskih ustanova priznatih od strane drzave. Nekada je to bio samo DIF, sad ima i privatnih fakulteta koji imaju akreditaciju i to rade na mnogo poslovniji nacin nego DIF.
Pored toga postoji odredjeni fond casova iz struke koje covek treba da odslusa i polozi ispit i to je to, granski savez ga priznaje kao instruktora.
Pre vise godina sam dobio licencu Kanadske planinarske asocijacije, ali mi moj granski savez (planinarski savez Srbije) to nije priznavao dok nisam odradio i ovaj opsti deo na fakultetu.

Ronjenje je malo specificno jer ja zavrsim recimo OWD i dobijem karticu... sta mene briga da li moj instruktor ima dozvolu za rad u Srbiji ako on meni obezbedi karticu koja vazi svuda u svetu. Za alpinizam nije tako jer ne postoji medjnarodna asocijacija koja izdaje licence nego ja moram da se obratim Planinarskom savezu Srbije da izda "karticu" mom kursisti.

E sad pitanje da li ce SOPAS da prizna ostale asocijacije osim CMAS-a je samo pitanje volje tih ostalih instruktora da li hoce da se bave SOPAS-om jer realno u Srbiji danas mislim da PADI izda vise kartica nego sve ostale asocijacije zajedno (mozda gresim to je moj utisak) prema tome u SOPASU bi trebalo da budu (barem vecinski) PADI instruktori. To do sad nije bilo tako jer ih drzava nije primoravala da imaju veze sa granskim savezom, ali ako zaista krene da ih primorava navalice u SOPAS, smenice CMAS ekipu i postaviti svoja pravila...

Ne vidim sta je tu nejasno, to se desilo u skoro svim granskim savezima.

pozdrav
Petar

perop

Broj poruka : 32
Datum upisa : 05.03.2010

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Licenciranje instruktora u Srbiji

Počalji od . taj Pet Nov 09, 2012 2:08 am

.


Poslednji izmenio vlada747 dana Čet Jun 27, 2013 11:13 am, izmenjeno ukupno 1 puta

.
Admin

Broj poruka : 507
Datum upisa : 29.11.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Licenciranje instruktora u Srbiji

Počalji od Silent taj Sub Nov 10, 2012 4:45 am

Joooj!!!! Leleeeeee!!!! Kud se i vratih Very Happy Very Happy Very Happy

Ja bas nedavno dosao iz Grcke, more bilo toplo extra, 23 stepena na 30m dubine...
Ronjao, vodio ronioce, radio kurseve...
Naravno osim licence izdate od same asocijacije, niko od Grckih nadleznih vlasti mi nije trazio "licencu na licencu" i sl....
A zasto?
Pa zato sto bi tako nesto, jos ovako sprovedeno kako to SOPAS virtuelno pokusava da sprovede bi zavrsilo expresno na sudu i nikada ne bi postalo vazece nigde u EU... Cek, jel ono mi (Srbija) hocemo u EU? Very Happy Very Happy Very Happy

Joj, bruka i sramota...

Nemam sta da dodam, Vlada747 u svom zadnjem postu je rekao celu sustinu, pocetak i kraj.

Pa zar ne pljujemo svi (ili bar skoro svi) slozno Bleskovo blesarenje i unistavanje ronjenja u CG? A ovde dusebriznici hoce da uvedu isto pod izgovorima "uvodjenja reda".... Joj, majko, pa jel moguce da misle da ce iko sa pola grama mozga u to da poveruje...

Dakle moje pitanje je ajde da lepo prizna ko iz SOPAS-a je bio kod Bleska po uputstva kako se "uvodi red" u ronjenje? Very Happy Very Happy Very Happy
avatar
Silent

Broj poruka : 327
Godina : 42
Lokacija : Šabac
Datum upisa : 01.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Licenciranje instruktora u Srbiji

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 2 od 5 Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeći

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu